site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Çevre Bakanlığı Küçük Menderes’te Sonuç Alamazsa Hiç Bir Bölgede Sonuç Alamaz

Çevre Bakanlığı Küçük Menderes’te Sonuç Alamazsa Hiç Bir Bölgede Sonuç Alamaz
07.08.2012
A+
A-

Küçük Menderes Nehri’nin yarattığı kirlilik sorunu Selçuk Belediyesi’nin girişimleri ile kamuoyunda geniş yankı buldu. Bu konuda bir rapor hazırlayarak Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderen ve acilen çözüm bulunmasını isteyen Selçuk Belediyesi yanlış bir algıya da dikkat çekti.

Küçük Menderes kirliliğinin ana sorumlusunun evsel atıklarmış gibi algılandığı ve bu yönde belediyelere ceza kesileceği yönünde açıklamalar yapıldığına dikkat çeken Selçuk Belediye Başkanı Hüseyin Vefa Ülgür, Küçük Menderesi kirletenin sanayi tesisleri olduğunun altını çizdi. Bu konu ile ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın denetimlerini arttırması gerektiğini belirten Başkan Ülgür2012 yılında TUBİTAK, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ortak çalışmasıyla ortaya çıkarılan “Küçük Menderes Havzası Koruma Eylem Planının da bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.  “Bu konuda Devlet Su İşleri’nin, Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nin, TÜBİTAK’ın, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ve Selçuk Belediyesi’nin önemli çalışmaları var. Küçük Menderes’in kirliliği ile ilgili elbette belediyelerin sorumluluğu vardır ama kirliliğin içinde bunun payı çok küçük” diyen “Bu bir kanaat değil. Yapılan incelemelerde kirlilik içerisindeki ana unsurun ağır metal ve sanayi atıkları olduğu tespit edildi. Mesela Küçük Menderes tatil günlerinde ya da akşam saatlerinde kırmızı akıyor. Bunun nedeni denetim eksikliği. Bölge sanayicisi çevreyi yok ediyor. Küçük Menderes Sayın Başbakan’ın İzmir için açıkladığı 35 Projeden biri olan Efes Antik Limanını Canlandırma Projesini de tehdit ediyor. Küçük Menderes Nehri bu limana akıyor. Ayrıca meyve sebze üretiminin önemli bir noktasıyız. Çok zengin bir tarım kültürü var. Sulamada da denetim yetersiz. Hem toprağımızı kaybediyoruz hem de sağlıksız ürünler yetişiyor” diye konuştu. Küçük Menderes Nehri’ni temizlemek için sadece irade koymak gerektiğini vurgulayan Başkan Ülgür “Ben 15-20 günlük bir denetim periyotunda bile Menderes’in yüzde 50 oranında rahatlayacağını düşünüyorum. İnanın bu kadar basit. Sadece irade istiyor. Küçük Menderes Nehri 175 kilometrelik çok küçük bir alan. Çok iddia ile söylüyorum. Çevre Bakanlığı Küçük Menderes’te sonuç alamazsa Türkiye’de sonuç alamaz” şeklinde konuştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve TÜBITAK iş planında 2012 yılının Haziran ayına kadar Küçük Menderes Havzası Koruma Eylem Planını gerçekleştireceklerini raporlamıştı. Fakat ilgili kurumlar tarafından Menderes Nehri ile ilgili herhangi bir çalışma yapılmadı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.