site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

CHP’li Bayır’dan Zeybekçi’ye; Kaçakçılığı Özendirmeye mi Çalışıyorsunuz?

CHP’li Bayır’dan Zeybekçi’ye; Kaçakçılığı Özendirmeye mi Çalışıyorsunuz?
24.08.2015
A+
A-

tacettin-bayir

7 Haziran seçimlerinden sonra, iktidarı kaybeden Akp’nin, seçim sonucuna kadar, bankalar aracılığıyla yapılan nakit para ve kıymetli maden ve taş (altın, gümüş, pırlanta, zümrüt, yakut, platin, paladyum, topaz, safir zebercet, inci) giriş-çıkışının, “Kıymetli Eşya Lojistiği Ve Borsa Kasa Hizmetine İlişkin “ 2015/1 sayılı genelgeyi yürürlüğe geçirerek, neden belirtilmeksizin özel şirketlerin yetkisine bırakılmasını, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle soru önergesi verdi

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

AKP hükümeti 07 Haziran 2015 seçimde iktidarı kaybedince ilk iş olarak yurtdışına kayıtdışı para kaçırma yasası olarak adlandırılabilecek “Kıymetli Eşya Lojistiği Ve Borsa Kasa Hizmetine İlişkin “ 2015/1 sayılı genelgeyi uygulamaya geçirmiştir. Dönemin ekonomi bakanının Nisan 2015 tarihli yazısı ile bakanlar kurulu’nun gündemine gelen ve 14 Nisan’da imzalanan genelge seçimin hemen ardından 08/06/2015 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Ekonomi Bakanlığı’nın bu genelgesinin 2 nci maddesi ile Türkiye’den yurtdışına para sokup-çıkarma konusunda tarihi bir değişiklik yapılmıştır. Genelge bugüne kadar bankalar aracılığıyla yapılan nakit para ve kıymetli maden ve taş (altın, gümüş, pırlanta, zümrüt, yakut, platin, paladyum, topaz, safir zebercet, inci) giriş-çıkışını hangi akla hizmetse özel şirketlerin yetkisine bırakmıştır. Bunun suiistimal edilebileceğini düşünülmemiş midir yoksa amaç başka da bizlerin mi haberi yoktur?

Ülkemizde bulunan 21 Serbest bölgede gümrük dışı bölge sayıldığı için, girip çıkan mallar Gümrük Bakanlığı’nın denetiminde değildir. Ayrıca burada yapılan işlemler nedeniyle kurumlar vergisi ve gelir vergisi de alınmamaktadır yani Maliye’nin denetimi dışındadır. Yayınlanan bu genelgenin kısaca özeti para ve kıymetli maden ve taşlar serbest bölgeye götürülecek bankacılık denetiminden çıkan para ve kıymetli mallar istenilen ülkeye serbestçe götürülebilecek ve hiç bilinmeyen amaçlar için finansede edilebilecektir. Sonuç itibariyle genelgenin amacı, serbest bölgeler aracılığıyla kara para aklama, kaçakçılığı özendirme ve mali denetim dışına çıkartmak amaç edilmiş gibi görünüyor.

Aşağıdaki sorularımın Ekonomi Bakanı Sayın Nihat Zeybekçi tarafından yazılı olarak yanıtlanmasının saygılarımla arz ederim.

Tacettin BAYIR

İzmir Milletvekili

· Bugüne kadar bankalar aracılığıyla yapılan nakit para ve kıymetli mal giriş-çıkışının özel şirketlerin yetkisine bırakılmasındaki amaç nedir? Bu genelge uyarınca bankacılık sistemi, devre dışı bırakıldığı için, çıkartılan para ve değerli eşyaların nereye gittiği ve takibi mümkün olmayacağından dolayı endişe duymuyor musunuz?

· Para ve değerli maden ve taşlar kamyonlarla Türkiye’deki serbest bölgelere ulaştıktan sonra istenildiği zaman hiçbir bildirim yapılmaksızın yabancı bir ülke ya da karapara cenneti yerler gemiyle gönderilebileceği doğru mudur?

· Ekonomi bakanlığının bu genelgesiyle yurtdışından gelen her türlü paranın Türkiye’ye sokulmasında beyan zorunluluğunu neden kaldırılmıştır? Bu uygulamayla, ülkemizde teröre finansman, kaçakçılığa davetiye çıkarabileceğinden endişe etmiyor musunuz?

· Bu genelgeden şu anlamı mı çıkartmamız gerekiyor? Türkiye’deki serbest bölgelerden götürülen para ve kıymetli eşyalar, serbest bölgenin kapısından girer girmez Türkiye Cumhuriyeti kanunlarının kapsamı alanından çıkmış mı sayılıyor?

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.