site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Fetrek’te zehir akıyor!

Fetrek’te zehir akıyor!
09.06.2016
A+
A-

Fetrek Çayı’na yıllardır akan sanayi atıklarına çözüm bulunamıyor. Karakuyu’dan Çaybaşı’ya kadar çevredeki fabrikaların atıklarını boşalttığı Fetrek Çayı’nın diğer tarafı adeta can çekişiyor..

TORBALI’DA çevre sorunu her gün biraz daha büyüyor. Yeraltı sularının ve toprağın kirlendiği üniversitelerce de daha önce tescillenmişti. Özellikle DSİ’nin çalışma yürütmediği Fetrek Çayı’nın diğer bölümünü kapsayan bu kirlilik her geçen gün daha da büyük sorun oluyor. Bu durumla ilgili son dönemde İzmir, Torbalı ve Selçuk belediyelerinde ‘kurtarma girişimleri’ olsa da, bir mesafe kat edilemedi. Arıtma sistemi olmayan ya da sistemi çalıştırılmayan, üstelik çok su tüketen sanayi tesislerinin atıklarının aktığı çayın kenarında yerleşim yerleri ve tarım arazilerinin bulunması nedeniyle tehlikenin boyutu her geçen gün büyüyor. Vatandaşın da tepkisine yol açan bu durum karşısında en son Büyük Birlik Partisi İlçe Başkanı İsmail Turan adım attı. Yaşanan kirliliğe karşı sessiz kalmayan Turan, durumu zabıtaya ve belediyenin çevre birimine bildirdi. Karakuyu’dan Çaybaşı’ya kadar çevredeki fabrikaların atıklarını boşalttığı Fetrek Çayı’nın diğer tarafı adeta can çekişiyor.

ZEHİR KUSUYOR
Sanayi atıklarının karıştığı Fetret Çayı’ndan yeniden zehir akmaya başladı. Çay yatağına komşu bölgelerdeki sanayi atıkları ve evsel atıkların aktığı bu çaya, sanayi tesislerinden arıtılmadan bırakılan ağır metaller ve kimyevi maddelerden oluşan atıklar karışıyor. Çayın taşıdığı atıklar nedeniyle binlerce levrek, kefal, sazan ve yılan baliği gibi deniz canlıları günden güne yok olurken, bölgedeki vatandaşlar buradan etkilenmeye başladı. Ağır kokular altında yaşamını sürdüren Çaybaşılılar, çeşitli hastalıklara da maruz kalıyor. Bölgede gerçekleşen bir çalışma içerisinde olan Pamucak sahilindeki yaşam ortamı da giderek bozulmaya başladı. Büyük Birlik Partisi İlçe Başkanı İsmail Turan bu atıkları yeniden gündeme getirdi. Zabıta ve çevre birimine durumu bildiren Turan, aldığı cevaplar karşısında tatmin olmadı.

TURAN: KONTROL EDİLSİN
Konuyla ilgili yetkililerle de görüşen Turan, “Bana suyun renginin önemli olmadığı, tüm bu fabrikaların denetimlerden geçtiği söylendi. Yani anladığım şu: “Tüm bu fabrikaların arıtma tesisleri ya da atıklarının zararsız olduğuna dair belgeleri var. Gördüğümüz atık su rengi simsiyah olmasına ve kötü kokmasına rağmen zararsız; çünkü resmi prosedürleri var. Belediye ya da ilgili herhangi bir kuruluş denetlemeye gittiğinde belgelerini gösterip, çay kahve ikram edip gönderiyorlar. Nüfusu 200 bine yaklaşmış Torbalı’da, sanayi bölgesinde, bir sanayi arıtma tesisi kurma çalışması yapmayan yerel yönetimlerin, yıllardır prosedürde belgeli atıkların sürekli kontrol etmesi gerekir” dedi.
İbrahim DANIŞ-torhaber.com

YORUMLAR
  1. Balıkçı bayram dedi ki:

    O zehiriyıllardır akıtıyorlar zamanında o. Fabrikalara ruhsat verenleri. Yargılayıp asacaklar