site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Devecilik sempozyumu başladı

Devecilik sempozyumu başladı
18.01.2018
A+
A-

II. Uluslararası Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Sempozyumu başladı. Geçtiğimiz yıl ilk kez düzenlenen sempozyum, bu yıl 36. Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivali öncesinde yapıldı.

II. Uluslararası Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Sempozyumu Selçuk Belediyesi Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı Toplantı Salonu’nunda başladı. 20 Ocak günü sona erecek sempozyumun açılışına Selçuk Kaymakam Vekili Erol Türkmen, Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı, Yrd. Doç. Dr. Devrim Ertürk’ün yanı sıra yurt içi ve yurt dışından gelen akademisyenler katıldı.

Kırgız kalpağı ile teşekkür

II. Uluslararası Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Sempozyumu açılış toplantısında geçtiğimiz yıl düzenlenen sempozyumdan duyduğu memnuniyeti dile getiren Kırgız Akademisyen Elmira Tökökova katkılarından dolayı Selçuk Kaymakam Vekili Erol Türkmen, Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı, Yrd. Doç. Dr. Devrim Ertürk’e katkılarından dolayı teşekkür ederek Kırgız kalpağı hediye etti.

Selçuk, güreşlerde ve sempozyumda öncü oldu

Sempozyumun ilk açılış konuşmasını yapan Yrd. Doç. Dr. Devrim Ertürk; “Zor bir süreci başlattık. Bilinen ama kıyıda kalmış bir konuydu. Yaptığımız bu etkinliklerle akademinin ilgilisini çekmeyi büyük ölçüde başarabildik. Adnan Menderes Üniversitesi’nde devecilik araştırmaları ve uygulamaları merkezi kuruldu. Bunda Selçuk’ta düzenlenen sempozyumun büyük etkisi olduğunu düşünüyorum. Çok spesifik bir alan. Türkiye’de daha önce çalışılmış bir konu değil. Bunu derleyip toparlamak çok zor oldu. Başta kendisi de bir akademisyen olan Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı olmak üzere kapısını çaldığımız tüm akademisyenler bize destek oldu” dedi.

“Devecilik Orta Asya’dan Anadolu’ya taşınmış Türk kimliğinin halen daha yaşatılan bir parçası olarak deve güreşleri ile kendisini var ediyor. Selçuk’ta ilk defa 1980’li yıllarda deve güreşlerinin yapılmaya başlanmasıyla deve güreşlerinin uluslararası arenada tanıtılması konusunda bir pencere açıldı” diye sözlerine devam eden Devrim Ertürk; “Selçuk’ta devecilik kültürü ve deve güreşleri sempozyumunu iğne ile kuyu kazarak bu aşamaya getirdik. Akademisyen bir belediye başkanı olmasının bunda büyük katkısı olduğunu düşünüyorum” dedi.

Festivali bilim ile taçlandırdık

Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivali’nin düzenlenen sempozyum ile bilimsel bir temel kazandığını belirten Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı yaptığı açılış konuşmasında; “Uluslararası üne sahip 36. Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivalimiz’i taçlandırmak için böyle bir sempozyum düzenledik. Devecilik kültürü ve deve güreşleri ile ilgili bilimsel çalışmalar düzenlemenin gerekliliğini hissettik. Bu anlamda bilimsel bir çalışmanın bugüne kadar yapılmadığını tespit ettik. Geçen yıl yapılan sempozyum sonrasında güreşlerin öncesinde bu sempozyumun yapılmasını uygun bulduk” dedi. Geçen sene düzenlenen sempozyumun akademik dünyada uyandırdığı yankının ikincisini düzenleme konusunda kendilerini cesaretlendirdiğini ifade eden Başkan Bakıcı; “ Sosyal ve Fen Bilimler alanında 50’nin üzerinde bir bildiri sunumu olacak. Yaklaşık 7- 8 tane de poster bildiri sunumu yapılacak. Geçtiğimiz yıl ve bu yıl Uluslararası Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Sempozyumu’nda Bildiri sunan ve sunacak olan tüm hocalarımıza çok teşekkür ederim” dedi.

Develerin varlığı güreşlere bağlı
II. Uluslararası Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Sempozyumu’nun ilk gününde yapılan sunumlarda Aysun Koç Türkiye’de Deve Yetiştiriciliği ve Hayvan Refahı konulu sunumda Türkiye’deki deve sayısı ile ilgili önemli bilgiler verdi. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 1937 yılında 118. 211 olan deve sayısı 2003 yılında bu sayı 808’e kadar düşmüştür. 2012 yılında ise 1315 deveye yükselmiştir. Burada deve güreşlerinin deve sayısının artmasını sağladığını söyleyebiliriz” dedi. Develerin yetiştirilme şartları hakkında bilgi veren Aysun Koç; Deve güreşleri ile ilgili kurallar 2012’de kurulan Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Federasyonu tarafından 2014 yılında yönetmeliğiyle develerin yaralanmaması yıpratılmaması için alınan bazı önlemleri kapsadığı görülmektedir. Develerin ayrılmaları gereken zaman ayrılması sağlanmalıdır. Develerin yaş kilo ve fiziksel özellikleri uygun olarak eşleştirilmiş olması gerekir” dedi. Aysun Koç ayrıca deve sütü ile ilgili yapılan bilimsel çalışmaların da deve yetiştiriciliğine olan ilgiyi arttırdığını belirtti.

Deveciliği devlet de sahiplenmeli
Selda Manav, Prof. Dr. Atakan Koç ile birlikte hazırladığı “Aydın İli Güreş Develerinin Yetiştiriciliği, Bakım, Beslenme ve Sorunları Hakkında Genel Bir Değerlendirme konulu sunumda; deve yetiştiricilerinin profili hakkında bilgi verdi. Koç; “Geçmişte yük taşımacılığında kullanılan develerin bugün güç sembolü olarak görülüyor. Deve yetiştiricilerinin yaşadığı sorunların başında hayvan temini geliyor. Deve yetiştiricileri hayvanlarının kayıt altına alınmasını, yurt dışından devlet eliyle deve ithal edilmesini, deve çiftlikleri oluşturulmasını bekliyorlar. Deve güreşlerinin ve devecilik kültürünün devlet tarafından sahiplenilmesini bekliyor” dedi

Sadece 8 ustası var
Devrim ERTÜRK, Gülsen Demir ve Süleyman Şanlı yaptıkları “Havutçuluk” u konu alan üç ayrı sunumlarında önemli bilgiler verdiler. 2018’de Türkiye’de sadece 8 havut ustasının bulunduğunu bildiren akademisyenler kültürel miras bağlamında havutçuluğun en az devecilik kadar önemli olduğunu, havut ustalarının mesleklerini yeni nesil için cazip hale getirememekten şikayetçi olduğunun altını çizdiler.

II. Uluslararası Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Sempozyumu kapsamında Selçuk Efes Kent Belleği’nde 1 Deveden 1 Keçeden sergisinin de açılışı yapıldı. Nurgül Begiç’in deve sevgisi ile keçe buluşturduğu eserlerinin yer aldığı sergi 26 Ocak tarihine kadar Selçuk Efes Kent Belleği’nde ziyaretçilerini bekliyor.

II. Uluslararası Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Sempozyumu 19 – 20 Ocak tarihlerinde de devam edecek.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.