site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Efes Antik Tiyatro’da 10 Yıl Sonra İlk Konser

Efes Antik Tiyatro’da 10 Yıl Sonra İlk Konser
27.09.2012
A+
A-

Restorasyon ve koruma çalışmaları nedeniyle 4 yıldır bir bölümü ziyaretçilere açık olan ve 10 yıldır konserlere kapılarını kapatan Efes Antik Tiyatrosu, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın özel izniyle dünyanın en önemli müzik topluluklarından birine ev sahipliği yapacak.

Dünyanın en iyi klasik müzik toplulukları arasında gösterilen Berlin Filarmoni Orkestrası, İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı’nın (İKSEV) düzenlediği 26. Uluslararası İzmir Festivali’nin kapanış konseri için 28 Eylül Cuma akşamı antik tiyatroda sanatseverlerin karşısında olacak.

Şef Sir Simon Rattle önderliğinde sahne alacak orkestranın solistliklerini çelliks Efe Baltacıgil ve kontrbas sanatçısı Fora Baltacıgil kardeşler üstlenecek.

2013 sezonundan itibaren sınırlı sayıda konsere kapılarını açacak

Avusturya Arkeoloji Enstitüsü Efes Kazıları Başkanı Doç. Dr. Sabine Ladstätter; yaptığı açıklamada, statik sorunlar nedeniyle 10 yıldır konserlere kapalı olan tiyatroda, 4 yıldır yürüttükleri çalışmalarla sorunun büyük ölçüde çözüldüğünü, tiyatronun kasım ayında ziyaretçilere, 2013 Mayıs ayından itibaren ise konser ve benzer sanat etkinliklerine açılacağını söyledi.

Amaçlarının, “tiyatronun ve ziyaretçilerin korunması” olduğunu, bu nedenle de belli sayıda ve nitelikte organizasyonlara olanak tanıdıklarını ifade eden Ladstätter, “İzleyici sayısının 2 bin, 2 bin 500 kişiyle sınırlı kaldığı, aynı zamanda titreşim yoğunluğunun fazla olmadığı konserler yapılabilir. İnsanlar, uzun zamandır tiyatronun yeniden sanat etkinliklerine açılmasını bekliyor. Buradaki işimiz büyük ölçüde tamamlandığı için tiyatro özel izinle Berlin Filarmoni Orkestrası’na açıldı. Büyük açılışımızı ise Mayıs 2013’te yapacağız” dedi.

Berlin Filarmoni Orkestrası şefi Sir Simon Rattle’nin de, Efes Antik Tiyatrosu’nun konsere açılması nedeniyle Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a teşekkür mektubu yazdığı belirtildi.

İKSEV Yönetim Kurulu Başkanı Filiz Eczacıbaşı Sarper ise Uluslararası İzmir Festivali’ni benzerlerinden ayıran en önemli özelliğinin, festivalin her yıl tarihi mekanları kullanması olduğunu, bu durumun konserlere değer katmakla kalmayıp, aynı zamanda tarihi mekanlara da dikkati çektiğini ifade etti.

Berlin Filarmoni Orkestrası’nın dünyanın en iyi ve en çok tanınan orkestralarından biri olduğuna işaret eden Sarper, orkestranın 130 yıllık tarihinde Efes Antik Tiyatro konserinin özel bir önem taşıdığını söyledi.

Sarper, “Orkestra, bu mekanda konser vermeyi yıllardır arzuluyordu. Konserin antik tiyatroya alınmasından büyük bir memnuniyet duydular. İnanıyoruz ki, bu konser hem dinleyiciler hem de orkestra için unutulmaz olacak” diye konuştu.

Daimi şefliğini Wilhelm Furtwangler, Herbert von Karajan ve Claudio Abbado gibi önemli isimlerin üstlendiği 130 yıllık geçmişe sahip Berlin Filarmoni Orkestrası, dünyanın en önemli klasik müzik toplulukları arasında gösteriliyor.

Orkestrayı ilk kez 1987’de yöneten ve 2006 yılında daimi şef olarak görevlendirilen Sir Simon Rattle, 2018 yılına kadar orkestranın daimi şefliğini sürdürecek.

YORUMLAR
  1. 9 Eylül Ali dedi ki:

    Ahhh ah, nerede o en alttaki eski festivaller…