site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Efes’te UNESCO için son bir hafta

Efes’te UNESCO için son bir hafta
18.06.2015
A+
A-

efes-antik-kenti-unesco-asil-listesinde

Selçuk Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı, Efes Antik Kenti’nin UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınması konusundaki oylamanın 5 Temmuz’da yapılmasını beklediklerini ve sevindirici bir karar çıkacağına inandıklarını söyledi.

Bakıcı, Efes’in UNESCO Dünya Miras Listesi adaylığında son aşamaya varıldığını, Selçuk halkında UNESCO adaylığı konusunda önemli bir farkındalığın oluştuğunu dile getirdi.

Efes’in adaylığı konusunda Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi’nden (ICOMOS) kendilerine farklı tarihlerde iki ayrı rapor geldiğini belirten Zeynel Bakıcı, “O raporlarda olumlu sonuç elde edileceğiyle ilgili izlenimler vardı. Artık sürecin tamamlanmasına yönelik bekleyiş içindeyiz” dedi.

Oylamayı Almanya’nın Bonn kentinde düzenlenecek 39. Dünya Mirası Komitesi Oturumu’nda takip edeceklerini kaydeden Bakıcı, “Oturum 3 Temmuz’da başlayacak ama gündem yoğun. Efes’in adaylığı 38’inci gündem maddesi, yani son sıralarda. Allah kısmet ederse 5 Temmuz’da oylanacak, sonuç olarak olumlu bir karar çıkacağından endişemiz yok” diye konuştu.

Belediye Başkanı Bakıcı, olumlu bir sonucu heyetle Türk bayraklarıyla kutlayacaklarını, Selçuk’a döndüklerinde ise ayrı bir kutlama programı hazırladıklarını bildirdi.

Efes’in UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmesinin öneminin ilçedeki tüm kesimlerce algılandığı dile getiren Bakıcı, “UNESCO Efes’e çok şey kazandıracak. Örneğin, Efes’in alan yönetimiyle ilgili gerçekleştirilmesi gereken projeler hızlı bir şekilde devreye konulacak. Efes kentinin çok daha modern, çağdaş hem geçmişi hem de bugünü yakalayan bir şekilde düzenlenmesi ve bütünüyle kullanımı söz konusu olacaktır. Zaten istenen de budur” ifadelerini kullandı.

Zeynel Bakıcı, Selçuk halkında ve esnafında, UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girilmesinin ardından ilçedeki ziyaretçi sayısının artması yönünde beklenti olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Ziyaretçi sayısının çok üst noktalara çıkmasıyla ilgili beklentilerimiz var. Sadece ziyaretçi sayısının değil, tanınırlığın daha yukarı çıkması yönünde de beklentilerimiz var. Esnaf, iş hacminin ve gelirinin artacağı beklentisi içinde. Bu doğru bir bakış açısı ve biz bunu haklı görüyoruz. Selçuk esnafı turizmden yeteri kadar faydalanamıyor. Bu bir eksikliktir, bununla ilgili çalışmalarımız var. UNESCO adaylığı da bunun bir ayağıdır.”

UNESCO’YA GİRECEK

Bakıcı, Selçuk’ta Antik Yunan, Helenistik, Roma, Bizans, beylikler ve Osmanlı dönemi eserlerinin bir arada bulunduğuna da dikkati çekerek, “Efes denildiği zaman burayı dar anlamda ele almamak lazım. Efes geniş anlamıyla değerlendirildiğinde, içerisine Ayasuluk, Artemis, Saint Jean, Çukuriçi Höyüğü’nü de alan geniş bir alan. UNESCO Dünya Miras adaylığı içindeki alan, büyük bir yere yayılan, Pamucak’a kadar inen antik liman yolunu da kapsayan geniş bir alan. Yani Efes dediğimiz şehir, zamanında 200 bin nüfuslu geniş bir kent olarak ifade ediliyor. Efes bütün ögeleriyle UNESCO’ya girecek” şeklinde konuştu.

YORUMLAR
  1. Anonim dedi ki:

    Vefa Ülgür’e dua edin. O başlatmasaydı siz UNESCOyu rüyanızda bile göremezdiniz.

