site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Büyükşehir’de ESHOT gerilimi, Başkan patladı

Büyükşehir’de ESHOT gerilimi, Başkan patladı
24.11.2015
A+
A-

Büyükşehir’de ESHOT gerilimi, Başkan patladı: Çalmadık, çırpmadık

ESHOT bütçesinin görüşüldüğü oturumda AK Parti cephesinden eleştiri yağmuru geldi. Başkan Kocaoğlu açıklamalara toplu yanıt verirken, kent kart krizi hakkında “Bir afet yaşadık, bir kriz yaşadık. Çalmadık, çırpmadık, soymadık…” ifadelerini kullandı. Bütçe AK Parti’nin ret oylarına karşılık oy çokluğuyla kabul edildi.

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Kasım ayı yedinci oturumu Başkan Aziz Kocaoğlu idaresinde gerçekleşti.

Gündem maddelerinin görüşüldüğü toplantıda ESHOT Genel Müdürlüğü’nün 2016 Mali performansı ve gelir-gider bütçesi görüşülerek karara bağlandı.

AK Parti’nin ret oyu verdiği bütçe tasarısı CHP ve MHP Grubu’nun onayıyla oy çokluğuyla kabul edildi. 2016 yılı bütçe tasarısında 727 milyon 116 bin 846 lira gider, 644 milyon 486 bin 846 lirası da gelir olarak belirlendi. Aradaki 82 milyon 630 bin liralık zarar ise yine sermaye artışıyla yani belediye kasasından karşılanacak.

BÜTÇE YÜZDE 8 BÜYÜDÜ
CHP Grubu adına söz alan meclis üyesi Deniz Yücel, hazırlanan bütçenin İzmir’e yakışan bir bütçe olduğunu dile getirdi. Yücel, “İzmirlilere kaliteli bir toplu ulaşım sunulmaktadır. ESHOT, sosyal belediyecilik anlayışına ve kentin yapısına uygun projelerle yoluna devam etmekte ve vatandaşlardan takdir toplamaktadır. İzmir’e ve İzmirlilere yakışır kaliteli bir ulaşım hizmeti sunmak üzere çalışmalar devam etmektedir” dedi. ESHOT’un önümüzdeki yıl bütçesiyle vatandaş odaklı hedeflerin geliştirilmesine gayret gösterildiğini belirten Yücel, bütçenin geçtiğimiz yıla göre yüzde 8 oranında arttığına dikkat çekti ve 505 milyon yolcu taşındığını aktardı. Vatandaşların bütçesine sağlanan ekonomik ve sosyal katkıların devam edeceğini vurgulayan Yücel ayrıca, kurumun görev zararlarının belediye tarafından sübvanse edileceğini ve yatırımların süreceğini belirtti.

ESHOT BASİT BİR TABELA ŞİRKETİ HALİNE GETİRİLECEK
AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan ise, bütçeyi yetersiz gördüklerini dile getirerek, “ESHOT ciddi anlamda çöküş içerisindedir. Şekilsel düzenlemeden öteye geçmeye, ruhu olmayan bir bütçe söz konusu. Gelirlerin giderleri karşılamadığı yüzde 12 açık veren bir bütçe ile karşı karşıyayız. Yine gelir ile giderin birbirini tutmadığı borçlu bir bütçeyle, yeni bir kamu zararı tablosuyla karşı karşıyayız. Artık söylemekten yorulduk ama, ben yaptım oldu anlayışı ile kötü yönetilen bir devlet kurumunun başarısızlığı rakamlarla bir kez daha kendisini göstermiştir. Buradan da anlıyoruz ki, ESHOT ilerleyen dönemde basit bir tabela şirketi haline getirilecektir. Bu bütçede kamunun asıl işini yapan ancak açtıkları onca davaya karşın belediyede taşeron olarak çalıştırılan İZELMAN’daki işçi ve emekçi kardeşlerimizin kadro umutlarına yönelik hiçbir düzenlemeye gidilmediğinin de altını çizmek isterim. Açıkça bellidir ki, ESHOT önümüzdeki sene de, 1029 olan boş kadro sayısını aynen elinde tutacaktır” diye konuştu.

