site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Esnafa İnat Belediye Pazar Açtı

Esnafa İnat Belediye Pazar Açtı
27.07.2018
A+
A-

Açılmayacağı söylenen pazar tekrar açılınca Esnaf ile Selçuk Belediye yönetiminin arası tekrar gerildi.

Geçen sezon esnafın talebi ile Selçuk Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nın (SESO) başlattığı girişimler sonrası “Artemis Kadın El Emeği Pazarı” kışa girildiği gerekçesi ile kapatılmıştı. Kısa süre önce aslanlı havuz yanındaki alanda tekrar açılan fakat iş yapamayınca çarşı merkezine taşınan pazar için SESO tekrar harekete geçti. Yaşanan gelişmeler hakkında açıklama yapan SESO Yönetim Kurulu Başkanı Hayri Güller, destek gerektiğinde kapılarını çalan Selçuk Belediye yönetiminin bu tür esnaf için önem arz eden konularda haber verme yada fikir almaya gerek duymadan yalnız hareket etmesinin yanlış olduğunu, bu hareket tarzının bütün meslek odaları tarafından eleştirildiğini söyledi. Selçuk Kaymakamlığı, Selçuk Belediyesi, Tarım İlçe Müdürlüğü, Vergi Dairesi gibi muhataplarımız ile yazışmalar yaparak esnafın hukukunu korumak için başlattığımız girişimleri yanlış uygulamalardan vazgeçilene kadar kararlılıkla sürdüreceklerini kaydeden Güller, esnafın taleplerini görmezden gelenleri esnafında görmezden geleceğini hatırlattı.

SESO Başkan Vekili Özgür Aydoğan akşam pazarı konusunda netice alana kadar ne gerekiyorsa yapacaklarını söyleyerek Selçuk Esnaf ve Sanatkarlar Odası olarak esnafın hak ve hukukunu korumanın öncelikli görevleri olduğunu hatırlattı. Aydoğan sözlerine şöyle devam etti;

“Esnaf vergi ödesin, stopaj ödesin, kira ödesin, muhasebe ödesin, oda aidatı ödesin, sicil müdürlüğüne ödesin, işgaliyse ödesin, tabela vergisi ödesin, katı atık parası ödesin, TAPDK ödesin, iş güvenliğine ödesin, ödesin ödesin ödesin.. Saysak buraya sığmayacak vergi kalemleri ve angarya ile boğuşan esnafın ödediği paralar ile alınan gölgelikler bu pazar için sıralansın ve kullandıkları elektrikte yine bizim ödediğimiz paralar ile ödensin. Bu tezgahlar birkaç gün kurulan masumane kermesler olmaktan uzun süre önce çıkmıştır. Kimse kusura bakmasın ama esnaf bunu kabul etmiyor ve etmeyecek. Bu ilçede esnaflar sezon dışı dönemde uzun süre zor şartlarda ayakta durmaya çalışıp kısa yaz döneminde biraz iş yaparak durumlarını düzeltmeye çalışırlar. Bu tip tanımlanamamış pazarda maalesef bu yaz aylarda ortaya çıkar. El emeği tanıtıp, üretenleri kış aylarında da ilçemiz sosyal hayatında görmek isteriz. Muhatabımız olan kurumları yıpratmak yada kişileri kırmak, üzmek istemeyiz fakat verilen cevaplar bizi tatmin etmediği gibi işimizi yapmamıza da engel olmaktadır.

Bolca gıda satılan bu tezgahlarda duranlar hijyen eğitimi aldı mı diye soruyoruz, belediye yöneticileri cevaplarında ‘biz ara sıra gezip eğitim veriyoruz’ diyerek gayrı ciddi bir cevap yazısı ile karşımıza çıkıyorlar. Soruyoruz bu eğitimler nerede ve ne zaman verildi biz neden duymadık? Madem böyle bir eğitim yeterli ise o zaman vergi ödeyen esnaflarda işlerini, dükkanlarını bırakıp saatlerce eğitim almasınlar. Bizim esnafımız neden İzmirlere kadar gidip günlerce eğitim alıp birde üstüne para veriyorlar. Bu hak mı?

Kaç tanesi vergi dairesine ve meslek odalarına kayıtlı diyoruz. Bize verilen cevapta küçük kermeslerin kayıt dışı olması ile ilgili Resmi Gazete’de bulunan ilgili maddeyi yolluyorlar. Madem yasaları konuşacağız kermes gibi etkinlikleri dernek, oda vb. kuruluşların yapabileceğini neden söylemiyorsunuz. Ayrıca kermesler için yasal süre 3 gündür siz ise bu kermesleri sürekli hale getirip ticarete dönüştürmüş durumdasınız. Yasal olmayan bu uygulamaya son verilip esnaf daha fazla zarar görmeden gereken yapılmalıdır. Türkiye’nin her yerinde bu tür pazarlar kaldırılırken Selçuk Belediyesi’nin esnafın aleyhine bu uygulamada ısrar etmesi son derece yanlıştır.

Kermes adı ile devam ettirilen bu ticaretin 2015 yılından beri sürdüğünü Belediye ile yapılan yazışmalardan öğreniyoruz. Seçimden önce Esnaf Masası kuracağım diyen sayın Belediye Başkanının bu tür işlere girişirken kendi ilçesinde bulunan ve üye sayısı bini geçen güçlü bir meslek odası olduğunu unutarak kimseye danışma gereği bile duymaması üzücüdür. Siz bize sormasanız da biz esnafa sürekli ziyaretler yaparak onların talep ve gündemlerini takip ediyoruz. Kısa süre önce ziyaret ettiğimiz Genç Aksesuar’dan Erkan Genç daha önce salı ve perşembe günü akşam pazarı açtıklarını bu pazarın esnafa küçükte olsa bir fayda sağladığını söylemişti. Kapatılmasına anlam veremediklerini ileterek bu konuyu takip etmemizi istemişti. İşte söz geldi yerini buldu. Madem pazar açacaksınız o zaman vergisini ödeyerek devletine ve toplumuna karşı görevini yerine getiren, ayrıca kanun ve yönetmeliklere uyarak görevini yerine getiren esnaflara pazar açın. Hiçbir maliyeti olmayan bu tezgahlara birde bizlerin imkanlarını seferber edip sonra rekabet etmemizi beklemeniz nereden baksak yanlış ve üzücüdür.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.