site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Efes Antik Kenti’nde tarihi gece

Efes Antik Kenti’nde tarihi gece
19.09.2018
A+
A-

1.Uluslararası Efes Opera ve Bale Festivali Carmina Burana Balesi ile sona erdi. Festivalin son gününde Efes Antik Kenti tarihi günlerinden birini yaşadı. On binlerce sanatseverin akın ettiği gösteri dakikalarca ayakta alkışlandı.

Kültür ve sanat kenti Selçuk tarihi günlerinden birini yaşadı. Bu yıl ilk kez düzenlenen 1. Uluslararası Efes Opera ve Bale Festivali Carmina Burana Balesi ile sona erdi. 7 Eylül’de Zorba Balesi ile başlayan festivalde, 11 Eylül’de Gala Konser, 14 Eylül’de Tosca Operası sahnelendi. Festivalin son gösterisi Carmina Burana Balesi, İzmir Devlet Opera ve Balesi sanatçıları tarafından gerçekleştirildi.

Carmina Burana Alman Besteci Carl Orff’a ait olup 1937 yılından bu yana dünyanın hemen hemen her yerinde yüzlerce kez sahnelendi. Son yıllarda bale olarak pek çok yerde sahnelenen eserin ilk bölümünde doğa ve aşk, ikinci bölümünde içki ve eğlence, üçüncü bölümünde de yine sevgi teması işleniyor. Koreograf Robert North, eseri tasarlarken; orijinal metni esas alarak insan yaşamını işlemiştir.

Bu yıl ilk kez düzenlenen Uluslararası Efes Opera ve Bale Festivali’nin son gösterisi olan Carmina Burana Balesi’ni izlemek isteyen binlere sanatsever gösteriden saatler önce Efes Antik Kenti’ne akın etti.

Selçuk’a yeni bir soluk geldi

Ayakta alkışlanan gösteri sonrasında bir açıklama yapan Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı Uluslararası Efes Opera ve Bale Festivali’nin Selçuk’un kültür ve sanat hayatına yeni ve büyük bir soluk getirdiğini belirterek ; “Selçuk’un vizyonunun kültür ve sanat üzerine kurulu olduğunu her zaman söylüyoruz. Bu festival de bunu kanıtlar nitelikte oldu. Gerçekten sanat Selçuk’a çok yakışıyor. Böylesine önemli bir festivalin Efes Antik Kenti’nde gerçekleşmesine vesile olan başta Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy’a, Devlet Opera ve Bale Müdürümüz Sayın Murat Karahan’a İzmir Devlet Opera ve Balesi Müdür Vekilimiz Sayın Aytül Büyüksaraç’a, İzmir Devlet Opera ve Balesi Rejisörü Haldun Özörten’e, sahneye konulan bu eserlere katkı sunan tüm sanatçılarımıza tüm Selçuk adına teşekkür ediyorum” dedi. Başkan Bakıcı ilerleyen günlerde bu tür sanat etkinliklerinin Selçuk’ta daha sık gerçekleşeceğini de müjdeledi.

Efes’te festival doğru bir karar

İzmir Devlet Opera ve Balesi Müdürü Aytül Büyüksaraç ise Efes Antik Kenti’nde 1. Uluslararası Opera ve Bale Festivali’nin düzenlenmesinin çok isabetli bir karar olduğunu belirterek; “ Festivalimizin ilk yılı olmasına rağmen çok güzel geçti. Festivalimiz 7 Eylül’de Ankara Devlet Opera ve Balesi’nin Zorba Balesi ile başladı. 11 Eylül’de Sayın Genel Müdürümüz Murat Karahan da uluslararası solistlerle birlikte sahne aldı. 14 Eylül’de Tosca Operası’nı izledik. Ulusal ve uluslararası bazda dünyanın en önemli sahnelerinde dans eden bale sanatçıları, opera sanatçıları ve orkestra şefleri ve solistler bu festivalde yer aldılar. Bu akşam da İzmir Devlet Opera ve Balesi Sanatçılarından Carmina Burana Balesi’ni izledik. Burada gördüğümüz ilgiden dolayı olağanüstü mutlu ve gururluyuz. Böyle bir festivali Efes’te düzenlemekle ne kadar doğru bir karar verdiğimizi bir kez daha anladık” dedi.

Başkan Bakıcı’ya teşekkür

Festivalin özellikle kapanış etkinliği olan Carmina Burana Balesi’nin önümüzdeki senelerde daha büyük festivaller düzenleme konusunda kendilerini cesaretlendirdiğini söyleyen Büyüksaraç; “Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy’a, Devlet Opera ve Bale Müdürümüz Sayın Murat Karahan’a, festivalin gerçekleşmesinde büyük emeği olan Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı’ya, İzmir İl Kültür Turizm Müdürü Murat Karaçanta’ya, Efes Müzesi Müdürümüz Cengiz Topal’a ve sponsorlarımıza ama en çok da seyircimize teşekkür ediyorum. Kapanış gerçekten muhteşem oldu. İnşallah önümüzdeki seneler de çok daha büyük festivaller yaparız.” dedi.

1.Uluslararası Efes Opera ve Bale Festivali’nin son etkinliği olan Carmina Burana Balesi’nin sona ermesinin ardından sanatseverler Efes Antik Kenti’nin büyüleyici atmosferi içinde kentten ayrıldı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.