site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Dağda nefes kesen operasyonla kurtarıldılar

Dağda nefes kesen operasyonla kurtarıldılar
09.02.2015
A+
A-

helikopter-bozdag

İzmir’in Ödemiş İlçesi’ndeki Bozdağ’da düzenlenen İdadik Kış Dağcılığı Şenliği’nde zirve tırmanışından döndükleri sırada tipi ve sise yakalanıp mahsur kalan 19 dağcı, 15 saat sonra kurtarıldı. 6’şarlı iki gruba ayrılan uzman kurtarma ekipleri, gece boyu süren çalışmalar sonrasında, dağcıların bulunduğu alana ulaştı. Durumu kötü olan bir dağcı helikopterle hastaneye götürüldü. Diğerleri güvenli şekilde indirildi. Müjdeli haberi, saatlerce endişeyle bekleyen ailelere Vali Mustafa Toprak verdi.

Ödemiş’te kullanılmayan kayak tesislerinin de bulunduğu alanda, cumartesi ve Pazar günü ‘İdadik Kış Dağcılığı Şenliği’ düzenlendi. İki gün süren şenlikte eğitimlerin ardından bazı dağcı, zirveye tırmanışa geçti. Sabah erken saatlerde tırmanışa geçip zirveye ulaşan dağcılar, öğle saatlerinde havanın kapanması ve fırtına belirtisi vermesi üzerine geri döndü. Bu sırada karşılaştıkları tırmanış yapan dağcılara da havanın kötü olduğu yönünde uyarılarda bulundu. Ancak bu uyarıları dinlemeyen Mevsim Dağcılık Kulübü’nün, 54 üyesinden 19’u zirve tırmanışını sürdürdü. Zirveye çıkıp dönüş yolunda yoğun sise ve tipiye yakalanan bu dağcılar, mahsur kaldı. Yollarını bulamayınca da, dağcılar donmamak için iki kayalık arasına sığınarak, yardım istedi. Bu sırada farklı bir dağcılık kulübüyle, zirve tırmanışı yapan Dürnane Seringenç ise, buzdan kayıp yaklaşık 200 metre yuvarlanın ağır yaralandı. Helikopterle Ege Üniversitesi Hastanesi’ne kaldırılan Seringenç, kurtarılamadı.

KURTARMA ÇALIŞMALARI GECE BOYU DEVAM ETTİ
Acil yardım çağrısı ardından ilk olarak bölgeye jandarma ekipleri ulaştı. Ardından da UMKE, AFAD, AKUT ve diğer dağcılık kulüplerinden yardım istendi. Akşam saatlerine doğru da Bozdağ’a ulaşan kurtarma ekipleri vali Mustafa Toprak başkanlığında kurulan kriz masasının yönlendirmeleriyle çalışmaya başladı. Telefon şarjlarının bitmemesi için kısa yapılan konuşmalarla dağcıların bulunduğu alanın koordinatları belirlenmeye çalışıldı. 12 kişiden oluşan uzman dağcılar özel ekipmanlarla bölgeye ulaşmak için harekete geçti. Altışarlı iki grup halinde, bölgede süren arama çalışmalarda, 15 saat sonra dağcılara ulaşıldı. Kurtarma ekibinde bulunan doktorun yaptığı ilk kontrollerde de, dağcıların sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi. Ekipler, yanlarında bulunan giyecek ve yiyecekleri de dağcılara verdi.

VE MUTLU SON
Dağcılar kurtarma ekiplerinin yardımıyla geçmişte belde olan Bozdağ yerleşim yerine saat 09.00 sıralarında indirildi. Yürüme zorluğu çeken bir dağcı helikopterle dağdan alınarak Ödemiş Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Sabaha kadar gözlerini kırpmadan bekleyen aileler dağcılara sarılarak büyük sevinç yaşadı. Dağcılar, yaşadıkları olayın dağcılığın doğal sonucu olduğunu, sıkıntı çektiklerini ancak korkmadıklarını söyledi. Dağcıların ilk sağlık kontrolleri Bozdağ’da bekletilen ambulanslarda yapıldı, önemli sağlık sorunu olmadığı belirtildi.

