site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Dernek “Havut” Töreniyle Hizmete Açıldı

Dernek “Havut” Töreniyle Hizmete Açıldı
05.11.2013
A+
A-

havut-toreni (4)

Kısa bir süre önce kurulan Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Derneği, Selçuk’ta yetiştirilen güreş devlerine 2013-2014 güreş sezonu için havut töreni düzenlendi. Dernek binası 1.Selçuk Efes Havut hayrı ile törenle hizmete açıldı. Açılışta “efsane” adlı devenin davul zurna eşliğinde oynaması dikkat çekti.

Selçuk istasyon meydanı karşısında bulunan dernek binası önünde gerçekleşen törene Devecilik Kültürü ve Deve Federasyonu Başkanı Metin Çetin, Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Derneği Başkanı Mustafa İbili, dernek yönetim kurulu üyeleri, devecilik kültürünü ve deve güreşlerini seven vatandaşlar katıldı. Davul zurna eşliğinde Selçuk İstasyon meydanına gelen iki develer katılımcılar tarafında alkışlarca karşılandı. Davul zurnaya oynadığı ayak hareketleri ile dikkat çeken Mustafa İbili’nin devesi “Efsane” tüm katılımcılar tarafından hayranlıkla izlenirken, yine Selçuk’ta güreşler için yetiştirilen “Musti” devesine Havut giydirildi. Havut töreninde tüm katılımcılara pilav-ayran ikramı yapıldı.

Havut töreninin ardından dernek binasını açan merkezi Aydın’da olan ve Türkiye’deki bütün derneklerin katılımıyla kurulmuş olan Devecilik Kültürü ve Deve Federasyonu Başkanı Metin Çetin, yaptığı konuşmada; “Herkesin bildiği gibi Batı Anadolu bölgesinde bulunan Deve Güreşleri yıllardan beri geleneksel olarak atalarından gördükleri şekilde kulaktan dolma yapılmaktaydı. Biz önce dernekleştik, sonra federasyonlaştık. Şimdi federasyon olarak da bunu yazılı bir metin halinde yönetmelik çerçevesinde; yani amatör spor kulüpleri gibi Türkiye Futbol Federasyonu gibi günleri belli, sistemi belli olan yazılı bir şekle dönüştürmek için harekete geçtik. 2012 yılında federasyonumuzu kurduk, şu anda 25 adet derneğimiz var. Çanakkale, Balıkesir, İzmir, Aydın, Denizli, Muğla, Antalya gibi bu bölgelerimizdeki derneklerimizle aynı çatı altındayız. Amacımız Deve güreşlerinin başıboşluktan ziyade her yerde aynı sistem ve aynı uygulamayla hizmet vermektir. Örneğin güreş süresi 10 dakikadır. Hayvanların korunması kanununda

Bizim bu işte en çok dikkat ettiğimiz bir konu hem hayvanlar korunacak, hem deve güreşleri geleneği devam ettirilecek, hem folklorik özelliği olacak, hem de halkın eğlenmesine katkıda bulunacak” dedi.

Deve Güreşi Festivallerinin Ekonomisi Belediyelerce sağlan bir etkinlik olduğunu hatırlatan Çetin; “Eğer Belediye görevlendirirse bu yılki güreşleri Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Derneği üstlenecektir. Ama bundan böyle Türkiye çapında yapılacak olan tüm Deve güreşlerinin hakem tayinleri bulundukları yerin derneği ve hakem temsilcisi tarafından atanacak. Güreş günleri de federasyon tarafından belirlenecek” şeklinde konuştu.

Selçuk’un Deve Güreşlerini Uluslar arası formatta Dünyaya duyuran bir ilçe olduğunu söyleyen Federasyon Başkanı Metin Çetin; “Deve güreşleri yardımlaşma demek, toplumun birbiriyle kaynaşması demektir. Bu anlamda buradaki arkadaşlarımızla aynı çatı altında bulunmaktan dolayı çok mutluyuz” dedi.

Yapılan açılış etkinliğinde bir yaşını dolduran iki devenin güreştirilmesi, katılımcıları heyecanlandırdı.
HABER: NİLÜFER ÖZTÜRK SİLAY

havut-toreni (1)

havut-toreni (2)

havut-toreni (3)

YORUMLAR
  1. Beleviden Barış dedi ki:

    memleketimizin kültürüne sahip çıkan herkeze teşekkür ediyorum..

  2. Anonim dedi ki:

    Büyümemek için uğraşanlar parçalandıkça elinizdeki değerlerin uçup gittiğini görmek ne kadar üzüntü verici.Tebrikler Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Derneği Kurucuları.