site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkan Adayından Büyük Marketlere Tepki

Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkan Adayından Büyük Marketlere Tepki
09.01.2020
A+
A-

Selçuk ilçemizde hızla yayılan büyük market zincirleri küçük esnafın işlerini bitirme noktasına getirdi. Selçuk’un her mahallesinde mantar gibi türeyen büyük market zincirleri eskiden ‘bakkal amca’ diye tabir ettiğimiz, mahalle aralarında bulunan bakkalları bitirdi.

Artık Selçuk’ta hemen her mahallede bir tane büyük market zinciri görmek mümkün. Ama küçük esnaf bu durumdan şikâyetçi. Büyük marketlerin mahalle aralarına yapılmaması gerektiğini savunan Selçuklu esnaflar, bu tür işyerlerine izin verilirken, belli standartlar getirilmesi gerektiğini savunuyor.

Aylardır esnaf ziyaretleri yaparak Selçuk esnafının sorunlarını dinleyen Selçuk Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkan Adayı İsmail Aşçı konu ile ilgili bir açıklama yaptı;Her geçen gün tüm mahalle, sokak ve caddeleri dolduran zincir marketlerin kuralsız açılışlarına Perakende Yasası güncellenerek artık dur denilmeli. Esnafımız bu kuralsızlıklara karşı her geçen gün kan kaybediyor.

Selçuk’un nüfusu bu kadar büyük marketi kaldırmaz. Büyük marketlerin mahalle aralarında olmaması lazım. Belli bir kota gelmesi lazım. Şehir içinde olursa küçük esnafa zarar verir.

Bu durumu ilçemizin yöneticilerinin ve oda başkanlarının dikkate almaları lazım. Büyük marketlerin artmasından sadece, bakkallar, küçük marketler etkilenmiyor. Oyuncakçı, kitapçı, kıyafet sektörü de olumsuz etkileniyor. Çünkü her mahallemizde mantar gibi türeyen bu büyük marketlerde bu tür reyonlarda var.”

Büyük marketlerin kendi alanları dışına çıkarak her türlü ürünü sattığını belirten Aşçı bu durumun küçük esnafın belini büktüğünü söyledi.

Maalesef bu duruma bir önlem alınamıyor. Çünkü büyük bir rekabet ortamının içerisindeler. Büyük balık her zaman küçük balığı yutuyor. Bizim esnaflarımız bitme noktasında. Çünkü esnaflarımızın karşısında büyük marketler var.

Biz yıllardır büyük marketlere karşı yaşadığımız sıkıntıyı dile getiriyoruz. Ama hiç bir sonuç alamadık. Bu aslında sadece bizim sorunumuz değil pek çok sektör aynı sıkıntıyı yaşıyor. Yani mahalle aralarındaki küçük esnaflar ölüyor. Market dediğiniz zaman gıda ürünleri, temizlik ürünleri tarzında ürünlerin satılması akla geliyor. Ama bu gün bakıldığında büyük marketler televizyondan, cep telefonuna, çorabına kadar her şeyi satıyorlar. Branşı dışında her şeyi satıyorlar.

Aşçı: Zincir marketlere sınırlama esnafımızı rahatlatır

Zincir marketlere getirilecek olan sınırlamanın küçük esnafı bir nebzede olsa rahatlatacağını söyledi. Mahallelerimizde yer alan esnafın büyük marketlerle rekabet edemediğini kaydeden Aşçı, ilçede yer alan mahalle bakkallarının yavaş yavaş kepenk kapattığını belirtti.

Bu durumdan bütün esnafın şikâyetçi olduğunu belirten Aşçı, “Esnaf şikâyetçiyken odalar tarafından yapılmış ciddi bir başvuru yoktur. Hâlbuki çıkın dışarıya rastgele bir esnafla konuşun size sorun olarak ilk önce büyük zincir marketlerden bahsedecektir” dedi.

Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkan Adayı İsmail Aşçı sözlerine şöyle devam etti; “Halkımız İlçe esnafımızı tercih etsinler zincir marketleri tercih etmesinler. Vatandaşlarımız bilsin ki zincir marketler gidici kendi esnaflarımız kalıcıdır. Zincir marketlerde vatandaşlarımız 1 ekmek bile veresiye alamazlar. Zincir Marketlere giden para ilçemizi terk ediyor. Bu şekilde Selçuk ilçemiz fakirleşir. Paramız ilçede kalırsa ilçemiz zenginleşir ve ilçemizde yeni iş sahaları kazanmış oluruz. Vatandaşlarımızdan rica ediyorum ilçemizin esnaflarını tercih edin ve onları destekleyin” dedi.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.