site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Develer Bilimin Işığında Güreşecek

Develer Bilimin Işığında Güreşecek
09.10.2015
A+
A-

Deve Güreşleri (3)

Selçuk Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Derneği bir ilke imza atıyor. Türkiye’de bugüne kadar devecilik ile ilgili herhangi bir bilimsel çalışma olmadığına dikkat çeken Selçuk Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Derneği Başkan Yardımcısı Mustafa İbili ve Federasyon Temsilcisi Muammer Kale bu konuda geniş kapsamlı bir sempozyum düzenleyerek geçmişi uzun yıllara dayanan bu kültürü bilimsel anlamda yaşatmayı hedeflediklerini kaydettiler. Sempozyum hazırlıklarını Selçuk’ta başlatan ve bu çerçevede geniş kapsamlı toplantı yapan dernek yöneticileri, düzenlenmesi planlanan sempozyum ile ilgili detayları masaya yatırarak fikir alışverişinde bulundular.

Alanında Türkiye ‘de ilk bilimsel çalışma

Önümüzdeki Nisan ayı içerisinde Selçuk Belediyesi’nin ev sahipliğini yapacağı Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Sempozyumu için tüm hazırlıklar sürüyor. Yurt dışından akademisyenlerin katılımı halinde sempozyumun, Uluslararası devecilik kültürü ve deve güreşleri kongresine dönüştürüleceği belirtildi. Gerçekleştirilmesi planlanan sempozyum, yada kongrenin böylece Türkiye ‘de ilk kez bilimsel çalışmalarla desteklenmiş olacak ve Deve Güreşleri Sempozyumu olarak adından söz ettirecek.

Sempozyum Nisan Ayında Gerçekleştirilecek

Sempozyum öncesi Selçuk Efes Kent Belleğinde bir araya gelen Akademisyenler ve ilgili kurum yetkilileri, mini bir zirve yaptı. Yaklaşık iki saat süren toplantı sonunda Sempozyumun Nisan ayındaki Turizm sezonunun başlangıcı ile güreş sezonunun bitimi arasında yapılması kararı alındı.

Akademisyenler Sempozyuma Öncülük Edecek

Selçuk belediyesi, Selçuk Efes Kent Belleğinde düzenlenen ve aralarında Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Yükçü, Mardin Artuklu Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Devrim Ertürk, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi Vedat Çalışkan gibi akademik katılımcıların katıldığı toplantıya ayrıca; Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Federasyonu Başkanı Metin Çetin, Selçuk Kent Konseyi Başkanı İrfan Yıldız, Federasyonda görev alan Muammer Kale, Mustafa İbili ve Selçuk Efes Kent Belleği Koordinatörü Yusuf Yavaş katıldı.

Yapılacak Bilimsel Çalışmalar Geleceğe Işık Tutacak

Orta Asya’dan günümüze kadar yayılan Devecilik kültürünün ve bu kültürün en önemli unsuru olan Develerin bilimsel çalışmaların ışığında tanıtılması ve bilimsel veri oluşturulması konusunun da ele alınacağı geniş kapsamlı sempozyumun Türkiye’de önemli bir adım olacağının konuşulduğu toplantıda, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine kabul edilen Selçuk’un da Uluslararası Statüde Prestijine doğrudan olumlu katkılarda bulunacağı tartışıldı.

Bilimsel veri oluşturulacak

Develerin Çiftleşme dönemindeki fizyolojik, biyolojik ve psikolojik durumlarından hastalıklarına kadar her alanda yapılacak olan bilimsel çalışmaların Deve Güreşlerinin ve Devecilik Kültürünün daha çok yaygınlaşması için fikir alışverişinin yapıldığı toplantıda ortak karar alındı. Türkiye’de bilimsel veri olarak Devecilik Kültürü ile ilgili hiçbir verinin bulunmayışına dikkat çekilen ortak kararda; yapılacak olan sempozyumda öncelikle bilimsel bir çalışma yapılacağını, bu kapsamda devenin bir hayvan ve canlı bir varlık olarak bilinmesi konusu ile bu kültürün folklorik tarihi coğrafyası, halk edebiyatı ve el sanatları gibi alanlarda geniş çaplı veri oluşturulacağı kaydedildi. Alınan ortak kararda ayrıca Devecilik Kültürü’nün ve Deve Güreşlerinin Uluslararası statüde tanıtılması sağlanacağına dikkat çekildi.

Alkol konusu yanlış yansıtılıyor

Deve Güreşlerinin vazgeçilmez eğlence bölümü olan çilingir sofrası konusunda kamuoyunda “Deve Güreşlerinde alkol yasaklandı” konusunun da tartışıldığı toplantıda Devecilik Kültürünün içinde farklı bir kültür daha yattığı, bunun da Çilingir sofrası kültürü olduğu ifade edildi. Devecilerin ve güreş severlerin vazgeçilmez kültürü haline gelen çilingir sofrasının yasaklanmadığına dikkat çekilen toplantıda, bu tür söylemlerin kamuoyuna yanlış yansıtılmış olduğu konuşuldu.

toplantı (1)

YORUMLAR
  1. Anonim dedi ki:

    bilim adamlarına bak sen ya 🙂

  2. Anonim dedi ki:

    geçen yıl demiştiniz ki belediye başkanı olarak sayın zeynel bakıcı bu sene güreşleri Selçuk Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Derneği yapsın gelecek sene de vakıfa veririz onlar yapın. hatırlatalım dedik sayın başkan unuttunuz mu verdiğiniz sözü

  3. Dalyork dedi ki:

    Başkanın verdiği sözler buradan aya yol olur. Hangi birini hatılasın 😀