site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Başkan Bakıcı, Atatürk’ün Baba Ocağında

Başkan Bakıcı, Atatürk’ün Baba Ocağında
24.05.2014
A+
A-

baskan-bakici-baba-ocaginda (1)

Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansınca (TİKA) Makedonya, Filistin, Somali, Tunus ve Gürcistan’da yapımı tamamlanan projelerin eş zamanlı açılışı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından gerçekleştirildi.

Başbakan Erdoğan Makedonya’da Atatürk’ün babası Ali Rıza Efendi Anı Evi’nin açılışını da yaptı. Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov ve Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler’in de hazır bulunduğu açılış törenine AK Parti İstanbul Milletvekili ve TBMM Türkiye Makedonya Dostluk Grubu Başkanı Hüseyin Bürge, AK Parti Ankara Milletvekili Fatih Şahin’in yanı sıra Türkiye’den iki ilçe belediye başkanı katıldı.

Soma’daki maden faciası nedeniyle sade bir törenle gerçekleştirilen açılışa Selçuk Belediye Başkanı Dr. Zeynel Bakıcı ve Jupa’nın kardeş belediyesi Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, Vakıflar Genel Müdürü Dr.Adnan Ertem ile birlikte Türkiye’nin Üsküp Büyükelçisi Gürol Sökmensüer, Makedonya’nın Türk asıllı Devlet Bakanı Hadi Nezir, Makedonya Türk Demokrat Partisi Genel Başkanı ve Milletvekili Kenan Hasip, TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Daire Başkanı Mahmut Çevik ile çok sayıda bürokrat ile Balkanlarda yaşayan binlerce soydaşımız ve Makedonyalılar katıldı.

TİKA’nın davetlisi olarak Makedonya’ya giden Başkan Bakıcı, “Makedon yetkililerle birlikte TİKA yetkililerinin çalışmaları sonucu Atatürk’ün babası Ali Rıza Efendi’nin evinin yeri tespit edilmiş. Jupa Belediyesi’ne bağlı Kocacık Köyü Taslı Mevkii’nde bulunan Ali Rıza Efendi’nin ikamet ettiği ev aslına uygun olarak inşa edilerek bu gün açılışı yapılmıştır. Bu açılışta yer almak benim için çok farklı bir duygu. Çalışmalarında 19. yüzyıla ait yazılı ve görsel arşiv belgelerinden yararlanılan anı evlerinin açılışının gerçekleştirildiği ana şahitlik etmekten büyük gurur duydum. Öte yandan Keçiören Belediyemizin de Jupa Belediyesi hizmet binasının yapımına verdiği destekten mutluluk duyduk. Gerek TİKA gerekse Keçiören Belediyesi tarafından yapılan bu çalışmalar kilometrelerce ötede olan bizler için sevindirici. Bu hizmetler için katkı sunan ve ziyaretimizin gerçekleşmesini sağlayan tüm yetkililere teşekkürlerimi iletmek istiyorum” dedi.

Atatürk’ün babası Ali Rıza Efendi’nin doğduğu Makedonya’nın Jupa Belediyesi’ne bağlı Kocacık Köyü’nde inşa edilen Ali Rıza Efendi Anı Evi geniş bir alana sahip ve birden fazla anı evinden oluşuyor. Alandaki evlerden bir tanesi yöresel kültürün sergileneceği etnolojik müze olarak yeniden düzenlendi. Bu sayede evlerin bir tanesi Osmanlı dönemi Makedonya, Türklerin Kocacık’a gelişi ve Atatürk’ün Manastır günlerini anlatacak şekilde hazırlandı. Daha geniş bir alana sahip olan Ali Rıza Efendi’nin evi ise Atatürk ve ailesinin hayatını anlatacak biçimde yaşayan bir ev düşüncesiyle tasarlandı. Ali Rıza Efendi’nin babası Kızıl Hafız Ahmet Efendi ile Atatürk’ün 10 yaşındaki günlerini gösteren canlandırmalar evdeki ilgi çekecek öğelerden.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.