site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Efes Antik Kenti Aynı Anda 15 Bin Ziyaretçi Ağırlıyor

Efes Antik Kenti Aynı Anda 15 Bin Ziyaretçi Ağırlıyor
13.08.2013
A+
A-

ed821ephesus-interactive-show

Ayasofya ve Topkapı ile birlikte Türkiye’nin en önemli tarihi mirası olan Efes Antik Kenti, farklı ülkelerden 15 bin ziyaretçiyi ağırlıyor.

Türkiye’nin Ayasofya ve Topkapı Sarayı ile beraber en önemli tarihi ve kültürel mirası Efes Antik Kenti, aynı anda farklı ülkelerden 15 bin ziyaretçiyi ağırlayabiliyor.

İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü verilerine göre, yılın ilk yarısında 779 bin 520 kişinin gezdiği Efes Antik Kenti, özellikle Kuşadası ve İzmir limanına yanaşan kruvaziyer gemileriyle gelen binlerce turistin ilk adresi.

Güneşin ilk ışıklarını bin yılların getirdiği yorgun bir sessizlikle karşılayan kentte, birkaç kedi Roma döneminden kalma sütunların arasında esneyerek günü karşılıyor.

Saat 08.00’i gösterdiğinde kentin kuzey ve güneyindeki kapılarda hareketlilik başlıyor. Kentin en yoğun ziyaretçiyi ağırladığı temmuz ve ağustos aylarında öğleden sonra gölgede 40 dereceye varan sıcaklığa karşı, kenti sabah saatlerinde gezmek isteyen ziyaretçiler giriş turnikelerinden geçerek kente adım atıyor.

Yoğun bir günde aynı anda 15 bin ziyaretçinin gezdiği kentin en popüler bölgesi ise şüphesiz Celsus Kütüphanesi. Tarihi M.Ö. 6000 yıllarına, yani Cilalı Taş Devri’ne kadar uzanan kentte mevcut yapıların büyük bölümü M.S. 1’inci ve 2’inci yüzyıllarda, Roma’nın Asya eyaletinin başkentliğini yaptığı dönemde inşa edilmiş.

Bu yapılar içinde kazı ve konservasyon çalışmalarıyla ayağa kaldırılan iki katlı Celsus Kütüphanesi zamanında bünyesinde barındırdığı 14 bin ruloluk kitap koleksiyonunu sunamasa da ihtişamıyla Roma dönemini anlatan dünyadaki ender eserlerden biri.

Ziyaretçilerin önünde fotoğraf çektirmeden geçmediği kütüphane kalıntısının yanı sıra kent içinde ayrı bir girişle ziyaret edilebilen, kazı çalışmalarının halen devam ettiği Yamaç Evleri de mozaikleriyle bu Roma ihtişamını en iyi yansıtan bölümlerden. 24 bin kişi kapasitesiyle antik çağın en büyüğü olan Antik Tiyatro, Mermerli Yol, Celsus Kütüphanesi ve Hadrianus Tapınağı da ziyaretçilerin vakitlerini en çok ayırdıkları yapılar arasında bulunuyor.

Saat 18.30’da ziyarete kapanan kentte gece ziyaretinin olmaması nedeniyle tarihi yapılar için kurulan ışıklandırma özel etkinlikler için açılabiliyor.

Efes Antik Kenti’ne çok yoğun ziyaretin olması ve yapıların korozyona uğraması nedeniyle kentin randevu sistemiyle gezilmesi için çalışma yürütülüyor. Kentin UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınması için yapılan çalışma sonucu oluşturulan başvuru dosyasının ise şubat ayında sunulması bekleniyor.
2140dephesus-interactive-show

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.