site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Çöp Değil, Ambalaj Atığı

Çöp Değil, Ambalaj Atığı
01.12.2013
A+
A-

ambalaj_toplama

Selçuk Belediyesi Çevre ve Sağlık İşleri Müdürlüğü, kamuoyunda yanlış bilgilendirmeye yol açan “çöp toplama ihalesi” iddialarıyla ilgili olarak açıklama yaptı.

Açıklamada, Selçuk Belediyesi tarafından yapıldığı iddia edilen “çöp toplama” işinin aslında ambalaj atıklarının toplanması olduğu vurgulanarak, “belediyemiz tarafından çöp toplama ihalesi yapılmamıştır” denildi.

Selçuk Belediyesi Çevre ve Sağlık İşleri Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada ilk olarak “Ambalaj Atıkları Toplama ve Ayrılması” işi ile “Çöp Toplama” işinin birbirinden ayrı işler olduğuna dikkat çekildi.Açıklamada şu bilgilere yer verildi.

ÇÖP BAŞKA AMBALAJ ATIĞI BAŞKA

“Kamuoyu ile paylaşılan bilgiler,(belediyemizce çöp toplama ihalesi yapıldığı, ihalenin verildiği firmanın yetersiz olduğu, firmanın çöp toplama ile ilgili bir faaliyetinin olmadığı, yıllardır faal olarak çalışmadığı belirtilerek firmanın yetersiz ve belgesinin askıda olduğu)yönündedir.

Öncelikle sözü edilen konu Selçuk’un çöplerinin toplanması işi değildir.Günlük çöp toplama faliyetlerinin dışında, karton, plastik, cam ve benzeri malzemeler için geliştirilen “Ambalaj Atıkları Toplama ve Ayrılması Projesi” ile ilgilidir. Her iki konu birbirinden çok farklıdır. Yeterli araştırma yapılmadan bilgi eksikliğinden kaynaklandığını düşündüğümüz açıklama bu yönüyle kamuoyunda farklı yorumlar oluşmasına neden olmuştur.

YASAL ZORUNLUK VAR

24 Ağustos 2011 tarihli 28035 sayılı Resmi Gazete ’de yayınlanarak yürürlüğe giren Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği’ne göre; “Belediyeler ambalaj atıklarını kaynağında ayrı toplamak veya toplattırmakla, bu iş için toplama ayırma tesisi kurmak/kurdurmak, işletmek/işlettirmekle ve kurduğu tesislere çevre lisansı/geçici faaliyet belgesi almak/aldırmakla yükümlüdür” denilmektedir. Yine aynı yönetmeliğin ilgili maddesinde “Ambalaj atığı üreticileri, ambalaj atıklarını, bağlı bulundukları belediyenin ambalaj atıkları yönetim planına uygun olarak, diğer atıklardan ayrı biriktirmek ve belediyenin toplama sistemine bedelsiz vermekle yükümlüdür” ifadesi yer almaktadır.

Bu nedenle Selçuk’ta ambalaj atıklarının toplanması için herhangi bir ihale işlemi gerekmeksizin Belediyemizin uygun gördüğü firma ile anlaşılmış ve sözleşme süresince işin bedelsiz olarak yapılması amaçlanmıştır.

İzmir ve çevresinde konuyla ilgili birçok firmayla görüşülmesine rağmen Selçuk’un fiziki konumu ve ambalaj atık kapasitesinin azlığı nedeniyle uzun süre hiç bir firmayla anlaşmaya varılamamıştır. Belediyemiz tarafından yasal zorunluluk gereği, protokol imzalanan firma ile sadece ambalaj atıklarının toplanması değil, Selçuk’a ambalaj atıklarının toplanarak ayrıştırılması amacıyla yeni bir tesis kazandırılması amaçlanmıştır.

MECLİSİN KARARI VAR

28035 sayılı yönetmelikte belirtilen, “Belediyeler, çevre lisansı başvurusunda bulunacak olan toplama-ayırma, geri dönüşüm ve geri kazanım tesislerine çalışabilecekleri uygun alanı temin etmekle yükümlüdür” maddesi gereği olarak da Selçuk Belediye Meclisi kararıyla ilgili firmaya yer tahsisi yapılmış ve çevre lisansı süreci başlatılmıştır.

Kamuoyunda iddia edilen bir başka konu olan (Anlaşmaya varılan firmanın belgesinin askıda olmasıyla ilgili) belge ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın internet sitesinden de kontrol edileceği gibi Çevre Danışmanlığı Yeterlilik Belgesidir. Bu belgenin Ambalaj Atıklarının Toplanması ile hiçbir ilgisi bulunmamaktadır. Kaynağından doğrulanmayan, hiçbir somut bilge ve bilgiye dayandırılmadan yapılan açıklamalar Selçuk halkında bilgi kirliliği yaratılması, belediyemizin zan altında bırakılması, binbir emekle oluşturulan hizmetlerimizin de eksik anlatılması sonucunu doğurmaktadır. Bu tür mesnetsiz açıklamaların halkımız tarafından itibar edilmemesi ve belediyemizin yasal çerçeve içinde Selçuk halkının yaşam şartlarının daha da iyileştirilmesi için çalışmalarını aralıksız olarak sürdürdüğünü kamuoyunun bilgisine sunarız.”
Kaynak: Selçuk Belediyesi Basın Bürosu

Selçuk Haber Facebook Sayfamızı Takip Ediniz ! Takip Etmek İçin Sayfayı Beğenmelisiniz!  Tıklayın ! 
https://www.facebook.com/selcukhaber

Selçuk Haber Twitter Sayfamızı Takip Ediniz ! Takip Etmek İçin  Tıklayın ! 
https://twitter.com/selcukhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.