İKİ İDARE LAF OLSUN DİYE Mİ AÇILDI?
Bütçe taslağında İzmirlilerin derdine çare göremediklerini söyleyen AK Partili Doğan, “Geçtiğimiz yıl filodaki ortalama otobüs yaşını 5.5 olarak açıkladığınız araçlar halen yolda kalmakta, özellikle yaz aylarında vatandaşlarımız sefil olmaktadır. 2015 senesinde üçüncü dünya ülkelerini aratmayan manzaraların yaşandığı İzmir caddelerinde yarı yolda kalan bu otobüslerin bakım ve onarım giderleri için bütçede belirlenen 20 milyon 700 bin liralık tutar güdük bir rakam değil mi? Halen doğru düzgün çalışmayan akıllı durakların ve bilgi ekranlarının hali ortada. Bırakın yeni teknolojiler geliştirmeyi ve vatandaşların hayatını kolaylaştıracak projeler üretmeyi, bunları doğru düzgün işletecek bir kaynağımız bile yok. 23 milyon 144 bin liralık Bilgi İşlem Dairesi bütçesi ile 97 bin 420 liralık Ulaşım Teknolojileri Dairesi bütçesi yatırım ve fikir üretmekten uzak, ancak kendi personelinin maaşına denk bir seviyeye getirilmiştir. Bu iki daire laf olsun diye mi açıldı? Eğer kuruluş amaçları iş üretmek değil de günü kurtarmaksa, her iki daireyi de kapatalım gitsin” dedi.

HER İHALEYE ‘YA TUTARSA’ DİYEREK…
Doğan, elektrikli otobüs ihalesinin iptal edilmesiyle ilgili eleştirilerine devam ederek, “Yatırım programında gördüğümüz kadarıyla 25’i önümüzdeki yıl olmak üzere, gelecek 2 yılda toplam 50 adet elektrikli otobüs alacağız ve bu iş için de 2016 bütçesinde 6 milyon liralık kaynak ayrılmış. Bunun yanında 50 körüklü otobüsle filonun güçlendirilmesi hedefleniyor. Umarız bu sefer fiyasko yaşanmaz ve ulaşımda devrim olarak nitelenen bu hamle de geçen seferki gibi yine bir ihale kazasına kurban gitmez. Elektronik ücret toplama sistemi ihalesinde yaşanan sıkıntılar da ortada. Diğer yandan, bütçede kağıt bilet basılmasıyla ilgili bir harcama kalemine rastlayamadık, sevinsek mi, üzülsek mi bilemedik… 7 Aralık’taki elektronik ücret toplama sistemi hizmet alım ihalesinde yeni bir krizle karşılaşmamayı ümit ediyoruz. Her ihaleye “Ya tutarsa” diyerek iki sefer çıkan ESHOT yönetiminin geçmişteki bu hatalarından ders çıkarmasını ve ihale şartnamesini adrese teslim değil de, eşit, rekabete dayalı ve adil biçimde hazırlamasını diliyoruz. Aksi takdirde, ulaşımın belkemiği halindeki bu koca kuruluşun hali ilerleyen dönemde Nasreddin Hoca fıkralarını aratmaz hale gelecektir” diye konuştu.

