site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Bayır’dan ilginç tepki: Kesme operasyonu

Bayır’dan ilginç tepki: Kesme operasyonu
02.04.2015
A+
A-

tacettinbayir-konusma

CHP İzmir’de 1’inci Bölge’deki ön seçim yarışını mevcut milletvekili Musa Çam’ın ardından 2’inci sırada tamamlayan İl eski Başkanı Tacettin Bayır seçim sonucuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Partide tartışma konusu olan mezhepçilik ve hemşericilik için de, ‘kabul edilemez’ nitelendirmesi yapan Bayır, sıralamasıyla ilgili ise, “Kendime ikinci sırayı hedeflemiştim. Ama buna rağmen 5-6 bin oy az aldığımı düşünüyorum. Yani özellikle belli ilçelerde şahsıma bir kesme operasyonu yapılmış, onu da hissediyorum” dedi.

CHP’de 16 yıl sonra hakim gözetiminde üye bazlı önseçim heyecanı yaşandı.

İzmir 1’inci Bölge’de 9 bin 401 oy alarak milletvekili Musa Çam’dan sonra 2’inci olan İl eski Başkanı Tacettin Bayır Egedesonsöz’e çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Önseçimde yaşananlar hakkında geniş bir yelpazede açıklama yapan Bayır başarısının altında yatan nedenlerden bahsederken ayrıca parti içinde yaşanan mezhepçilik ve hemşericilik tartışmaları hakkında da konuştu.

GEMİYİ HİÇ TERK ETMEDİK
Sözlerine başarısının altında yatan nedenleri sıralayarak başlayan Bayır, eşinin ve kendisinin partiye hiçbir zaman sırt dönmediklerini belirtti. Bayır, “Bu başarı 32 yıllık örgütle yaptığımız çapadır. Aslında mütevazi bir bütçeyle yola çıktık. Yoğun bir tempoda çalıştık. Geçmiş süreçte il başkanlığı yapmamız ve İl başkanlığındaki bazı kişilerin müdahalesiyle beklenmeyen sonuç ve mağduriyetimiz bu başarıda etkili oldu. Çünkü arayanların çoğu öyle ifade ediyor; ‘Size yapılan bir haksızlık vardı. Örgüt bunu gördü’ diyorlar. Ben de onlara katılıyorum. Onun dışında 7/24 çalıştık. En büyük destekçim eşimdir. Kendisi parti eğitmeni olarak çalışıyor. O da 1983 SODEP’ten bu yana 32 yıldır hiç küsmedi. Biz hiç küsmedik ve darılmadık. Yeri geldi itilip kakıldık, parti barajın altında kaldı ama partiye hiç sırtımızı dönmedik. Gemiyi hiç terk etmedik. ‘Örgüt ne tartarsa doğru tartar’ diye eskiden de söylüyorduk, nitekim öyle oldu” diye konuştu.

