site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Devecilik kültürü ve deve güreşleri sempozyumu başlıyor

Devecilik kültürü ve deve güreşleri sempozyumu başlıyor
09.01.2019
A+
A-

III. Uluslararası Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Sempozyumu 17- 18- 19 Ocak 2019 tarihlerinde Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Efes Meslek Yüksekokulu’nda düzenleniyor. Devecilik kültürü ve deve güreşlerine dikkat çekmek, devecilik kültürünü yaşatmak ve deve güreşlerinin UNESCO Somut Olmayan Dünya Mirası Listesi’ne girmesi yolunda adım atılmasını sağlamak amacıyla bu yıl üçüncü kez düzenlenecek sempozyum bir kez daha Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanından gelen bilim insanlarını Selçuk’ta buluşturacak. Sempozyumun bitişinin ardından 20 Ocak Pazar günü deve güreşlerinin Kırkpınarı için güreşseverler bir kez daha Selçuk’ta buluşacak. Tamamı Dokuz Eylül Üniversitesi Efes Meslek Yüksekokulu’nda gerçekleşecek sempozyum 17 Ocak Perşembe günü saat 10.30’da açılış konuşmalarıyla başlayacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla Selçuk Belediyesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından düzenlenen sempozyuma Adnan Menderes Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi, Yörük – Türkmen Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Efes Meslek Yüksekokulu, Selçuk-Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Derneği, Uluslararası Deve Araştırma ve Geliştirme Topluluğu da destek olacak.

Ulusal ve uluslararası alanda, devecilik kültürü ve deve güreşleriyle ilgili çalışma, gözlem ve analizlerin yer aldığı III. Uluslararası Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Sempozyumu Türkiye’nin birçok üniversitesinin yanı sıra Kırgızistan, Kazakistan, Pakistan, İran, Hollanda, Fransa, Avusturya, Hindistan, Cezayir, Sudan, Tunus, Fas gibi ülkelerden gelen akademisyenleri de Selçuk’ta buluşturacak.

Sosyal Bilimler ve Fen Bilimler alanında düzenlenecek III. Uluslararası Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Sempozyumu’nun konuları arasında – Deve Yetiştiriciliği (Geçmişte ve Günümüzde), Yörük Kültürü ve Devecilik, Deve Irkları ve Melezleme Çalışmaları, Deve Sağlığı, Hastalıkları ve Tedavileri, Dünya’da ve Türkiye’de Devecilik Kültürü, Deve Güreşleri, Kültürel Miras ve Turizm Bağlamında Anadolu’da Yörük Yaşamı ve Devecilik, Devecilik ve Deve Güreşlerine Bağlı Sürdürülen Geleneksel El Sanatları, Zanaatkârlar ve Zanaatlar, Sözlü ve Yazılı Kültürde Develer, Deve Yetiştiriciliği ve Deve Güreşleri yer alıyor.

Deve sütü mucizesi de sempozyumda anlatılacak

Ayrıca sempozyumda bu yıl deve idrarı ve deve sütüne dair yapılmış deneysel çalışmalara ve bilimsel verilere de yer verilecek. Sempozyumun onur kurulunda Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, Selçuk Kaymakamı Ekrem İnci, Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı, Gazi Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Türk Halkbilimi UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz gibi isimler yer alıyor.

Türklerin tarihi boyunca etnik ve dini kimlikleri açısından önem atfettikleri develer ve bunun akabinde gelişen devecilik kültürünün yaşaması ve bilimsel bir nitelik kazanması amacıyla bu yıl üçüncü kez düzenlenen Uluslararası Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Sempozyumu kendi alanında da bir ilk olma özelliği taşıyor. Günümüzde Türkiye’deki deveciliğin ve bu kültürel kimliğin deve güreşleri üzerinden kendisini yeniden üretmesi sebebiyle sempozyumun, deve güreşlerinin Kırkpınarı, dünyaya açılan kapısı olan Selçuk’ta yapılıyor olması etkinliğe ayrı bir değer katıyor.

Bilimin Işığında, UNESCO Yolunda

“Bilimin Işığında UNESCO Yolunda” sloganıyla gerçekleşen sempozyumun artık yerleşmiş bir bilim geleneği olduğunu söyleyen Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı; “Selçuk deve güreşlerinin marka olduğu bir kent. Bugün geldiğimiz noktada şunu rahatlıkla ifade edebiliriz ki; devecilik kültürünü yaşatan tek unsur deve güreşleridir. Biz de bu iki tespitin ışığında Selçuk’ta devecilik kültürü ve deve güreşleri üzerine uluslararası boyutları olan bir sempozyum düzenlemeye karar verdik. Ne mutlu ki bizlere birçok kişi ve kurumun desteğiyle bu sempozyumu üçüncüsüne ulaştırıyoruz. Bu yıl 17- 18- 19 Ocak tarihlerinde III. Uluslararası Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Sempozyumu düzenleniyor. Ben şimdiden bu sempozyuma bugüne kadar emek veren tüm kişi ve kurumlara, bildiri ve çalışmalarıyla bugüne kadar sempozyuma katılan bilim insanlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

III. Uluslararası Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Sempozyumu Dokuz Eylül Üniversitesi Efes Meslek Yüksekokulu’nda gerçekleşecek olup halkın katılımına açık olacak. Sempozyum son günü olan 19 Ocak Cumartesi günü saat 14.00’de İstasyon Meydanı’nda Deve Güzellik Yarışması yapılacak. 20 Ocak Pazar günü Pamucak Güreş Sahası’nda 37. Geleneksel Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivali düzenlenecek.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.