BU PARA ÖRTÜLÜ ÖDENEK Mİ?
Kurumun gelir bütçesini de değerlendiren AK Parti Grup Başkanvekili Doğan, idarenin özel kalem bütçesinin her sene daha da arttığını söyleyerek, “Gelir bütçesinin de en önemli kalemi olan bilet hasılatları 373 milyon 278 bin lira. Ve bu rakamın büyük bölümü de her seferinde eleştirmekten çekinmediğiniz merkezi hükümetten, yani Mahalli İdareler’den ESHOT’a aktarılan tutar. Peki, gelir bütçesi bu kadar kısıtlı olan ve kaynak yaratmakta sıkıntı çeken bir kurum, temsil ve tanıtım giderlerine nasıl oluyor da 150 bin lira, Özel Kalem bütçesine ise 540 bin lira ayırabiliyor? Her şey bir yana, ESHOT hangi hizmetini ya da hizmetlerini vatandaşlara tanıtıyor da, bu kadar para harcıyor? Kaldı k, kurumun tanıtım faaliyetleri de bildiğimiz kadarı ile İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülüyor. Yoksa bu para ESHOT için ayrılan örtülü ödenek midir? Sayın Kocaoğlu, Ankara’ya “Vergileri düşürün” diyerek çağrı yaparken, ESHOT’un katlanarak artan bu Özel Kalem bütçesine nasıl açıklama getirecektir?” dedi.

ESHOT’UN MUSLUKLARINI AÇIK MI UNUTTUNUZ?
Bütçeyle ilgili harcamaları abartılı bulduklarını da kaydeden Doğan, tasarruf çağrısı yaparak, “Her fırsatta “Suyu tasarruflu kullanın” çağrısı yapan Sayın Aziz Kocaoğlu’nun gelecek yıl su alımı başlığı adı altında harcanacak olan 1 milyon 638 bin liradan haberi var mıdır? Her yıl giderek artan bu tüketim oranı bir devlet kurumuna yakışıyor mu? Acaba ESHOT’un musluklarını açık mı unuttunuz, merak ediyoruz? Yine bu bütçede dikkatimizi çeken asıl noktalardan olan 1 milyon bin 679 liralık görev zararlarını ise İzmirlilerin takdirine bırakıyoruz” diye konuştu.

ZAM OLMAMASINA TEŞEKKÜR
Bütçede ulaşımla ilgili zam bulunmaması için teşekkür eden Doğan, “ESHOT için vasat olarak gördüğümüz bu bütçede bizleri sevindiren tek noktanın mevcut tariflerin korunması ve yeni bir ulaşım zammına yer verilmemesi olduğunu söylemek isteriz. Her ne kadar bütçenin yetersiz olduğunu söylesek de, vatandaşların sırtına yeni bir zam yükleyerek eziyet çektirmediğiniz için İzmirliler adına size teşekkür ediyor, şükranlarımızı sunuyoruz” diyerek İzmir halkı adına memnuniyetini dile getirdi.

HELALİ HOŞ OLSUN DİYEMEYECEĞİZ
Doğan son olarak, “Üzülerek belirtiyorum ki, bütçeyi grupça reddedeceğiz. İzmir halkının cebinden çıkan paranın etkin kullanılmadığı, gereksiz borçlanma içeren, baştan savma hazırlanan israf bütçesine “Helali hoş olsun” demeyeceğiz. ESHOT gibi geçmişte harikalar yaratan köklü bir kuruma yakışmayan, vizyondan yoksun ve yetersiz bu bütçeye ret oyu veriyoruz” diyerek bitirdi.

ESHOT İŞİNİ YAPIYOR DEDİ, ANKARA’YA DESTEK ÇAĞRISI YAPTI
Doğan’ın eleştirileri sonrasında söz alan Meclis Başkanvekili Sırrı Aydoğan ise, “Ben İzmirliye bu bütçenin helali hoş olmasını diliyorum. Yıllardır ESHOT’a kadro istiyoruz, gelmiyor. 4-5 bin kişi çalışıyor. 1250 norm kadromuz var. İzmir’de yerel yönetimin sadece İzmirliye ulaşımı sübvansiyon için 501 milyon lira harcıyor” dedi ve öğrenci, öğretmen, engelli 65 yaş kartları gibi indirimli biniş kartlarının sayısal verileri ile ulaşıma belediye eli ile sunulan destekleri Türkiye’ye örnek gösterdi. “Avrupa ve dünyadaki diğer ülkelerde devlet ulaşıma sübvansiyon yapıyor. Ama bizde bu işler biraz farklı yürüyor. Helali hoş olsun… Gönül isterdi ki, merkezi hükümetin belediyelere mazotta ÖTV gibi indirimler yapsın. Biz bunları yük olarak görmüyoruz. Biz bunları zarar görmüyoruz. Bu bizim için şereftir. ESHOT ziyan etmiyor. ESHOT işini yapıyor” dedi ve Ankara’ya çağrıda bulundu.

