site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Çılgın Türk’ü de Kaybettik, Turgut Özakman Vefat Etti

Çılgın Türk’ü de Kaybettik, Turgut Özakman Vefat Etti
28.09.2013
A+
A-

turgutozakman-vefat-etti

“Şu Çılgın Türkler” kitabının yazarı Turgut Özakman, Ankara’da tedavi gördüğü hastanede bugün öğlen saatlerinde kalp durması nedeniyle hayatını kaybetti. Akman’ın cenazesi Pazartesi günü öğle namazına mütakip Karşıyaka Mezarlığı’ndaki aile kabristanında toprağa verilecek.

1 Eylül 1930 tarihinde Ankara’da dünyaya gelen, bürokrat, avukat, yazar, tiyatro dünyasının duayen ismi Turgut Özakman’ın yaşama veda ettiği öğrenildi.

CENAZE PAZARTESİ GÜNÜ

Pazartesi günü öğle namazına mütakip Karşıyaka Mezarlığı’ndaki aile kabristanında toprağa verilecek.

Turgut Özakman’ın vefatına ilişkin hastanenin açıklaması

ozakman-vefat

Türkiye’de Özakman’ın büyük kitlelerce tanınıp sevilmesi Kurtuluş Savaşı’nı romansı bir dille anlattığı “Şu Çılgın Türkler” adlı belgesel-romanıyla gerçekleşti. Kitap, haftalarca en çok satanlar listelerinin zirvesinden inmedi.

TURGUT ÖZAKMAN KİMDİR?

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdikten sonra bir süre avukatlık yapan Özakman Köln Üniversitesi Tiyatro Bilimi Enstitüsü’ne devam etti. Daha sonra Devlet Tiyatrosu’na dramaturg olarak girdi. TRT’de Merkez Program Daire Başkanlığı, Genel Müdür Yardımcılığı, Devlet Tiyatrolarında Genel Müdür Başyardımcılığı ve 1983 – 1987 yılları arasında Genel Müdürlük yaptı. 1988-1994 yılları arasında Radyo-Televizyon Yüksek Kurulu’nda üyelik ve başkan yardımcılığı görevlerinde bulundu. Uzun yıllar Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü’nde (DTCF Tiyatro) kadrolu öğretim görevlisi olarak çalıştı ve Dramatik Yazarlık dersleri verdi.

Üstün hizmetleri nedeniyle Anadolu Üniversitesi’nce, 2006 yılında Ege Üniversitesi’nce ve 2007 yılında, mezun olduğu ve uzun yıllar görev yaptığı Ankara Üniversitesi’nce ‘fahri doktor’ unvanı verilen Özakman, hayatı boyunca sayısız esere imza atmıştı.

Nisan 2002’de Eskişehir Belediye Başkanlığı, açtığı ikinci tiyatroya ‘Turgut Özakman Sahnesi’ adını verdi. 2006 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Özakman’a Üstün Hizmet Ödülü verdi. 2005 yılında piyasaya sürülen, 50 yıla yakın bir sürenin emeği olan ve Kurtuluş Savaşı’nı romansı bir dille anlatan Şu Çılgın Türkler (Bilgi Yayınevi) adlı belgesel-romanı, Uğur Dündar’a göre cumhuriyet tarihinin en çok satan kitabı oldu. Haftalarca çok satanlar listelerinde ilk sırada kaldı.

Evli olan Özakman’ın üç çocuğu ve dört torunu vardı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.