site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Efe Kültürü 45. Selçuk-Efes Festivalinde Tanıtıldı

Efe Kültürü 45. Selçuk-Efes Festivalinde Tanıtıldı
07.09.2013
A+
A-

cizme-ustasi-izzet-erkac (1)

İncirliova’da Tek Çizme Ustası Olan İzzet Erkaç, 20 İla 30 yıl dayanabilen körüklü çizmenin fiyatının 600 tl. Olduğunu körüklü çizme için sipariş aldığını söyledi.

Birçok yerli ve yabancı konukları ağırlayan 45.Selçuk-Efes Festivaline Aydın’ın İncirliova ilçesinden katılan ve 30 yıldır Efe Kültürünü yaşatan İzzet Erkaç, bu kültürün yaşayabilmesi için elinden geleni yaptığını belirterek, bu konuda 10 yaşındaki oğlunu yetiştirmeye başladığını söyledi.

Birçok gelenekleri ve yöreselliği konu alan ve çok kültürlülüğü öne çıkaran Festival, Yörük kültürünü de ağırladı. Selçuk Belediyesinin ev sahipliğinde 54.Selçuk-Efes Festivaline katılan İncirliovalı İzzet Erkaç, maliyeti oldukça yüksek olan Efe kültürünün vazgeçilmezi olan Körüklü çizmelerini oğlu ile birlikte tanıtıyor. Bu kültürün artık giderek yok olma noktasına geldiğini ifade eden Erkaç, 80’li yıllarda çırak olarak başladığı Efe çizmeleri yapımına usta olarak devam ettiğini, 30 yıl önce Aydın bölgesinde bu çizmeyi yapan toplam 5 tane usta olduğunu, ancak bugün sadece kendinin kaldığını söyledi. Efe kültürünün yok olmaması için yanında çalışan bir tane kalfası ve kendi oğlunu yetiştirdiğini hatırlatan Erkaç, bugüne kadar usta olarak sadece kendinin yetiştiğini, bazı arkadaşlarının bu işe başlayıp, daha sonra yarım bıraktıklarını belirtti. İncirliova’da tek çizme ustası olarak faaliyet gösterdiğini, aynı zamanda Kültür ve Turizm Bakanlığının çizmecilik dalında zanaatkârı olduğunu da hatırlatan İzzet Erkaç, “Aydın Efesiz, Efe çizmesiz olmaz” sloganıyla bu mesleğe devam ettiğini kaydetti. Yapmış olduğu körüklü çizmenin 30 yıla yakın dayandığını, eski özelliğini koruduğunu ifade eden Erkaç, çizmenin fiyatını açıklarken özelliğine göre değiştiğini 400 ila 600 TL arasında satışa sunulduğunu belirtti.

Deve Güreşlerinin yoğun olduğu bu bölgelerde körüklü çizmenin Efeler ve Deveciler tarafından yoğun ilgi gördüğünü söyleyen ünlü Çizme Ustası İzzet Erkaç, katılmış olduğu Selçuk-Efes Festivalinde de sipariş aldığını söyledi. Erkaç, son olarak kendisini bu festivale davet eden Selçuk Belediyesine teşekkür etti.

Nilüfer Öztürk Silay  Selçuk (İHA)

cizme-ustasi-izzet-erkac (2)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.