HEMŞERİCİLİK VE MEZHEPÇİLİK KABUL EDİLEMEZ
Seçim sonrasında listeye giremeyen aday adayları tarafından ortaya atılan mezhepçilik iddialarına ilişkin konuşan Bayır, anahtar liste yapmadığının ve kimseyle ittifak kurmadığının da altını çizdi. Kendi ilçesinde arka sıralarda yer aldığını da sözlerine ekleyen Bayır, hemşericiliğin ve mezhepçiliğin kabul edilemez bir şey olduğunu söyledi. Bayır, “ Ayıp ayıbı yapana aittir. Ben yola çıkarken de verdiğim mesajlarda, ‘Önemli olan burada 75 arkadaştan kimin listeye gireceği değil 7 Haziran’da İzmir seçmeninin önüne öyle bir liste çıkarın ki bir milli takım gibi olsun, bir mozaik olsun. Her kesimden insan olsun. İzmirli de olsun, Anadolu insanı da olsun’ dedim. ‘Herhangi bir şekilde hemşericilik yapmayın’ diyerek parti tabanımıza bunları hatırlattım. Hiçbir şekilde liste yapmayacağımı kimseyle ittifak kurmayacağımı, benim adıma bir liste dağıtılırsa bunun kabul edilmemesi gerektiğini, benim tarafımdan çıkarılmadığını açıkça deklare ettim. Anahtara karşıydım. Çünkü ben oyların özgür iradesiyle verilmesinden yanaydım. Geçmiş süreçte bu anahtarların özellikle bazı belediye başkanları tarafından devreye sokulduğuna şahit olduk. Belediye çalışanlarının eline verildiğini biliyoruz. Nitekim bazı yerlere bakıldığında ben de bunu hissedebiliyorum. Yani toplam 14 ilçede ortalama 2’inci sırada olmama rağmen kendi ilçem Güzelbahçe’de ne yazık ki 8’inci sıraya itilmişim. Narlıdere’de ilk 10’da yokum mesela. Bunlar çok çarpıcı. Bunu sorguladığımız zaman bunu buluyoruz. Bazı anahtarlar dağıtılarak bizi rakip gördükleri için kesmeye çalışmışlar. Ama onları Allah’a havale ediyorum. Bunların üstünde artık durmayacağım. Bizim tek hedefimiz var; 7 Haziran’da bu partiyi iktidar yapmaktır. Hayatım boyunca geçmişe kafayı takmadım, kindar olmadım, kin gütmedim. Onun için çok rahatım. Herkesin yaptığı yanlış kendine döner. Ne ekersen onu biçersin bu partide. Tabi hemşericiliği, mezhepçiliği kabul etmek pek mümkün değil. Bunları şiddetle terk etmemiz lazım artık. Her iki taraf için de geçerlidir. Egeli de yaparsa yanlış öbür taraf da yaparsa yanlış. Sünni de yaparsa yanlış Alevi de yaparsa yanlıştır. Mustafa Kemal emperyalizme karşı verdiği mücadelede savaşı bir mozaikle kazandı. Yanında herkes vardı. Çanakkale Şehitliğine gidip baktığınızda Muğlalı, Manisalısı da var, Karslı, Vanlı Sivaslısı da var. Kurtuluş Savaşından bugüne gelen sürece bakıldığında Cumhuriyet kolay kazanılmadı. Kardeşçe yaşamayı öğrenmeliyiz” ifadelerini kullandı.

DAHA FAZLA KADIN OLACAĞINI ÜMİT EDİYORUM
Bayır, kadın ve genç adayların listede kendine yer bulamamasıyla ilgili de konuştu. Listede daha çok kadın ve genç görmek istediğini belirten Bayır, “Gönlüm tabi ki kadın ve genç sayısının yükselmesini istiyor. Ama zaten bunun böyle çıkabileceği üç aşağı beş yukarı böyle tahmin edildiği için genel başkanımız ilk sıralara kadın kontenjan koyuyor. İstanbul, İzmir, Ankara’da böyle yapıldı. Dolayısıyla geçmiş dönemlere göre daha fazla kadın olacağını ümit ediyorum. Yani burada emek ağırlıklı, örgüte çapa yapmış insanların, halka dokunmuş insanları ön sıralarda yer aldığını görüyoruz” dedi.

ŞAHSIMA BİR KESME OPERASYONU YAPILMIŞ
Seçimdeki sıralaması hakkında da açıklamalarda bulunan Bayır, ikinci olacağını tahmin ettiğini fakat aldığı oy oranının beklentisinin altında olduğunu belirtti. Bayır, “Bu yarışta İlk sıralarda olacağımı ümit ediyordum. Hedeflediğim noktada Musa Çam’ın çalışmaları ve milletvekili olması sebebiyle 1’inci olacağını tahmin ediyordum. Kendime ikinci sırayı hedeflemiştim. Ama buna rağmen 5-6 bin oy az aldığımı düşünüyorum. Yani özellikle belli ilçelerde şahsıma bir kesme operasyonu yapılmış, onu da hissediyorum. Süreç olarak bunlara takılı kalmamalıyız. Önümüzde 7 Haziran Genel Seçim hedefi var. Bununla ilgili bir hesaplaşmaya kimsenin girmemesi lazım. İlerideki dönemde parti üyesi bunu takdir edip görecektir. Bunu yapan belli bir kesim, herkesi zan altında bırakmak doğru değil” diye konuştu.

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ

Selçuk Haber Facebook Sayfamızı Takip Ediniz ! Takip Etmek İçin Sayfayı Beğenmelisiniz! Tıklayın !
https://www.facebook.com/selcukhaber
Selçuk Haber Twitter Sayfamızı Takip Ediniz ! Takip Etmek İçin Tıklayın !
https://twitter.com/selcukhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.