ELİNİZ VİCDANINIZA KOYUN!
AK Partili Doğan’ın eleştirilerine cevap veren Kocaoğlu, “ESHOT özelleştirilmiyor, satılmıyor, kapatılmıyor. Bizde halk otobüsleri uygulaması yok. Bugüne kadar belediye başkanları denedi. Hiçbir belediye başkanımız da bunu kabul etmedi. Trafik terörü yaratacak, diğer illerin belediye başkanlarının da illallah dediği bu konuyla ilgili bir hedefimiz yok. Bunun topluma zarar verdiği kanıtlanmış. Bu kadar absürt şeyler nereden çıkar? Bunu yapanlara havale ediyorum. ESHOT çökmez… Şekilsel ve ruhsuz bir bütçe lafınıza ise teessüf ediyorum. Özel Kalem bütçesi de genel müdür yardımcılarının maaşlarıdır. Yolcu memnuniyeti anketi yaptırdık. Yüzde 77 yolcu memnuniyeti çıktı. Aktarmalı sistemi kullanmayan il yok. Buna kafayı taktınız. Elbette eleştireceksiniz. Ama elinizi vicdanınıza koyacaksanız… Aynı mesafe İzmir’de diğer iki büyükşehire göre 3’te 1 daha ucuz değilse gelin burada eleştirin. ESHOT’un bütçesi sürdürülebilirdir. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin döktüğü asfaltla otobüse verdiği para arasında fark yoktur. Ha kamulaştırma yapmışım, ha otobüsleri yenilemişim… Yenileri almaya, teknolojiye yatırım yapmaya da devam edeceğiz” dedi.

ÇALMADIK, ÇIRPMADIK, SOYMADIK!
İhale ile ilgili iddialara cevap veren Kocaoğlu, “Ücret toplama sisteminde bir sorun yaşadık. Türkiye’de herkesin başına gelen iş… Bir afet yaşadık, bir kriz yaşadık. Çalmadık, çırpmadık, soymadık… Bunu çözmek için de geceli gündüzlü uğraştık. Ne yapsaydık? Otobüsleri çalıştırmasa mıydık? Mahkeme süreci devam ediyor. Yargının sonucunda ne karar çıkarsa uygulayacağız. Bunun başka bir yolu yöntemi var mı? Varsa getirin uygulayalım” dedi.

BURASI NE KOCAOĞLU’NUN SEÇKİN TİCARETİ, NE DE DOĞAN’IN…
AK Partili Doğan’ın “örtülü ödenek” benzetmesine tepki gösteren Kocaoğlu, “Örtülü ödenek Türkiye Cumhuriyeti kurulduğundan beri sadece başbakandaydı. Şimdi artık hem başbakanda, hem de cumhurbaşkanında var. Bu belediyede, hiç kimsenin örtülü ödenek, yani kendi inisiyatifinde bir harcaması yoktur. Burası ne Aziz Kocaoğlu’nun Seçkin Ticaret’i, ne de Bilal Doğan’ın Odak Döviz’i değildir… Herkes kuruşun hesabını verir” diye konuştu.

