site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Belevi çıkmazında söz Belevililer’de; “Romanlara değil, oldu bittiye karşıyız”

Belevi çıkmazında söz Belevililer’de; “Romanlara değil, oldu bittiye karşıyız”
16.01.2020
A+
A-

Geçtiğimiz günlerde Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel ve CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu’yu karşı karşıya getiren ve en sonunda CHP Genel Merkezi’nde yapılan toplantının ardından Kılılçdaroğlu’nun talimatıyla soğuyan Belevi’deki çadır çıkmazında söz Belevililer’de. Kılıçdaroğlu’nun çadırlar kalksın talimatına rağmen hala çadırların kaldırılmadığını belirten Belevililer, haklarında sanki Roman vatandaşlara karşılarmış gibi kara propaganda yapıldığını vurgulayarak, asıl mağdur olanın kendileri olduğunu belirttiler. Belevililer ayrıca mücadeleye devam edeceklerinin sinyalini verdi.

Yaşanan bu gerilimin ardından Belevi sakinleri ilk kez konuştu. Belevililer konunun tamamen özünden saptırılarak kendilerinin sanki Romanlara karşıymış gibi bir algı oluşturulduğunu belirterek, yaşananlara isyan etti. Kendilerinin asla ve asla Roman vatandaşları bölgede istememek gibi bir düşüncede olmadıklarını vurgulayan Belevililer, “Biz Romanlara değil, bize dayatılan oldu bittiye karşıyız. Yüzlerce yıldır ekip biçtiğimiz toprakların elimizden alınmasına, zeytinliklerimizin imara açılmaya çalışılmasına karşıyız. Burası birçok nesildir bizim kullandığımız bölge, ama sanki işgalciymişiz ve buraya gelen Roman kardeşlerimizi mağdur etmişiz gibi bir hava estiriliyor. Oysa biz zaten kendimizi bildik bileli Roman kardeşlerimizle iç içe yaşadık ve hiçbir soruna, hiçbir ötekileştirmeye şahit olmadık. Burada bir mağdur varsa o da tüm Belevi halkıdır” şeklinde konuştular.

Kuracakları dernekle CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Tunç Soyer nezdinde girişimlerde bulunacaklarının da haberini veren Belevililer, olayın tüm iç yüzünü kamuoyuna açıklayacaklarını ve asla geri adım atmayacaklarını dile getirdiler. Topladıkları imzaları da CHP Genel Merkezi’ne yolladıklarını kaydeden Belevililer, oldu bitti karşısında sonuna kadar direneceklerini ifade ettiler.

“Zeytin ağaçlarım gitti”

Belevi sakinlerinden ve bölgede ailesine ait 110 dönümlük iki parsel arsa olduğunu belirten Belevi’nin yaşlılarından 80 yaşındaki Ünal Özkocak; “1980 yılında anneannem vefat ettiğinde mahkeme kağıtları hissedar olarak bize geliyordu. 1927’den beri bu yerler davalı konumda. Orman Kadastro ‘bizim’ diyor, Hazine ‘bizim’ diyor, bizler ise ‘bizim’ diyoruz. Mahkeme kağıtlarında şöyle geçiyor: “110 dönümün 69 dönümlük bölümü orman olarak geçiyor. Geri kalan kısım ise zeytinlik olarak geçiyor. 1980’de ilk mahkeme kağıdı elime geçince ve aynı parselde benimde hissem olduğu için ben bu yeri temizledim. 1980’den beri orayı ıslah ederek zeytinlik haline getirdim. Özcan Purçu, burayı alınca bu sene, hissem olmasına rağmen zeytin ağaçlarımı ele geçirdiler. Hissem olan ağaçlarımı çırparak bütün zeytinlerimi çalıp gittiler. Kime neyi anlatacağımızı şaşırdık” diye konuştu.

