site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Çocuklardaki Yürüme Problemi “Vertigo”yu İşaret Edebiliyor

Çocuklardaki Yürüme Problemi “Vertigo”yu İşaret Edebiliyor
27.12.2018
A+
A-

Yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da vertigoyla karşılaştıklarına dikkat çeken Kulak Burun Boğaz Hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Arzu TATLIPINAR, “Çocukta yürüme problemi, bulantı, kusma, korku, terleme gibi şikâyetler ortaya çıktığında mutlaka vertigoyu da araştırmak gerekiyor. Zira çocukların yaklaşık yüzde 5-6’sında bu sorun görülüyor” dedi.

Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Arzu TATLIPINAR, genellikle yetişkin hastalığı olarak bilinen vertigonun, çocuklarda da ortaya çıkabileceğine dikkat çekti. Vertigo tanısı alan çocukların yüzde 35’inde ilerleyen dönemde migrenin ortaya çıktığını belirten Prof. Dr. TATLIPINAR, çocuklarda görülen vertigonun belirtilerine ve alınması gereken önlemlere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Ailesinde migren olan çocuklar risk grubunda
Hastalar tarafından dengesizlik, sersemlik, göz kararması hafif ya da şiddetli dönme gibi farklı şekillerde ifade edilebilen vertigonun pek çok etkene bağlı olarak ortaya çıkabildiğini söyleyen Prof. Dr. Arzu TATLIPINAR, “Çocuklardaki vertigonun de pek çok sebebi var. En sık olarak, öngörülemeyen, aniden oluşan, kendiliğinden geçen vertigo atakları şeklinde kendini gösteriyor. Özellikle ailesinde migren rahatsızlığı olan çocuklarda bu rahatsızlık ortaya çıkıyor. Bu çocukların da yaklaşık yüzde 35’inden daha fazlasında ilerleyen dönemde migren ortaya çıkıyor” diye konuştu. 

Bu belirtiler çocuklarda vertigoya işaret ediyor
Kız çocuklarında, erkek çocuklara oranla, daha fazla ortaya çıkan bu durumda, çocukların kendilerini yeterince ifade edemediklerini hatırlatan Prof. Dr. TATLIPINAR, “Çocuklar yaşadıkları bu kayma, dönme hissinin ne olduğunu tam olarak anlayamıyor ve dolayısıyla anlatamıyor. Vertigo atakları yaşadıklarında korkuyorlar. Çocuklar genellikle, renkte solma, dengesizlik, yürürken problem yaşama, terleme, korku, kusma gibi bulgularla karşımıza geliyor. Bu nedenle, çocuklarında yürürken dengesizlik, sık sık düşme fark eden ailelerin dikkatli olması, bu duruma bulantı ve kusma eşlik etmesi durumunda da mutlaka bir hekime başvurması önem taşıyor ” dedi.

“Çocuk dengeyi kaybedince panik oluyor”
Vertigonun, çocuğun hayat kalitesini düşüren, önemli bir sorun olduğunun altını çizen Prof. Dr. Arzu TATLIPINAR, şu bilgileri verdi: “Denge çok önemli bir mekanizma. Dengenin kaybedilmesi panik yaşanmasına neden olur. Bu problemin de en kısa sürede ortadan kaldırılması ve kişinin normal hayatına dönmesi gerekiyor. Vertigo tanısı konan çocukların, hem ilaç tedavisi, hem de klinikte ve evde uygulanabilen denge egzersizleriyle normal hayatlarına dönmelerini sağlanabiliyor.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.