site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Artemis Kutsal Yolu Projesi Tanıtıldı

Artemis Kutsal Yolu Projesi Tanıtıldı
11.05.2014
A+
A-

artemis-kutsal-yolu (2)

Artemis Kutsal Yolu Projesini basına tanıtan Özgür Aydoğan proje sayesinde Selçuk ilçesinin yeni bir turizm değeri daha kazanacağını söyledi ve proje hakkında açıklamalarda bulundu.

Yolun Hikâyesi

Antik dönemde dünyanın yedi harikasından biri olan Artemis Tapınağı çevresinden birçok ziyaretçiyi Efes bölgesine çekiyordu. Sadece antik dönemde değil her zaman popülerliğini korumayı başaran bölge birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bu nedenle de çevre şehirlerden Artemis Tapınağı ve Efes’e birçok yol yapılmıştı. Gerek Meryemana evini gerekse St. Jean Kilisesi ve mezarını ziyaret eden Hıristiyanların bu yolu yakın dönemlere kadar kullanması bölge insanının bu yolu gavur yolu olarak da isimlendirmesine neden olmuştu. Rota üzerinde bulunan ve kayaların kesilmesi ile meydana gelen yol ise bugün yöre insanı tarafından kral yolu olarak bilinmekte. En başta yaya olarak yürümek için kullanılan bu yollarda zaman içerisinde genişletme amaçlı tadilatlar yapılmış, güzergâhları bu duruma uygun olarak değiştirilmiş ve yollar hayvanların çektiği arabaların yol almasına uygun hale getirilmiş. Son dönemlerde motorlu araçların yaygınlaşması ile asfalt yollar her yanı sarmış, kim bilir ne önemli yaşanmışlıklara şahit olmuş bu eski yollar zaman içerisinde unutulup tarih sayfalarına gömülüp gitmiş. Bu etkileyici yolların en önemlilerinden birisi Artemis Tapınağı ile Efes Antik Kenti arasında uzanan Via Sacra Ephesia yani Efes Kutsal Yolu olarak bilinen yoldur. Efeslilerin Artemis’in doğumu nedeni ile her yıl Mayıs ayının beşinde rahipler eşliğinde yürüdüğü Efes Kutsal Yolu rotasına güzergâh belirleme konusunda ilham kaynağı olmuş. Tapınağa Efes Antik Kenti’nin güney doğusundan gelenlerin kullandığı 30 km. uzunluğundaki antik yol, Özgür Aydoğan tarafından başlatılan uzun araştırmalar ve gerçekleşen onlarca keşif yürüyüşü sonucunda kısmen ortaya çıkarılmış. Kamplı ya da günübirlik yürünebilecek Artemis Kutsal Yolu eşsiz bir coğrafyanın bütün güzelliklerini misafirlerine cömertçe sunuyor. Rota üzerinde yürürken sadece bir doğa yürüyüşü değil aynı zamanda antik dünyaya inanılmaz bir yolculuk da yapabiliyorsunuz. Doğal yaşamı gözlemlerken yeşile doyup tabiatın renklerine şahit olma imkânını yakalayacağınız bu rotada Efes’in zengin coğrafyasına unutulmaz bir seyahat gerçekleştirme fırsatını da yakalayabilirsiniz.

Proje ilçe için büyük önem taşıyor

Her yıl Efes Antik Kentinde rekor sayıda ziyaretçiyi ağırlayan Selçuk ilçesi uluslar arası şirketlerin hakimiyeti ve her şey dahil sistem nedeni ile turizm hareketliliğinden yararlanma açısından büyük sıkıntılar yaşarken Artemis Kutsal Yolu Projesi ilçe esnafına umut olmuş durumda. Benzer projelerin dünyada ve Türkiye’de başarılı örnekleri bulunurken Selçuk ilçesi geç kaldığı alternatif turizm konusunda önemli bir adım atmaya hazırlanıyor. İlk etapta Selçuk Ticaret Odası ve Selçuk Esnaf ve Sanatkarlar Odası ile görüşen proje sorumlusu Özgür Aydoğan aldığı olumlu tepkiler sonrası Artemis Kutsal Yolunu tanıtan bir broşür hazırlayarak Selçuk Belediye Başkanına iletmiş. Güzergah belirleme işlemini bitiren Aydoğan tanıtım konusunda herkese iş düştüğünü söylüyor.

İlçeye ve ülkeye yansımaları

Benzer yürüyüş rotalarında senede yaklaşık 15 bin yürüyüşçünün misafir edildiğini söyleyen proje sorumlusu Özgür Aydoğan beklentilerini şu sözlerle dile getirdi: “Belirlediğimiz 50 civarındaki yürüyüş rotası sayesinde her sene ciddi sayılara ulaşan doğa yürüyüşçüsü ve doğaseveri ilçemizde ağırlıyoruz. Üstelik bu çalışmalarımızı kendi imkanlarımızı seferber ederek amatör bir ruh ile tamamladık. Her zaman sözü edilen kendisini bir türlü göremediğimiz bacasız fabrika yani turizmden faydalanmak için bu ve benzer çalışmalara öncelik verilmeli. Otel, pansiyon, lokanta ve ulaşım konusunda hizmet veren esnaflar başta olmak üzere ilçe ticari yaşamına önemli katkı sağlayan alternatif turizmin şimdi daha iyi bir aşamaya taşınması gerekiyor. Başta Artemis kutsal Yolu olmak üzere alternatif turizm konusundaki değerlerimizi İngilizce olarak tanıtmamak çok büyük bir eksiklik. Maalesef bu anlamda yalnız bırakıldık ve ilçe olarak zaman kaybettik. Umut ediyorum ve umuyorum ki ilçemizdeki kamu kurumları odalar ve vakıflar başta olmak üzere herkes artık bu konuda imkanlarını seferber ederler. Biz hazırladığımız broşür ve yaptığımız yayınlarda ziyaretçilerimizi ilçe merkezinde konaklama ve zaman geçirmeye davet ediyoruz. Görebilecekleri yerleri ve ilçede nasıl iyi zaman geçireceklerini anlatmaya çalışıyoruz. Daha önce gerçekleştirdiğimiz etkinlikler ve projelerde ilçeyi en iyi şekilde tanıtmaya çalıştık. Güzel ilçemizde başarılı projeler üretmek için ille de Cony, Tommy veya mike ismini taşımak gerekmez. İlçemizin geleceği için önem taşıyan güzel projelerin hayata geçmesi için Artemis Kutsal Yolu Projesine ilçedeki herkesin sahip çıkması yeterlidir.

artemis-kutsal-yolu (1)

artemis-kutsal-yolu (3)

Selçuk Haber Facebook Sayfamızı Takip Ediniz ! Takip Etmek İçin Sayfayı Beğenmelisiniz! Tıklayın !
https://www.facebook.com/selcukhaber

Selçuk Haber Twitter Sayfamızı Takip Ediniz ! Takip Etmek İçin Tıklayın !
https://twitter.com/selcukhaber

YORUMLAR
  1. miharbi dedi ki:

    ilçemizin böyle faliyetlere ihtiyacı var tebrik ederim