MÜJDEYİ VALİ TOPRAK VERDİ
Dağcıların mahsur kaldığı haberleri üzerine aileleri ve arkadaşları da korku dolu anlar yaşadı, zaman zaman gerilim arttı. Saatlerce endişeyle bekleyen aileler, kriz masasının bulunduğu binanın önünde bir yetkiliden açıklama beklediklerini söyleyip tepki gösterince, görevlilerle kısa süreli gerilim yaşadı. Ailelere açıklamayı Vali Mustafa Toprak, bir kahvehanede yaptı. Her türlü önlemi aldıklarını, kurtarma ekiplerinin zorlu uğraşlar sonrasında dağcılara ulaştığını açıklayan Vali Toprak, şöyle dedi:

“İlk andan itibaren kurtarma ekiplerimiz elinden gelini yaptı. Ama hava şartları izin vermedi. Hayatını kaybeden vatandaşımız için helikopteri kaldırdık ama bu dağcılarımız için kaldıramadık. Çünkü tipi buna izin vermedi. Yoksa, polisin, TSK’nın helikopterleri hasır bekliyordu. Ama bunları kaldıramayınca, mecbur olarak karadan, tek yol olarak kurtarma çalışmalarını yapmak zorunda kaldık. Özel kar paletli ambulansla aracıyla 12 ekip yola ikiye ayrılarak çıktı. Ve bu gruplardan birisi dağcılara ulaştı. Şimdi aralarında 1.5 kilometre olan diğer grupta onların yanına ulaştıktan sonra dağcılarımızı aşağıya indirmek için çalışma başlayacak. 13 kişi daha ilave olarak bölgeye ulaştırmaya çalışıyoruz. Bu uzman arkadaşlarda, dağcıları dönüş için hazırladıktan sonra aşağıya indireceğiz. Biz devlet olarak budayız ben buradayım ve dağcılarımıza zarar gelmeden çalışmalarını yürütüyoruz.”

Vali Mustafa Toprak, gazetecilere yaptığı açıklamada AFAD’dan sorumlu Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ile İç İşleri Bakanlığı ile de görüştüklerini anlatırken, “Bizim sıkıntımız helikopterin uçuşa engel bir havayla karşılaşması oldu. İl merkezinde bekliyor. Uzman dağcılara burada yoğun tipi var olduğunu söylediler. Görüş mesafesinin 3 – 4 metre olduğunu söylediler. Ama şu anki hava durumu helikopter kaldırılmasına engel oldu. Jandarma Arama Kurtarma ekibi de Ankara’dan yine bölgeye geliyor” dedi.

“PİKNİĞE GİDER GİBİ GİDİLMEZ”

Vali Mustafa Toprak, meteorolojik bilgilendirme yapıldığını, valiliğin 3 gün önce burada yoğun kar yağışı olacağını açıklarken, dikkatli olunması uyarılarında bulunulduğunu hatırlatarak, “Onlar belli bir saatte inmeyi planladı, ama inemedi. Bu noktada özeleştiri yapmaları lazım. Böyle bir havada oraya çıkılmaz. Çıkıldığı sırada da, biri pikniğe, güneş altında gider gibi kıyafetle tedbir alınmadan gitmek olmaz. Onları oraya götüren organize eden kulübünde, söyleyecekleri olur sanırım. Biz herhangi bir yeri kesim gidip yada gitmeyin diyemeyiz. Dağcılığın bir spor olduğu söyleniyor. Eğer spor kastıyla 2 bin metreye çıkılıyorsa, o tedbirlerin de alınması lazım” dedi.

AİLELER: ÇOK MUTLUYUZ

Merve Işıklıgün Ötgün, yaklaşık 15 saat babası, emekli albay Erdinç Işıklıgün’den haber gelmesini beklediğini anlatırken ona telefonla ulaşıp görüştü. Babasından kurtarıldıkları haberini alınca da gözyaşı döken Merve Işıklıgün Ötgün, “Çok mutluyum. Ondan müjdeli bir haber aldık” dedi.

bozdag

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.