site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Bakanlıktan İzmir’i şok eden karar: Mezbahalar devre dışı!

Bakanlıktan İzmir’i şok eden karar: Mezbahalar devre dışı!
04.07.2016
A+
A-

Bakanlık, Büyükşehir Belediyesi’ne ait mezbahalarda görevli olan veteriner hekimleri geri çekti. Karar şok etkisi yaratırken Menderes ve Bakırçay Havzası’nda binlerce kişinin ihtiyacını karşılayan mezbahalarda işlemler durdu. Yetkililer, kararın kaçak kesimlerin önünün açacağını söyledi.

Tarımın yanında hayvancılık potansiyeli en yüksek iller arasında yer alan İzmir’de akıllara durgunluk veren bir gelişme yaşandı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilen mezbahalardaki yetkili veteriner hekimlerini geri çekti. Bakanlık, gerekçe olarak ise Avrupa Birliği’ne uyum sürecinde tüm belediyelerin bünyesindeki mezbahaların yeterli koşulları taşımamasını gösterdi.

SÜRE İSTENDİ AMA…
Bakanlık, AB uyum yasaları sürecinde tüm illere 2 yıllık bir süre verdi. Ardından iki yıl dolunca İzmir gibi gelen başvurular için 2016 yılı için ise geçici altı aylık daha zaman tanındı. Sonrasında ise yapılan incelemelerde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tesislerinin yeterli şartları taşımadığına kanaat getirildi. Büyükşehir’in, 6360 sayılı Bütünşehir Yasası ile yeni ilçelerin bağlandığı, buralara hizmet götürülmeye çalışıldığı, yeni tesislerin hızlıca kurulumunun devam ettiği gerekçesi de kabul edilmedi. Bakanlığın, kesin kararının ardından İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Büyükşehir’e yazı yazarak mezbahalarda işlem yapmamasını istedi. Bir mezbahada kesime onay veren ve sonrasında sevki için mühürleme yaptıktan sonra izin kağıdına imza atan veteriner hekimlerin görevleri iptal edildi.
ŞİMDİ NE OLACAK?
Ramazan Bayramı’nın hemen öncesinde alınan karar Küçük Menderes Havzası ve Bakırçay Havzası’nda bulunan ilçelerde şok etkisi yarattı. Ödemiş, Tire ve Bergama gibi hayvancılıkla geçimini sağlayan ilçelerdeki vatandaşlar zor sürece girdi. Büyükşehir’in karar sonrası, Bergama, Aliağa, Urla, Selçuk, Tire, Bayındır, Ödemiş, Kiraz ilçelerinde yer alan mezbahalarında işler durduruldu. Bakanlığın daha önce çıkan bir yönetmeliğe göre sadece 8 büyükbaş, 24 de küçükbaş hayvan kesimine izin verdiği öğrenilirken bunun üstünde bir kesim yapılması halinde hem belediyeye hem de kesimi yapan kişilere 10 bin TL’den başlayan ceza uygulanacağı belirtildi.

KAÇAK KESİMİN ÖNÜ AÇILACAK
Kararın ardından yetkililer zorlu sürecin içinden çıkmaya çalışırken Ankara’dan gelecek yeni bir haberi beklemeye başladı. Mevzuat gereği İzmir’de sürecin hızlı uygulanması ve işlemlerin diğer illere göre erken durdurulması herkesi telaşlandırdı. Yetkililer, özellikle bayramda ve sonrasında kaçak kesimlerin durdurulamayacağını, merdiven altı yerlerde kontrolsüz kesimlerin yapılabileceğinin altını çizdi. Öte yandan geçtiğimiz aylarda İzmir’de çok sayıda kaçak at kesimi ve domuz eti tespit edilmişti.

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ

YORUMLAR
  1. hasan karaca dedi ki:

    2011 yılından beri bakanlık her sene mezbahaları uygun şartlara getirin diye uyarıda bulunuyor yeni yönetmelikler çıkarıyor malesef işletme sahipleri 5 yıldan beri her sıkıştıklarından KAÇAK kesim artacak deniliyor uygun olmayan mezbaha ile kaçak kesimin farkı yok.