site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Cep Telefonunda “Organize İşler”

Cep Telefonunda “Organize İşler”
14.02.2014
A+
A-

ceptel

Cep telefonuna taksitte, her gün yeni bir yöntem geliştiriliyor. Şimdi de bazı bankalar firmalarla anlaşma yaparak alışverişleri bireysel krediye çevirip taksitlendirme yolunu buldu
Kuyum ve cep telefonuna getirilen taksit sınırlamasının aşılması için yeni arayışlar içindeki tüketici ve üreticiler sınır tanımıyor. Şimdilerde gündemde olan yeni formülle, tüketici, mücevherat veya cep telefonu satan bir firmadan gidip beğendiğini ürünü kredi kartı ile satın alıyor. Firma tek seferde ürünün bütün parasını çekiyor. Tüketici ise elindeki kredi kartı slibi ile bankaya gidip alışveriş yaptığını belgeliyor. Banka da tüketiciye ürün için ödediği parayı verip karşılığında 12 taksitli bireysel kredi açıyor. Tüketici bu sayede peşin aldığı ürünü taksitle ödeyebiliyor. Uygulamayı yapan bankalar her türlü kredi kartı ödemesini kabul edip bazılarında kredi için belirli bir faiz oranı uygularken, bazılarında ise krediyi tamamen bedelsiz veriyor. Kredinin faiz oranı ise yapılan alışverişin tutarı ve hangi firmadan alışveriş yapıldığına göre değişebiliyor. Banka bu sayede kendi bireysel müşteri portföyünü de geliştirmiş oluyor. Yapılan işlemin yönetmeliğe uygunluğu konusunda ise çeşitli tartışmalar doğdu. Kimi bankacılar bunu “yönetmeliğin arkasından dolanma” olarak yorumlarken, yapmayan bankalara karşı haksız rekabet yarattığını ve etik dışı olduğunu vurguluyorlar.

BDDK: Olabilir!

BDDK yetkilileri ise, bankaların tüketici kredisi vermelerinin önünde bir engel olmadığını, bu tür alışverişleri de kredilendirebileceklerini belirtiyor. Bir yetkili, “Bizim pırlantaya, altına taksit sınırlaması getirmemizdeki en önemli amaç, kuyumcular aracılığıyla yapılan gölge bankacılığı engellemekti. Yani adam altın, pırlanta almış gibi yapıp aslında, nakit ihtiyacını karşılıyordu. Bunu bankadan yapması gerekirken kuyumcudan yapıyordu. Şimdi yapamıyor” diye konuştu. Yetkili, cep telefonu kılıfının yanında verilen cep telefonu kampanyasının için de “Maliye’de bir kural vardır. Vergi kaçırmak ve vergiden kaçınmak. Biri suçtur, diğeri değil. Şimdi hem bankalar hem satıcılar taksitten kaçınmanın yollarını arıyorlar” dedi.

Taksitte çareler tükenmez

Firmalar, cep telefonuna getirilen taksit yasağını delmek için daha önce de ilginç yöntemeler geliştirmişlerdi. Bunlardan ilki “hediye kartı” uygulamasıydı. Firma, müşterisine taksitle hediye kartı satıyor, müşteri de bununla cep telefonu alıyordu. Bir diğer yöntem de, cep telefonu kılıflarındaki fiyat patlamasıydı. Aksesuara taksit yasağı olmamasından yararlanan satıcılar, 10 liralık kılıfı 1.000 liraya satıp, telefonu kılıfın hediyesi olarak vermeye başlamışlardı.

Selçuk Haber Facebook Sayfamızı Takip Ediniz ! Takip Etmek İçin Sayfayı Beğenmelisiniz!  Tıklayın !  
https://www.facebook.com/selcukhaber

Selçuk Haber Twitter Sayfamızı Takip Ediniz ! Takip Etmek İçin  Tıklayın !  
https://twitter.com/selcukhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.