site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Efes’te Kansorejen Madde Tartışması

Efes’te Kansorejen Madde Tartışması
07.10.2013
A+
A-

efes (5)

Efes Antik Kent içindeki yürüme yollarına döşenen demiryollarından sökülerek kullanılan travesler kansorejen madde içeriyor mu?

Traveslerin çürümesin diye kullanılmadan önce böcek ve başka zararlılardan korumak için, Dünyada ve Avrupa da şiddetle yasaklanan zehirli ve kansorjen maddelerle dolu havuz içerisinde bekletildiği doğru mu?

Eğer bu iddialar doğru ise Anıtlar Kurulu bu traveslerin Efes’e döşenmesine nasıl izin verdi.

Efes Antik Kenti bir günde onbin ile yirmibin , bir yılda iki milyonun üstünde ziyaretçinin gezdiği bir açık hava müzesi. Dünyanın her ülkesinde bilinen tarihi bir ören yeri. İşte böyle bir pozisyonda olan Efes Antik Kentine antik taşlar yıpranmasın diye döşenen ahşap traveslerden oluşan yürüme bandları büyük bir tartışmaya neden olacak gibi.

Yürüme bandına döşenen bu malzemeler, demir yollarından sökülen, traversler. Ama bunlarla ilgili çok ciddi iddialar var. Birincisi traverslerin araları geniş bırakılıyor. Bu ara boşluklara ayakkabı girebilir. Kazalara neden olabilir. Ama en büyüğü de insanlığın son yıllarda en büyük sorunu olan kanserle ilgili iddialar. Bu traverslerin Kanserojen madde içerdiği.

Bunların söküldükten sonra kullanılacağı alanda çabuk çürümemesi ve böcek diğer zararlıların zarar vermemeleri için, Dünyada ve Avrupa da şiddetle karşı çıkılan yasaklanmış olan zehirli ve kanserojen maddelerle dolu havuzlarda bekletildikten sonra kullanıldığı. Bu travestlerin döşenmesi sırasında meydana gelen kokuların yüzlerce metreden hissedildiği, Bu malzemeyi fark eden turistlerin ısrarla bunların üzerinden değil eski şekilde taşların üzerinden yürüdüğü birbirlerini uyardıkları söyleniyor.

Bunlarla ilgili başka bir söylemde bu malzemelerin kullanılmasının doğru olmadığını içeren raporların olmasına rağmen döşenilmesine devam edildiğidir.

Kurulun böyle bir konuda nasıl izin verdiği de meraklar arasında. Kurula bu konuda yanlış bilgi de verilmiş olabileceği de söylemler arasında dolaşıyor.
DHA VEYSEL EROL SELÇUK

efes (1)

efes (2)

efes (4)

efes (7)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.