site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Efes’te Yavru Leylek Operasyonu

Efes’te Yavru Leylek Operasyonu
04.08.2013
A+
A-

yavru-leylek-efes (2)

İzmir’in Selçuk İlçesi’ndeki Efes Antik Kenti içerisinde bulunan bir sütunun tepesinde açlık ve susuzluktan bitkin haldeki yavru leylek, Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) üyeleri tarafından kurtarıldı. Yavru leyleğin göç dönemine kadar kendini toparlayabilmesi halinde doğal ortamına bırakılacağını, aksi takdirde İzmir Doğal Yaşam Parkı’na verileceğini bildirildi.

Kuşadası Rehberler Derneği Başkanı Ozan Sayın, Efes Antik Kenti tiyatrosunun önünde yer alan Liman Caddesi’ndeki sütunların üzerindeki yuvada yalnız bir leylek yavrusu olduğunu farketti. Gündüzleri rehberlerin, geceleri ise Efes Antik Kenti’nin rehberlerinin gözlemlediği yavru leyleğin yanına başka hiçbir leyleğin gelmemesi üzerine bir terslik olduğunu anlayan Sayın, durum hakkında Selçuk Belediyesi Veterineri Osman Yelken’e bilgi verdi. Yelken, bunun üzerine yavru-leylek-efes (1)EKODOSD üyesi ve Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Ornitologu Dr. Ortaç Onmuş ile irtibata geçti. Dr. Onmuş, Efes’teki yuva incelemesinde, yavru leyleğin, açlık ve susuzluktan halsiz ve bitkin düştüğünü görüp, yuvadan indirilmesine karar verdi. Selçuk Müze Müdürlüğü’nden alınan iznin ardından Gediz Edaş Elektrik Dağıtım Şirketi yetkililerinin yardımıyla yuvadan alındı. 40 dereceyi bulan hava sıcaklığında, perişan halde kaldığı anlaşılan zavallı hayvana önce su verildi. Kurtarma çalışması antik kenti gezen turdistlerin de ilgisini çekti.

Dr. Onmuş, “Belki de bu leyleğin ataları Efes’lilerin yaşadığı dönemlerde yine bu alanda üremekteydi. Bu yavru leyleği de diğerleri gibi halkalayıp, tekrar ülkemize gelip gelmeyeceğini, göç yollarını takip edeceğiz. Yavru leyleği, diğer yaralı leyleklerin bakıldığı doğal sulak alan kıyısındaki geçici bakım alanına koyacağız. Göç gününe kadar kendini toparlayabildiği takdirde o da doğal alanına bırakılacak. Göç tarihine kadar uçamazsa, İzmir Doğal Yaşam Parkı’na verilecek” dedi.

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü de son yıllarda doğal yaşama duyarlılık bilincinin giderek artmakta olduğunu gördüklerini belirtip, “Efesli yavru leyleğin kurtulmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.