    1. Anonim dedi ki:

      vefa ülgürden önce bu süreç başlamıştır. hatta kazı başkanlığı bu süreci çok daha evvel başlatmıştır. ancak ben yaptım oldu zihniyeti, emeği geçenleri hiçe saymıştır. disiplinlerarası çalışmayı bırakın kendi disiplininden insanlarla biraraya gelemeyen bir mantığa sahip insanları halen iş bilen gibi görmeniz çok acı.

  2. Barış Çayla dedi ki:

    anonim isimli kendi adını soyadını saklayan kişi ilk önce bir araştır sonra ideolojik görüşünde olan Vefa ülgür için savunma yap , efes alt kapı bir yağmurda su basması etrafında derme çatma baraka gibi yerlerin olmasının asıl nedeni sahip olduğunuz zihniyet ,şimdiki Başkan bir değişiklik yapmaya başlasa hemen mahkemeye gider durdurma kararı alırsınız,hepiniz Efesden kazanırsınız halen ağlama yaparsınız tüm selçuklulara bir önerim var gidin Kapadokyaya bir bakın bir şeyler öğrenin ,elinizin altında bir efes meryem ana gibi cevher var kıymetini bilmiyorsunuz neden çünkü ideolojik düşünceleriniz yüzünden bırakın bu düşünceleri kazanmaya bakınız ,ve yapmış olduğunuz hataları unutmayınız turist rehber dövmek vb saldırmaktan başlayan hataları unutmayınız lütfen bir konuda yazacaksanızda işkembeden atarak yazmayınız isterseniz hepiniz toplanında bir konferans vereyim sizlere Efesin kıymetini biliniz

    1. Anonim dedi ki:

      Konferans verecek kadar kendini yetkin görüyorsun ama aslında dünyadan haberin yok. Efes’teki derme çatma dükkanların mülkiyetinin büyük çoğunluğunun Mal Müdürlüğüne ait olduğunu, bir çivi bile çakmak için Müzenin onayı olmadığını, su basmasını gidermek için müzenin onay vermediğini bilmen gerekirdi.Rehper dövmeleri için herhalde Vefa Ülgür emir vermedi. Kapadokyayı görünce herşeyi bildiğini zanneden araştırmacı arkadaş işkembeden atmak söz konusu olunca emin ol senin önüne geçemeyiz. Madem bu kadar çok biliyorsun bir el atıver de herşey bir anda düzeliversin…

    2. Onuncu Köyden.. dedi ki:

      Yazı,üslup ve biçir paragraf dahim yönünden yazdıklarınız incelendiğinde, bırakın konferans vermeyi anlamlı bir paragraf dahi oluşturamayacağınız kanaati bende hasıl oldu…

  3. Barış Çayla dedi ki:

    Benim yorumuma yanıt veren zatlar siz ilk önce adınız soyadınızla yazın sonra yanıt alırsınız boş boş yazmayın işkembeciler adınız soyadınızla yazın

  4. Barış Çayla dedi ki:

    adını soyadını yazmayan kimseye yanıt vermem yok yazmıyorum korkuyorum diyorsanız İP adresinize ulaşır sonra yazan kişiye ulaşırım o zaman karşımda nasıl yanıt verecekse bakarım ,bu site hakkında hemen pazartesi günü TİB Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na dileçekmi veriyorum gerekli yasal işlemler yapılması için (onuncuköyden)(anonim) rumuzlu kişiler hakkında gerekli işlemlerin yapılmasını talep ediyorum bilginize arz olunur

    1. Dalyork dedi ki:

      Barış bey arkadaşlar küfür etmeden uygun bir tonda cevap vermişler. Ayrıca sizi de aydınlatmışlar bazı konularda, neden tepki veriyorsunuz ki? Siz birini eleştirince iyi, fakat biri sizi eleştirince “olmaz” öyle mi? Ayrıca kimse ismini yazmak zorunda değil düşüncesini paylaşırken öne atlamak istemeyen olamaz mı? Sizin ve özellikle Şaziye SÖGÜTÇÜ’nün “isim soyisim yazsanıza!” isteğiniz yersiz.

    2. Hukukçu dedi ki:

      Üslub-ı beyan aynıyla insan. Üslub kişinin kendisini yansıtan aynadır. Bu arada arkadaşların yazdıklarında hiçbir şey yok ama sizin yazdıklarınızın her biri fena halde suç unsuru içeriyor.