site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Deve güreşlerinin Kırkpınar’ı 21 Ocak’ta

Deve güreşlerinin Kırkpınar’ı 21 Ocak’ta
11.01.2018
A+
A-

36. Geleneksel Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivali heyecanı başladı. 21 Ocak Pazar günü Pamucak Güreş Arenası’nda gerçekleşecek etkinlik öncesi 18- 19- 20 Ocak Tarihlerinde II. Uluslararası Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Sempozyumu düzenlenecek.

Dünyanın bildiği festival
Dünya basınının yakından takip ettiği, her yıl Türkiye’nin birçok ilinden güreş severin Pamucak Güreş Arenası’na akın ettiği Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivali 36. Kez düzenleniyor. Seyirci sayısı ile Guinness Rekorlar Kitabı’na giren, Dünya Festivaller Kitapçığı’nda yer alan, dünya basını tarafından takip edilecek 10 etkinlikten biri olarak gösterilen Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivali Selçuk Belediyesi ile Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Derneği tarafından düzenleniyor.

Festivalden önce sempozyum
Deve güreşlerinin Kırkpınar’ı olarak bilinen Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivali için geri sayım başladı. Güreş heyecanı bu yıl ikinci kez düzenlenen Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Sempozyumu’ndan sonra yaşanacak. 18- 19- 20 Ocak tarihlerinde düzenlenecek sempozyuma Hollanda, Fransa, İtalya, Kazakistan, Kırgızistan, Sudan ve Cezayir ve Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden akademisyenler katılacak. Sempozyum’da Bu yıl poster bildiriler de sempozyumda yer alacak. Sempozyum 18 Ocak günü saat 09.00’da Selçuk Belediyesi Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı Salonu’nda açılış konuşmalarıyla başlayacak. Sempozyum ile ilgili her türlü detaylı bilgi için: www.sedeveks.org

Selçuk bir kez daha UNESCO Yolunda
Yurt içi ve yurt dışından gelen akademisyenlerin katılımıyla bu yıl ikinci kez düzenlenecek olan Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Sempozyum’da sosyal bilimler ve fen bilimleri alanlarında deve yetiştiriciliği, deve ırkları ve melezleme, deve sağlığı, hastalıkları ve tedavileri, dünyada ve Türkiye’de devecilik kültürü, deve güreşleri ve yerel yönetim, kültürel miras ve turizm bağlamında Anadolu devecilik kültürü gibi konu başlıkları altında bildirilerin sunumu yapılacak. Selçuk Belediyesi Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı Toplantı Salonu’nda düzenlenecek olan sempozyum, Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivali’nin UNESCO Somut Olmayan Dünya Mirası Listesi’ne girmesinde önemli bir adım olarak nitelendiriliyor.

Bilim dünyasında yankı uyandırdı
Bu yıl deve güreşleri ile sempozyumun birbirini takip eden tarihlerde yapılmasının ayrı bir anlama sahip olduğunu belirten Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı; “Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivali deve güreşlerinde bir marka, bu güreşlerin Kırkpınar’ı. Yıllardır süren bu geleneği bilimsel bir temele oturmak adına geçtiğimiz yıl ilk defa Uluslararası Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Sempozyumu’nu düzenledik. Bilim çevrelerinde büyük yankı uyandıran bu sempozyum ilçemizde düzenlenen deve güreşleri festivalinin ayrı bir öneme sahip olduğunu akademik olarak tüm dünyaya duyurdu. Ayrıca bu sempozyumla deveciliğin bu topraklar açısından ne kadar önemli bir kültür olduğu da ortaya çıktı. Bu yıl işte bu iki önemli etkinlik araka arkaya gerçekleşecek 18- 19- 20 Ocak’ta II. Uluslararası Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Sempozyumu, 21 Ocak’ta ise 36. Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivali düzenlenecek” dedi.

Selçuk’un kimliğine hizmet ediyor
Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Sempozyumu’nun deve güreşlerini bilimsel bir temele oturtacağının yanı sıra, Selçuk’un bilim, sanat ve kültür kenti olma yolunda ilerleyeceğinin de altını çizen Başkan Bakıcı; Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri somut olmayan kültürel miras yolunda emin adımlarla ilerliyor. Kentimizin tarihi değerleriyle UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almasının yanı sıra “Somut Olmayan Dünya Mirası Listesi’ne de girmesini hedefliyoruz” dedi. Başkan Bakıcı konuşmasında son olarak Selçuk Efes Deve Güreşleri’nin bugünlere gelmesinde emeği olan tüm belediye başkanları, kamu kurum çalışanları ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerine teşekkür ederek; “Tüm Selçuklular’ı, güreş severleri, deveciliğe ve devecilik kültürüne ilgi duyanları 18- 19- 20 Ocak tarihlerinde belediyemiz içerisinde yer alan Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı Toplantı Salonu’nda düzenlenecek olan II. Uluslararası Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Sempozyumu’na ve 21 Ocak’ta Pamucak Arena’da düzenlenecek 36. Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivali’ne davet ediyorum” dedi.

En süslü deve yarışması
36. Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivali öncesinde bir gelenek haline gelen “ 7. Altın Havan En Süslü Deve Yarışması” 20 Ocak günü saat 13.00’de İstasyon Meydanı’nda düzenlenecek.
II. Uluslararası Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Sempozyumu önemli sanat etkinliklerine de 17 Ocak’ta saat 19.30’da Selçuk Efes Kent Belleği’nde Doç. Dr. Nurgül Begiç’in “Bir Deveden Bir Keçeden” Sergisi açılacak. Alanında bir ilk olan sergide Doç. Dr. Nurgül Begiç’in deve yününden yapılan keçe çalışmaları sergilenecek. Ressam Asuman Saltuk’un da deve güreşlerini resmeden bir suluboya resim sergisi açılacak.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.