“Keşke ellerim kırılsaydı da Purçu’ya oy vermeseydim”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 500 km ‘Hak Hukuk Adalet’ diye haykırmak ve bu tarz pisliklerin olmaması için yürüdüğüne dikkat çeken Özkocak, “İşte bu sebeple CHP Genel Başkanı bu tip adamları kapı önüne koyması gerekiyor. Özcan Purçu’ya ben ellerimle oy verdim. Keşke ellerim kırılsaydı da oy vermeseydim. Büyükşehir Belediyesi kepçeleri göndererek milletin yemişini, mandalina ağaçlarını kesmek için niye alet oluyor. Neden takip etmiyorlar? Kepçeyi gönderiyoruz ama bakın yol mu yapıyorlar ağaç mı kesiyorlar?” ifadelerini kullandı.

Muhtar da isyanda

Belevi Muhtarı Raykan Olgun ise yaşananlardan tüm Belevi halkının rahatsız olduğunu aktararak; “Tarımsal arazinin imara açılmasını, yerleşim yeri olarak kullanılmasını istemiyoruz. Roman vatandaşlara karşı olduğumuz konusunda telefonlar alıyor ve ırkçılıkla suçlandığımız zamanlar oldu. Bizler Roman kardeşlerimizle hep birlikte yaşadık, yaşamaya devam ediyoruz. Bu ithamları alınca gerçekten çok şaşırdım. Bizi Roman kardeşlerimizle karşı karşıya getirmeye çalışanlarla sonuna kadar mücadele edeceğiz. Ortada bir mağduriyet var ve bu mağduriyetin üstünü kapatmak için insanlar başka yerden vurmaya çalışıyor. Siyasi bir oyun haline getirip kendilerini haklı çıkarmaya çalışıyorlar. Tekrardan söylüyorum: Belevi halkının hiçbirinin Roman vatandaşlar ile bir sıkıntısı yok. Vatandaşlarımız 50 yıldır orayı işliyor, madem tapu verilecek ilk bu arkadaşlarımıza verilmesi gerekiyor. Belevi halkı mağdur durumda. Arazide bulunan evde doğan bir kardeşimiz alınan kararla oradan çıkarıldı. Bunun kim önüne geçecek” şeklinde konuşarak, tepkilerini dile getirdi.

“Herkes birbirine karşı duruma geldi”

O bölgede bir dikili ağacı olmadığını ve yaşanan sıkıntıların siyasi konjonktür haline getirilip oyunlar oynandığını belirten Selahattin Özcan da; “Yaşananların ardından herkes birbiriyle karşı karşıya geldi. Burada bir cinayet işlense, insanlar birbirine zarar verse hesabını kim verecek? Önce bu mahallenin insanları ile konuşulmalıydı. A parti bir yere çekti B parti başka bir yere çekti. Biz birbirimizi yedik. Seçimden önce bizi meydana toparlayıp seçimden sonra kaçanlar yüzünden Belevi halkı birbirine girseydi ne olacaktı. Emin olun Roman Mahallesi olması önemli değil. Bizim Romanlar ile sıkıntımız yok. Ama siyasiler burada bir konuşma yapmalıydı bizlere. Bu mahalle mücadele edecek artık. Selçuk’ta bir çok Roman vatandaşımız kötü durumda ve siz gidip onlara yardım etmiyorsunuz. Belevi’den 150 imza toplayarak CHP Genel Merkezi’ne yolladık. Bir başka arkadaşımız da 300’e yakın imza topladı. Sonuna kadar mücadelemizin arkasındayız. CHP’nin isminin de bir takım insanlar yüzünden böyle konularla gündeme getirilmesini kınıyoruz” diye konuştu.

