site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Devlet Nişanlarında “T.C.” İbaresi Kaldırıldı

Devlet Nişanlarında “T.C.” İbaresi Kaldırıldı
05.11.2013
A+
A-

devlet-nisani

Devlet, Cumhuriyet ve Liyakat Nişanları değiştirilerek nişanlardan “T.C.” ibareleri çıkarıldı.

Türkiye Cumhuriyeti’nin “ilişkilerin geliştirilmesine katkıları” nedeniyle yabancılara verdiği en büyük üç nişan, Devlet Nişanı, Cumhuriyet Nişanı ve Liyakat Nişanı’nın şekilleri değişti. Eski nişanlarda yer alan Atatürk silueti ve T.C. yazısı yeni nişanlardan kaldırıldı.

Hükümetin resmi nişanlarda değişiklik yapılmasına ilişkin yönetmeliği, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından da onaylanarak bugünkü Resmi Gazete’de yayınlandı. Yönetmelikte, yeni Cumhuriyet ve Devlet nişanları ile Liyakat nişanının nasıl olacaklarına ilişkin ayrıntılı grafikler de yer aldı.

DEVLET NİŞANI VE CUMHURİYET NİŞANI NEDİR?

Devlet Nişanı ve Cumhuriyet nişanı, “Türkiye Cumhuriyeti ile mensup oldukları devlet arasındaki dostane ilişkilerin geliştirilmesini ve milletlerin birbirlerine yakınlaşmalarını sağlayan” yabancı ülke vatandaşlarına veriliyor.

Liyakat Nişanı ise, Dışişleri Bakanlığı ile Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurulu’nun  görüşleri alınarak ilgili Bakan’ın teklifi, Bakanlar Kurulu’nun onayı ve Cumhurbaşkanı’nın tevcihi ile, İlim ve sanat alanlarında Türkiye Cumhuriyeti’nin uluslararası alanda tanıtılması ve yüceltilmesini sağlayan yabancılara veriliyor.

Her üçü Bakanlar Kurulu kararı ve Cumhurbaşkanı’nın tevcihi ile verilen nişanlar arasındaki fark ise şöyle;

Devlet nişanı, ilişkilerin gelişmesini sağlayan yabancı ülkelerin devlet yönetiminde yer almayan vatandaşlarına veriliyor. Cumhuriyet nişanı ise, ilişkilerin gelişmesine katkı sağlayan yabancı devlet adamlarına, yani Başbakanlara, bakanlarına ya da diplomatlarına veriliyor. Liyakat nişanı ise, ilim ve sanat alanında Türkiye’nin tanıtılmasına katkıda bulunan yabancı ülke vatandaşlarına veriliyor.

ESKİ NİŞANLARDAN FARK; ATATÜRK VE T.C. YOK

Eski nişanlarla yeni nişanlar arasındaki farklar ise şöyle;

Her üç nişanın boyutları da büyütüldü.

Cumhuriyet nişanında; nişanın üzerinde yer alan “T.C” yazısı çıkarıldı. Yeni nişanda hiçbir harfe yer verilmedi. Sadece Türkiye Cumhuriyeti’nin sembolü olan ay ve yıldız yer aldı. Nişanın arka bölümündeki değişiklik ise eski nişandaki “T.C. Cumhuriyet Nişanı” yazısına yeni nişanda yer verilmemesi oldu.

Devlet Nişanındaki değişiklikler ise şöyle;

Eski nişanın ön yüzünde Atatürk silueti yer alıyordu. Arka yüzünde ise “T.C. Devlet Nişanı” ibaresi bulunuyordu. Yeni devlet nişanında da hiçbir harf yer almıyor. Nişanın ön yüzünde Türkiye Cumhuriyet’ni sembolize eden Ay Yıldız yer alıyor. Arka yüzünde ise daha sade bir grafik kullanılmış. Arka yüzde de sadece, kenarlarda ay ve yıldızlar yer alıyor.

Liyakat nişanındaki değişiklikler ise şöyle;

Eski nişanda bir tüy kalem ile bir kılıcın eşlik ettiği bir motif ile üst kısmında ay ve yıldız yer alıyordu. Eski nişanın arka yüzünde ise “T.C. Liyakat Nişanı” ibaresine yer veriliyordu. Yeni Liyakat nişanında ise, sadece ay ve yıldız motifi ile Cumhurbaşkanlığı forsunda yer alan güneş simgesinin, 16 yapraklı bir çiçeğe dönüştürülmüş hali yer alıyor.

KİMLERE VERİLDİ?

Devlet, Cumhuriyet ve Liyakat nişanlarının verildiği kişilerden bazıları ise şöyle;

LİYAKAT NİŞANI;
•  Geza Feher, Macar türkolog, 1997
•  Gyözö Gerö, Macar arkeolog, 1997
•  David Geza, Macar filolog, 1997
•  Ethem Tanışev, Rus türkolog, 1998
•  Oraz Yağmur, Türkmen yazar, 1999
•  Jiang Zemin, Çin Devlet Başkanı, 2000
•  Lars Johanson, İsveçli türkolog, 2008
•  Andreas Ronatas, Macar Türkolog, 2008
•  Viktor Guzev, Rus Türkolog, 2008

DEVLET NİŞANI:
İngiltere Kraliçesi Elizabeth 2008
Gürbanguli Berdimuhammedov (Türkmenistan Cumhurbaşkanıyken)
Asif Ali Zardari (Pakistan Cumhurbaşkanı)

CUMHURİYET NİŞANI:
Jack Straw (İngiltere eski Dışişleri Bakanı)
Yusuf Rıza Gilani (Pakistan’ın eski Başbakanı)
Rene Van der Linden (Hollandalı siyasetçi)

YORUMLAR
  1. Anonim dedi ki:

    En kısa zamanda kendileri de yok olur inşallah..

  2. selcuklu dedi ki:

    ne kadar düsmansız su cumhuriyete hacı abdullah