site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Aşırı Tuz Ve Şeker Kullanımından Kaçının

Aşırı Tuz Ve Şeker Kullanımından Kaçının
10.12.2016
A+
A-

Özel İzmir Egepol Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Osman Akdemir:

“Aşırı Tuz Ve Şeker Kullanımından Kaçının!”

Özel İzmir Egepol Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Osman Akdemir, kalp ve damar hastalıklarının tüm dünyada ve ülkemizde erken ölüm nedenlerinin başında geldiğini söyledi.

Akdemir, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyadaki tüm ölümlerin neredeyse üçte birinin bu hastalıklardan kaynaklandığını vurguladı.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre ülkemizde kadınların % 44’ü, erkeklerin %36’sının kalp krizi, kalp yetersizliği, felç gibi kalp ve damar hastalığının sonuçlarıyla kaybedildiğini anlatan Prof. Dr. Osman Akdemir şunları söyledi: “Yüksek tansiyon kalp ve damar sağlığımızı tehdit eden önemli riskler içerisinde en yaygın olanı, en sık rastlanan müzmin hastalık ve en çok reçetelenen teşhis. Dünyada söz konusu 17 milyon ölümün 9,5 milyonunun yüksek tansiyonla ilişkili olduğu hesaplanırken, Sağlık Bakanlığı verileri ülkemizde yalnızca tansiyonların normale düşürülmesiyle her dört ölümden birisi önlenebileceğini gösteriyor” diye konuştu.

Ülkemizdeki erişkin nüfusun üçte birine yakınında yüksek tansiyon olduğunu ve % 44’ünün ise hipertansiyon riski taşıdığını belirten Akdemir, hareketsiz yaşam biçimi, aşırı kilo, sağlıksız beslenme, aşırı alkol ve sigara alışkanlığının yüksek tansiyon riskini artırdığını söyledi.

ŞEKER VE TUZ TANSİYONU TETİKLİYOR

Yüksek tansiyonla sürdürülen mücadelenin vazgeçilmez bir parçasının tuz tüketiminin azaltılması olduğunu vurgulayan Özel İzmir Egepol Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Osman Akdemir, aşırı şeker kullanımının da bunda önemli etken olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Osman Akdemir sözlerine şöyle devam etti: “Günlük tuz alımının aşırıya kaçmaması önemli; ancak tuzu çok fazla sınırlamanın sağlığa bazı bakımlardan zarar verebildiği de bir gerçek. Yüzyıllar boyunca kullanımı katlanarak artan, hipertansiyon gelişiminde oynadığı rol pekçok büyük çaplı araştırmayla kanıtlanmış olana bir diğer madde ise şekerdir. Genel olarak şekerin, özellikle fruktozun tansiyonu yükselttiği ve kalp & damar hastalığı riskini pekçok yönden artırdığı biliniyor. Tüm şeker türleri, ama en belirgin biçimde fruktoz yağ dokusunun insülin duyarlılığını azaltarak insülin direnci meydana getiriyor. Kullanılamadığı için düzeyi yükselen insülin kalp hızını, tuzun vücutta tutulumunu ve damar direncini artırarak tansiyonu yükseltiyor. Daha sade bir ifadeyle, bizler şeker tüketmekle dışarıdan tuz almasak da vücutlarımızda tuz biriktiriyoruz”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.