“Arsanın hepsine konmak istiyor”

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu’nun aldığı arsanın mahkemelik bir bölge olduğunu ve mahkeme sonucuyla birlikte bütün hisse sahiplerinin alandan atılabileceğini açıklayan bölgedeki hissedarlardan Adil Yıldırım ise şunları söyledi: “Kısacası Özcan Purçu’nun söz sahibi olduğu bir yer değil. Mahkeme, bütün hisse sahiplerini de oradan atabilir. Ama mahkeme ne karar verirse versin Özcan Purçu yerin tamamına konacak. Oradaki yerlerin mahkeme kararıyla devlete de kalsa şahıslara da verilse içinden çıkmamak. Çünkü ilk bizi çıkartıyor. Benim de arsam var orada ‘Purçu’ya benim arsam var mahkemenin kararını bekleyelim’ diyorum olmaz diyor. Arsanın hepsine konacak ve bizi çıkarttıktan sonra mahkeme ne karar verirse versin mantığıyla ilerliyor. Ben arsayı valiliğe bağışladım diyor. Madem valiliğe bağışladı, kendisi bir hak talep etmiyor, neden bizi oradan çıkarmak için baskı uyguluyor. 40 yıldır bölgede ekip biçen insanları mağdur ediyor.”

Valilik ‘haberim yok’ diyor Sengel’e baskı yapıyor

Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel’in halkın yanında yer aldığını ifade eden bir başka hisse sahibi Şaban Ok; “Valiliğin Selçuk Belediyesi’ne bölgeyi imara açın diye baskı yapmasının ardından Selçuk Belediye Başkanımız Filiz Ceritoğlu Sengel olayı İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne taşıyor. Başkanımız halkının yanında yer alıyor. Birinci derece tarımsal arazi ve tarihsel bir dokusu olan bölgenin imara açılmayacağını belirtiyor. Valilik birebir baskı yaparak imara açılması konusunda Sengel’e yükleniyor. Sosyal faaliyet çatısı altında Kızılay, İzmir Büyükşehir Belediyesi, devletin kurumları hizmet veriyorsa çok yazık. Özcan Purçu, valiliğe bağışladığını iddia ediyor ama o zaman bizi arsadan valilik niye çıkarmıyor da sen çıkartıyorsun. Vali konudan haberim yok diyor, o zaman ‘Kızılay’ın ne işi var burada” açıklamalarını yaptı.

“Belevi halkının tamamı mağdur”

Belevi’nin yerlisi Bayram Özkocak da asıl mağdurun Belevi halkının hepsi olduğunu belirterek şunları söyledi: “Tabii öncelikli olarak orda arsası ve hissesi olan vatandaşlar. Benim de arazim var ki geçenlerde iki tane römork’um vardı orada hiçbiri kalmamış. O alanda aynı zamanda çok önemli bir tarihsel doku var. Havuz deyip yıktıkları yer aslında çok eski zamanlardan kalan bir değirmendi. Purçu’nun o alanda 28 dönüm yeri var ama 104 dönüme yayılmış konumda. Gelin burada Belevi halkına açıklama yapın dedim. Purçu umursamadı.”

Haber-Kaynak: Adem Sarıkaya – Ege Kesebir/ Ege’ye Bakış
www.egeyebakis.com/belevi-cikmazinda-soz-belevililerde-romanlara-degil-oldu-bittiye-karsiyiz/

YORUMLAR
  1. Belevili dedi ki:

    Bu işte bir iş var ama kimse bildiklerini söylemiyor Belevililer değil bu konuda yerel yönetim büyük şehir Selçuk belediyesiniz haberi olmadan burada çalışma yapılamaz.Biri birilerini koruyor ama bu konuda Belevi halkı ucu nereye kadar gitsin işin peşini bırakmayacak çünkü adamları yerinden yurdundan oluyor üstelik senelerdir destek verdiği partiden, çünkü karşılarında sermaye yok toprak zengini yok, sadece oy verdikleri partinin elemanları kendileri için proje üretmişler nasıl olsa genel merkez kimi aday gösterirse oy veriyor bu tek taraflı değil organize yapılıyor kimse bir şey bilmiyor sanıyor ama iki kişinin bildiği sır değildir.Gün gelecek açığa çıkacak ve açıklanacak zamanı var …