site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Emekli Maaşlarında Süpriz Kesinti

Emekli Maaşlarında Süpriz Kesinti
27.12.2012
A+
A-

emekli-maaslariMaliye Bakanı’nın “Türkiye’de emekliler yüksek maaş alıyor” diye dert yanmasının ardından emekli maaşları bu kez de yeni kesintiler ile gündemde. Bu aydan itibaren geçerli olmak üzere “destek primi” adı altında emekli maaşlarından yüzde 15 kesinti yapıldığı öğrenildi.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun “destek primi” adı altında yaptığı yeni kesintiler emeklilerde şık etkisi yarattı. Açlık ve yoksulluk sınırının altında ücret alan emeklilerden, bu aydan itibaren Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) adı altında maaşlarından yüzde 15 kesinti yapılmaya başlandığı öğrenildi.

Cumhuriyet Gazetesi’nden Olcay Büyüktaş Akça’nın haberine göre, herhangi bir biçimde vergi mükellefi olan emeklinin Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından gelir kapısı olarak görüldüğü ve bazı kesintiler yaptığı ortaya çıktı. Verilen bilgilere göre, kademeli olarak devreye girmesi planlanan ‘destek primi’ uygulamasının bu aydan itibaren başladığı ifade edildi.

Söz konusu uygulamaya göre SGK, yalnız kira geliri olan emekliyi de vergi mükellefi olduğu için Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) uygulamasına tabi tutarak maaşlarından yüzde 15 kesinti yapmaya başladı.

Yapılan kesintileri şikâyet eden emekliler ise kira geliri vergisinin ödediğini belirterek söz konusu destek primini ödemeyi reddettiklerini ifade etti.

Bilgisine başvurulan SGK yetkililerinin bir kısmı durumun bir yanlışlıktan ibaret olduğunu, yapılan başvurular üzerine de yanlışlığın kabul edilerek geriye dönüş için çalışmaların başladığını söylerken, bir kısmı ise bakanlıktan ya da kurum genel müdürlüğünden söz konusu uygulamanın yanlış olduğuna dair resmi bir açıklamada yapılmadığını ifade etti.

YORUMLAR
  1. Anonim dedi ki:

    Çok doğru yaparlar kessinler hata yarısını kessinler emekliler çok fazla alıyor ülkemizde. ama vekillerimiz öyle mi onların maaşları yetmiyormuş bile onlara zam yapılsın

  2. Anonim dedi ki:

    beterrrrrrrrrrrrrrrrr olalımm az bile bize az bile. verin daha akp ye oy verin. yakın o günler yakın. bankaya maaş çekmeye gittiğimizde. kı….daki donu banka bizden isticek. para almayı şöyle bırak ,donu bile bankada bırakıp gelcez. işçinin, çifçinin, esnafın, emeklinin, memurun anasını aglattılar. beyler kendileri 10 bin lira maaş alıyorlar. haram zıkkım olsun.