site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Çocuklarda Diş Çürümesi Arttı

Çocuklarda Diş Çürümesi Arttı
08.05.2014
A+
A-

Çocuklarda diş çürümesi arttı

Torbalı’da 5 yıl diş hekimliği yapan Ceyda Tetik vatandaşları diş sağlığı ile ilgili bilgilendirmeye devam ediyor. Diş hekimi Ceyda Tetik son yıllarda artan süt dişi çürükleri hakkında bilgiler verdi.

TORBALI’DA 5 yıl diş hekimliği yapan Ceyda Tetik vatandaşları diş sağlığı ile ilgili bilgilendirmeye devam ediyor. 2009 yılında Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinden mezun olan Ceyda Tetik Tepeköy Mahallesi 4512 sokak Site Unlu Mamullerinin üstünde yer alan muayehanesinde ilçe halkına hizmet veriyor. Diş hekimi Ceyda Tetik son yıllarda artan süt dişi çürükleri hakkında bilgiler verdi. Diş sağlığının çocukluktan başladığını dile getiren Diş hekimi Tetik “Diş bakımında yapılan en büyük yanlışlardan biri, çocukların çürük oluştuktan sonra diş hekimine götürülmesidir. Bilinenin aksine çocukların ilk diş muayenesi dişleri çıkmaya başlar başlamaz yapılmalıdır. Çünkü çocuklarda süt dişleri de dikkatli bakılmazsa çürüyebilir. Emzirme, biberon kullanımı, süte şeker katılması, meyve suyu verilmesi nedeniyle süt dişleri zarar görür. 2,5 yaşından itibaren süt dişlerinin de düzenli olarak fırçalanması gerekir” dedi.

‘SÜT DİŞLERİ ÇOK ÖNEMLİ’

ÖZELLİKLE şekerli süt içen bebeklerde sürekli ağız içerisinde kalan şekerli ortam tükürüğü asidik hale getireceğinden dolayı biberon kullanan çocuklarda çürük oluşma ihtimali diğerlerine göre daha fazla diyen Diş Hekimi Ceyda Tetik “Burundan nefes alamayan çocuklarda sürekli ağız solunumu dişlerin üzerinde bir kuruluk meydana getireceğinden, yıkama ve temizleme tükürük tarafından yıkama ve temizleme olmayacağından dolayı çürük ihtimali de çok daha fazla olur. Çürüklerin başladığı noktalar dişlerin çiğneme yüzeyleridir. Süt dişlerinin en büyük görevi elbette ki çocuğun beslenmesini, hayatının devamını sağlamak ama bir başka önemli görevi de daimi dişlerin çıkmasına rehberlik yapmalarıdır. Süt dişlerinin kökleri daha çok oval bir yapı içerisindedir. Daimi diş geldiği zaman olması gereken pozisyona bu dişin kökünü hiza alarak yerleşir. Dolayısıyla süt dişi olmadığı takdirde daimi diş herhangi bir yerden çıkabilir. Buna engel olmanın tek yolu da süt dişini ağızda tutmaktır” şeklinde konuştu.

TETİK: ÇOCUK SIK SIK KONTROLE GÖTÜRÜLMELİ

ÇOCUKLARIN sık sık diş hekimi tarafından kontrol edilmesi gerektiğinin altını çizen Tetik “Dişler çürümeye başladığında ufak bir tedavi ile sorun çözülebilir. Ancak gerekli kontroller yapılmaması halinde diş kaybedilebilir. Bu gibi durumlarda koruyucu uygulanmalı, dişlerin güçlendirilmesi için de fluor uyguluyoruz. Çocuklarda dişler iyi fırçalanması sağlanırsa çürüme minimuma iner. Bir de çocukların diş hekiminden korkmaması için dişlerde herhangi bir problem oluşmadan kontrole getirilmesi gerekir. Çünkü çocuk diş hekimi ile dişi çürüdüğünde ve bir operasyon gerektiğinde tanışıyor. Bu da haliyle çocuğu etkiliyor. Sık kontrole gelen çocuklar koltuğa oturduklarında korkmuyor” dedi.

HABER: SERKAN GÜNBAY-torbaliege.com

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.