BİZDE ADRESE TESLİM İHALE YOK
ESHOT’ta yaşanan krizle ilgili eleştirilere cevap veren Kocaoğlu, “Adrese teslim ihaleyi bu mecliste bir daha söylememenizi tavsiye ederim. Burada 12 senedir adrese teslim ihale yapılmadı. Bunu herkes biliyor. Gizli kapaklı işlerle bizim işimiz yok. Olmadı… Ne dinlemelerden geçtik, nelerden geçtik… Ne suçlamalardan geçtik. Yok kardeşim, yok… Bizim duruşumuz, yapımız, ahlak anlayışımız belli. Biz buraya namusumuzla hizmet etmeye geldik. Alnımızın akıyla evimize gideceğiz. Ömrümüz olduğu müddetçe de sokakta tek başımıza gezeceğiz. Kimseyi ayırmadık, ayrım yapmadan herkesin işini görmeye, eşit hizmet götürmeye çalışıyorum. İsraf… Nerede ne yendiyse, ne israf edildiyse, nerede ne saltanat yapıldıysa artık… Biz çalışmaya ve başarmaya devam edeceğiz. Aktarmalı sistem devam ediyor, vatandaş memnun. Politika dışında buna tepki gösteren yok. Havalimanından bin Aliağa’da in 2,25 lira… Nerede görülmüş? Var mı böyle bir sistem?” dedi.

CEREMESİNİN DE ÇEKERİZ, BEDELİNİ DE ÖDERİZ
Kadro ve taşeron tartışmalarına da cevap veren Kocaoğlu, kararı kendilerinin verdiğini söyledi. Kocaoğlu, “Kadro meselesine gelirsek, biz defalarca kadro istedik. Cevap bile verilmedi. Elimizdeki kadro yeterli değil. Kadrolu arkadaşlarımızın büyük kısmını daha rahat işlere aldık. Bu idari bir karardır. Ceremesini biz çekeriz. Bedelini de öderiz…” diye yanıt verirken, Alsancak Stadı’na engel olduğu yönündeki iddialara ise, “Burada İzmir konuşuluyor. Alsancak Stadı 95 gün gecikti diye bir haber var. Yerimizi devredeceğiz, bir kuruş da istemeyeceğiz. Bunu ilan ettik. Devlet arasında böyle şey olmaz. Biz Ankara gibi bakmıyoruz. Oradaki 4 bin metrekare kaç tane et entegre tesisi eder, siz bilirsiniz… Karşıyaka ve Göztepe’yi de verdik. Projeyi görelim dedik. Cevap gelmedi… Nasıl olsa yapılacak, 30 bin kişilik olsun dedik. Çimler ne olacak dediler” şeklinde cevap verdi.

BİZ FASONDAN MERDİVEN ALTINDAN ANLAMAYIZ
Sözlerinin sonunda Doğan’ın geçtiğimiz günlerdeki açıklamalarına da tepki gösteren Kocaoğlu, şunları kaydetti: “Bazı tabirler kullanılıyor. “Fasonvay” diye. Biz fasondan, merdiven altı işlerden, gizli kapaklı işlerden anlamıyoruz. Bu tür şeyleri konuşmanın bu kente bir yararı yok. Bu laflar İzmir gibi bir kentin siyasi seviyesini düşürüyor. 2005 yılında bu salonda Aliağa-Menderes İZBAN projesine AK Parti’li bir arkadaşımız her seferinde karşı çıktı. Bornova’da kültür merkezi boşta duruyor. Kaynaklar’da mezbaha çürüyor… Gidin oraya bir bakın. 6 milyon verelim alalım dedik. Sonuç olarak bu para İzmir’in parası… Arsayı alalım, iktidar partisinin meclis grubu olarak siz gidin alın, bangır bangır bağıralım bunu yaptınız diye…”

YORUMLAR
  1. aaaaa dedi ki:

    akp lilere gülüyorum satmadık devlet kuruluşu bırakmadınız şimdi neyin havlaması bu sız olsaydınız ESHOT U ÇOKDAN YANDAŞLARINIZA PEŞKEŞ ÇEKMİŞTINIZ