site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

‘AUDIO GUIDE’ Sorunu

23.07.2012
A+
A-

Soru Sorulamayan Robot Rehber

Bugün Efes’te komik bir olay yaşadım. Daha önce de benzer bir olay yaşamıştım ama bu çok daha gülünç olanıydı. Düzgün bir İngilizceyle bugün bir çift bana Ticari Agora’da Kütüphane’yi sordu. Kütüphaneyi geçmişler ama hangi yapının kütüphane olduğunu anlayamamışlar kulaklarındaki sesli rehberden yani ‘audio guide’dan. Daha önce de sanırım Octogon yapısıydı, yine aynı şekilde kulaklarına takıp dinledikleri sesli rehberden bir şey anlamayan turistler bana soru sormuşlardı.

Soru sorup cevap alma sistemi olmayan bu kulağa takılan zımbırtıların eksik yönü adam sormak istediğini soramıyor. Karşısına rehberi almış kafasına takılan her şeyi soruyor normal rehberli bir turda ama bu aletin böyle bir marifeti yok. O yüzden olmalı birkaç kere de kulaklıkla dolaşan turistler bana Kütüphane önünde mola verdiğim esna da yakalayıp sorular sormuşlardı.

Aman iyi ki de yok yoksa bizlerin ekmeği elinden alınır. Gerçi şimdi alınmıyor mu? Hissetmiyoruz belki ama alınıyor. Bir makineyi en fazla iki kişi dinleyebiliyor. Oysa toplanın 5-6 kişi alın bir rehber adam size anlatsın. Sorunuzu sorun. Bir insanı, ülkeyi ve milleti temsil eden birini tanıyın. Walkman ile kendi kendine gezmekten daha zevklidir.

Bir gazetede İzmir Turist Rehberleri Odası Başkanı Ayten Şenipek, sesli rehber sistemi olarak adlandırılan “audio guide”ın çok sayıda rehberi işsiz bıraktığını belirtmişti.

Tarihi mekânlardaki sesli rehber sisteminin rehberler açısından ciddi sıkıntılara neden olduğunu iddia eden Şenipek, şöyle konuştu:

“Sesli rehber sistemi birçok rehberi işsiz bıraktı. Bir rehberin anlatımı ile makinenin anlatımı tabii ki bir olamaz. Rehberin yerini bir cihaz tutamaz. Sesli sistemde kasete ne yüklendiyse o bilgi verilir. Hâlbuki rehber anlatımı olduğunda ziyaretçinin aklına o anda ne geliyorsa sorar ve rehberden anında cevap alır. Karşılıklı bilgi alışverişi hiçbir şeyle değişilemez. Kapalı alanlarda mesela bir müzede bu cihazdan faydalanılabilir ancak açık alanlarda bu cihazın kullanmasını istemiyoruz. Bununla ilgili düzenleme yapılmasını istiyoruz.”

Biz ‘canlı’ rehberler de bu olaya tepki gösteriyoruz. Neden? Çünkü bu aletlerle bizlere alternatif yaratılmaya çalışılıyor.

Efes Antik Kenti’nde yıllardır görev yapan rehberler de sesli rehber sistemlerinden şikâyetçi. İngilizce dilinde yaklaşık 30 yıldır rehberlik yapan Ayhan Göçer, “Sesli sistem, arkeolojik terimleri açıklayamaz. Bunu ancak rehberler anlatabilir” dedi.

Almanca dilinde 25 yıldır rehberlik yapan Asil Ergezen ise sesli rehber sisteminin çok sayıda arkadaşını işsiz bıraktığını öne sürerek, “Bir taraftan rehber yetiştiriyoruz, her yıl yüzlerce genç sektöre katılıyor, bir taraftan da onların çalışmaması için böyle şeyler yapılıyor” diye konuştu.

Fransızca, Rusça ve İspanyolca dillerinde rehberlik yapan Adil İzmirli de sesli rehber sistemiyle haksız rekabete sebep olunduğunu iddia etti. İzmirli, “Ülkemizde 15 bine yakın profesyonel turist rehberi var. Burada bir haksız rekabet söz konusu. Zaten iş bulmakta zorlanan rehberlere, emek harcanarak yetiştirilmiş iş gücüne saygı gösterilmiyor. Onların işsiz kalmasına yol açılıyor” dedi.

Uzun lafın kısası; audio guide gerçek rehberin yerini tutmaz. Tutarsa da ancak bu kadar tutar.

Yararlanılan Haber Kaynağı İçin;

http://www.haberciniz.biz/sesli-rehber-sistemi-rehberleri-issiz-birakiyor-1514659h.htm

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR
  1. Audio Guide Onur dedi ki:

    ilk olarak şunu anlamak gerekli; sesli rehberlik turu, rehber kitapla veya tur rehberiyle gezmek gibi sadece bir alternatiftir. ziyaretçiye alternatif sunmak, sevgili kanaatkar ve çilekeş rehberlerimizi işsiz bırakıyor ise, sizin mantığınızca rehber kitabı satışlarını durdurmak ve içerideki informasyon tabelalarını da yerlerinden sökmek gerekir. nede olsa kitaplar ve tabelalar da sorulara cevap veremezler. efeste yaşanan komik olaylara gelince; iki saat bile sürmeyen sesli rehberlik turunu ziyaretçileri caydırmak amacıyla 4 saat sürüyor diyerek yanlış bilgi veren tur rehberlerinin durumu da bence oldukça komiktir. hatta, halıya, kuyuma, deriye yetişmek için efesin neredeyse yarısını turiste göstermeden apar topar, yalan yanlış tur yapan rehberlerin durumu da epeyce komiktir. işi iyi yapan rehberleri tenzih etmek gerekir elbette. meslek grubunuzu korumaya çalışmanız anlaşılabilir fakat eksik bilgi vermemek gerekir. iddialarınızda belirtilenin aksine, sesli rehber dediğiniz şeyi tekrar tekrar dinlemek sabah kiralayıp akşam teslim etmek,bir cihazı iki kişi aynı anda dinlemek mümkündür. bir yada iki kişi olarak gelmiş ziyaretçilerin daha ucuz alternatif olan sesli rehberi tercih etmesine şaşırmamak gerek. zira her ziyaretçinin 1 saatlik tur için 80-100 TL ödeyecek durumu olmayabilir. efeste sesli rehberlik hizmeti efes tur rehberleri aksine 9 ayrı dilde verilmektedir hatta dil seçimi yaparak birkaç dilde hizmet almak da mümkündür. bizi işsiz bırakıyor diyen rehberlerimiz bile zaman zaman grupları içindeki alternatif dil isteyen ziyaretçilerine kendi elleriyle rehber kiralamaktadırlar. haksız rekabet ve işsizlikten yakınan cefakar rehberlerimiz sizleri yanıltmasın arkadaşlar. Efes çalışanları ve esnafları da yakından bilirki çoğu varlıklı insanlardır. “AUDIO GUIDE sorunu” demiş sayın rehber asil bey. haklı olabilir. audio guide,daha çok kazanç sağlamak isteyen tur rehberleri için bir sorundur.
    umarım yazını ardından yorumu okuyanlar için aydınlatıcı olmuşumdur.

  2. Ali dedi ki:

    Ayrıca bazı rehberlerin Audio Guide alacak müşterilere sesli rehber yalan yanlış bilgi veriyor diyerek caydırmaya çalışması da ayrıca komiktir.Kaldı ki içeriği Kültür Bakanlığı tarafından hazırlanmış çalışma izni de yine bakanlık tarafından verilmiştir.Saygılarımla…