site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Festivalin İlgi Odağı Ahmetli Köyünün Tulum Ayranı

Festivalin İlgi Odağı Ahmetli Köyünün Tulum Ayranı
07.09.2013
A+
A-

festivalin-tulum-ayrani-ahmetli-koyu (1)

TORBALI AHMETLİ KÖYÜNDEN 15 KİŞİLİK AİLE FERTLERİ, YÖRENİN EN MEŞHUR TULUM AYRANI, KEŞKEK VE GÖZLEMESİNİ SELÇUK EFES FESTİVALİNDE TANITTI.

Torbalı ilçesine bağlı Ahmetli köyünde yaşayan 15 kişilik aile fertleri, Selçuk Belediyesinin daveti üzerine 45.Selçuk-Efes Festivaline katıldı.  Festivalde köyün vazgeçilmez tulum ayranı ile yöreye özel keşkek ve gözleme çeşitlerini tanıttılar.

Keçi derisinden yapılan ve Yörüklerin vazgeçilmez tulum ayranını Festivalde açılan Yörük çadırında tanıtan 78 yaşındaki Teslime Şurgun, tuluk’un yapılışını anlattı. Öncelikle keçinin derisini yüzdükten sonra kara bir tencereye unlu bulamaç yapıp dinlenmeye bıraktıklarını, bir hafta dinlenen deriyi dövüldükten sonra kaynatılan çam kabuğunu kurutup elekten geçirdikten sonra deriye sürdüklerini anlattı. Oldukça sertleşen deriyi gerdirdikten sonra içinde ayran ve hakiki tereyağı ürettiklerini ifade eden Teslime Şurgun, küçük yaşta annesinden öğrendiği bu görevi şimdi kendi çocuklarına ve gelinlerine öğrettiğini söyledi.

15 kişilik ailesiyle katıldığı Selçuk Efes Festivalinde yine yöreye özel keşkek yaptıklarını da belirten Teslime Şurgun; “Bizim yaptığımız keşkek’in en büyük özelliklerinden biri zeytin yağlı oluşudur. Bu bölgede yapılan keşkeklere çoğunlukla diğer sıvı yağlar kullanılıyor. Ama biz kendi keşkeğimize özellikle zeytin yağı kullanıyoruz. Çünkü zeytin yağı, keşkek’e ayrı bir tat veriyor. Ayrıca yine bizim keşkeğimizde dana eti kullanılmaktadır” diyerek yaptıkları yöresel lezzetlerini vatandaşlara tanıttılar.

NİLÜFER ÖZTÜRK SİLAY   Selçuk (İHA)
festivalin-tulum-ayrani-ahmetli-koyu (2)

 

YORUMLAR
  1. APASASLI 35920 dedi ki:

    keşkek ten alıp eve getirdim harika dediler tebrik ederiz…

  2. selcuklu dedi ki:

    2 defa da ben aldım harıkaymıs köylü milletin efendisiymis

  3. anonim dedi ki:

    demekki siz hiç hayatıonızda hiç güzel yapılmış keşkek yememişsinizde onun için bu kadar çok atıp tutuyorsunuz maalesef daha iyi olan keşkek yeseydiniz böyle konuşmazdınız,

  4. alperen dedi ki:

    anonim yapta yiyek kardes-)))))))))))