site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Büyükşehir Suya ve Ulaşıma Zam Yapacak Mı?

Büyükşehir Suya ve Ulaşıma Zam Yapacak Mı?
18.10.2013
A+
A-

izsu-zam

İZSU’nun içme suyuna öngördüğü yüzde 5’lik zam, Kocaoğlu’nun talimatıyla geri çekildi. ESHOT’un yapmak istediği yüzde 10-15’lik zammın da, en az 11 ay ertelendiği belirtildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZSU Genel Müdürlüğü’nün 2014 yılı Ocak ayında yapmayı öngördüğü yüzde 5’lik içme suyu zammı, seçimlere takıldı. Egeli Sabah’tan Ertan Gürcaner’in haberine göre Kasım’da yapılacak bütçe görüşmeleri öncesi içme suyu zammı, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun talimatı ile geri çekildiği belirtildi. İZSU Genel Kurulu’nda bütçe taslağı değişiklik yapılmadan kabul edilirse, su fiyatları yürürlükteki tarife üzerinden tahsile devam edilecek. Edinilen bilgiye göre bütçe taslağı hazırlanırken İZSU bürokratları ile görüşen Kocaoğlu, yüzde 5’lik zammın geri çekilmesini, yerine hiç zam yapılmaması yönünde talimat verdi. Bunun üzerine taslakta yapılan değişiklikle zam geri çekildi. Zammın geri çekilmesi ile birlikte İZSU aylık olarak yaklaşık 2.5 milyon liralık gelirden de vazgeçmiş oldu.

2014 EYLÜL’DE YAPILACAK
Geçtiğimiz Eylül ayında toplu ulaşım araçlarına zam yapan Büyükşehir Belediyesi’nin en erken 2014 Eylül ayına kadar ulaşıma zam yapmayacağı da sızan bilgiler arasında yer aldı. Son zammın geçtiğimiz Eylül ayında yürürlüğe girmesi ile birlikte tam otobüs bilet fiyatı 1 lira 85 kuruştan 2 liraya çıkarılmıştı. Yine kasım ayında Büyükşehir Meclisi’nde görüşülüp karara bağlanacak olan ESHOT Genel Müdürlüğü’nün 2014 mali yılı tahmini gelir gider bütçesinde toplu ulaşımda fiyat artışı yüzde 10 ile 15 arasında öngörüldü. Fakat ulaşım zammının yeni yürürlüğe girmiş olması da dikkate alındı. Daha sonra fiyat tarifesinin 2014 Eylül ayında tekrar gözden geçirileceği, petrol fiyatları ve yedek parça fiyatlarındaki artış oranları da dikkate alınarak zam yapılıp yapılmayacağına karar verileceği öğrenildi.

TARIMSAL SULAMA TARİFESİ DE GERİ ÇEKİLMİŞTİ
Büyükşehir Meclisi geçen yıl, İZSU’nun ilçelerde uyguladığı tarım ve hayvancılık abone tipi tarifesini genişletmiş, konutların bahçelerinin de bu tarifeden sulanabilmesine olanak yaratmıştı. Bu kapsamda, çoğunluğu sahillerde, 6 bin yeni abone yapıldı. Konut tipi abonelikte 20 metreküpe kadar ton başına 3.12 lira ödeyen aboneler, bahçe sulama aboneliğinde kademesiz olarak suyun metreküpünü 79 kuruş ödemeye başladı. Ancak, yazın sahillerdeki su kullanımının yüzde 30-40 oranında artması sıkıntıya yol açtı. Yapılan incelemede bazı yazlıkçıların havuzlarını bile ucuz su ile doldurduğu, çimleri suladıkları belirlendi. İZSU, çareyi uygulamaya son vermekte buldu, fakat hazırladığı yeni taslak tarife, Eylül ayında CHP Grup toplantısında kabul görmedi. Gerekçe olarak da iptalin, seçim öncesi suya zam olarak algılanacağı gösterildi. Egeli Sabah, geçtiğimiz günlerde yaptığı haberle bu konuyu İzmir’in gündemine taşımıştı.

YORUMLAR
  1. Anonim dedi ki:

    Yapsın yapsın, geç bile kaldı Aziz Kocaoğlu.