site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Efes Selçuk’ta Manda Yetiştiriciliği Yeniden Başladı

Efes Selçuk’ta Manda Yetiştiriciliği Yeniden Başladı
27.02.2020
A+
A-

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin manda yetiştiriciliğini canlandırmak için Efes Selçuk’u pilot bölge seçerek hayata geçirdiği proje, Manda Teslim Töreni ile başladı. Belevi’de gerçekleşen törende çekilen kuralarla dokuz kadın üreticiye bir erkek, yirmi yedi dişi Anadolu ırkı manda teslim edildi. Törende konuşan Başkan Sengel; “ Bu proje, bir öngörü projesidir, bir farkındalık projesidir, bir doğayı koruma projesidir” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kırsal kesimde gelir getirici faaliyetlerin desteklenmesi kapsamında manda yetiştiriciliğinin yeniden canlanması adına gerçekleştirilen Manda Teslim Töreni’ne İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, Köy Koop İzmir Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Neptün Soyer, Muş İli Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği İkinci Başkanı Nejat Emre, Selçuk Efes Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Birliği Başkanı Selda Peynircioğlu, Efes Selçuk’un muhtarları, Efes Selçuk Belediye Meclis Üyeleri, Efes Selçuk Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdallı, üreticiler ve vatandaşlar katıldı.

BAŞKA BİR TARIMIN MÜMKÜN OLDUĞUNU KANITLAYACAĞIZ

Efes Selçuk’ta manda yetiştiriciliği projesinin ortaya çıkış süreci ile ilgili bilgi veren Başkan Sengel, Efes Selçuk’ta leylek yaşaması ve sulak alanlar açısından zengin olması sebebiyle Başkan Soyer’in kentte manda yetiştirebileceğini öngörmesinin projenin ilk adımı olduğunu söyledi. Başkan Sengel; “Bu bir öngörü projesidir, bu bir farkındalık projesidir, bu bir doğayı koruma projesidir. Biz de araştırınca bu topraklarda bundan 50 yıl önce manda yetiştirildiğini öğrendik. Bu yüzden bu proje bir öngörü projesidir. Huzurlarınızda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tunç Soyer’e teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bu proje başka bir tarımın mümkün olduğunun kanıtıdır. Efes Selçuk bu noktada pilot bölge olarak belirlenmiştir. Bu bize ve bu mandaların dağıtılacağı kadınlarımıza da duyulan güvenin işaretidir” dedi.

Selçuk Efes Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile kadın üreticilere pozitif ayrımcılık yapıldığına dikkat çeken Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel; “ Biz bu projeye başladığımızda Tunç Başkanımız ‘İzmir Mozerallasını üreteceğiz’ demişti. Bizim de dileğimiz şu: 2021 yılında Terra Madre Fuarı İzmir’de yapılacak. Biz de kadın üreticilerimizin ürettiği manda yoğurdu, manda kaymağı ve İzmir mozerallası ile 2021’de Terra Madre Fuarı’nda yer alacağız” dedi.

Başkan Sengel ayrıca gebe olarak gelen iki mandadan doğan yavrulara da Efes ve Artemis adının verildiği müjdesini de katılımcılarla paylaştı.

EFES SELÇUK’TA BİR BAŞARI HİKAYESİ YAŞANACAK

Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, ekonomiye, sağlığa ve doğaya kattığı değerlere rağmen Türkiye’de manda sayısının az olmasının üzücü olduğunu belirtti. Başkan Soyer, tarımsal kalkınmada planlamanın önemine dikkat çekerek: “Bugün dünya mutfaklarına İtalya’dan ulaşan mozerella peyniri manda sütünden yapılıyor. İtalya’ya giden mandalar ise bu coğrafyadan gitmiş. Biz kendi değerimize sahip çıkamazken başkaları bundan dünyaya pazarladıkları bir ürün yaratıyor. En büyük zenginliğiniz bu bereketli topraklar ve iklim, ancak biz bunları kullanmıyoruz. Aklımızı başımıza toplayarak üretmek, ürettiğimizi dünyaya satmak mecburiyetindeyiz. Manda besiciliğini de bu amaçla İzmir’den başlayarak yeniden yaygınlaştıracağız. Hedefimiz manda sütünden, katma değeri yüksek, İzmir’e özgü ve tüm dünyaya pazarlayacağımız İzmir mozerellası gibi ürünler üretmek. Bunu üreticilerimizle birlikte başaracağız” dedi.

EFES SELÇUK TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLACAK

Manda besicisi dokuz kadına teşekkür eden Soyer “Bize inandılar. Kooperatif kurdular. Biz de bu hayvanlardan elde ettikleri sütün damlasını ziyan etmeyeceğiz; hepsini alacağız. Efes Selçuk’ta bir zafer yaşanacak. Efes Selçuk’ta bir başarı hikayesi yaşanacak ve bu başarı hikayesi Türkiye’ye örnek olacak. 2021 yılında gerçekleşecek Terra Madre Fuarı’nda İzmir mozerallasını İtalyan’lara yedireceğiz” diye konuştu.

Başkan Sengel’e projeye verdiği destekten dolayı teşekkür eden Soyer; “Onun desteği olmasaydı, bu alan ve kooperatif örgütlenmesi gerçekleşmemiş olsaydı bizim iyi niyetimiz uçar giderdi” dedi.

Selçuk Efes Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Selda Peynircioğlu, bu toprakların öz evladı olan yerel ırkları desteklediği ve başka bir tarımın mümkün olduğunu gösterdiği için Başkan Soyer’e teşekkür etti.

Muş İli Damızlık Manda Yetiştiriciliği Birliği İkinci Başkanı Nejat Emre ise “Nesli tükenmekte olan Anadolu Mandası Başkanımız Tunç Soyer’in projesi ile gelişecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi bu anlamda Türkiye’ye örnektir” açıklamasını yaptı.

Konuşmaların ardından dokuz kadın üreticiye katılım belgeleri Başkan Soyer ve Başkan Sengel tarafından verildi.

Çekilen kurayla dokuz kadın üreticiye bir erkek, yirmi yedi dişi Anadolu ırkı manda teslim edildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.