site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Altın Havan “Arap Hasan”ın oldu

Altın Havan “Arap Hasan”ın oldu
14.01.2017
A+
A-

35. Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivali İstasyon Meydanı’nda düzenlenen 6. Altın Havan Yarışması ile başladı. Birbirinden süslü develerin katıldığı yarışma, güreşler için kente gelen turistler ve vatandaşlar tarafından da ilgiyle takip edildi. Renkli görüntülere sahne kortej ve yarışmada, Şahin Tekinkuş adlı küçük bir çocuk giyindiği deveci kıyafetiyle ilgi çekti.

6. Altın Havan Yarışması öncesinde düzenlenen deve kortejine Selçuk Kaymakamı Ayhan Boyacı, Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı, Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Derneği Başkanı Mustafa Yavuz, Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin Altın Kemerleri Güreş Ağası Alper Yazoğlu, jüri üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Deve kortejinin ardından 6. Altın Havan Yarışması’na geçildi.

Deve sahipleri, yarışmaya katılan develerini sıra numarasına göre jüri üyelerinin karşısına çıkardı. Puanlama devenin üzerindeki arkadaki üç parça giyiminden, ön peşlerinden, boyunluklarından, atma yularından, dizlikler gibi parçaların görselliklerine göre puanlandı. Selçuk 6. Altın Havan Yarışması’nı Burhaniye’den Sait Ersen’in “Arap Hasan” isimli devesi birinciliğe layık görüldü.

Selçuk Efes Folklor Ekibi’nin folklor gösterisi de ilgiyle izlendi. Pazar günü güreşler öncesi düzenlenen etkinlikler deve sahiplerinin kaynaşma yemeği ile sona erdi.

Başkan Bakıcı’dan Arena coşkusuna davet var

35. Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivali’nin açılış konuşmasını Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı yaptı. “ Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivali deve güreşlerinin Kırkpınar’ı olarak adlandırılıyor” diyerek sözlerine başlayan Başkan Bakıcı; “Ben bu konuda bugüne kadar emek veren herkesi, her kurumu takdirle yad ediyorum. Gerçekten de bu festivalin bu noktaya gelmesi çok önemli. Biz de bu festivali daha ileri noktalara taşımak için elimizden geleni her zaman yapacağız “ dedi. Selçuk’taki deve güreşi ve deve sevgisinin çok büyük olduğunu belirten Başkan Bakıcı; “Biz buna bir şey daha ilave ettik. Uluslararası Selçuk Efes Deve Güreşleri ve Devecilik Kültürü Sempozyumu’nu düzenledik. Bu denli önemli görülen festivalin bilimsel bir temelle taçlandırılması gerekiyordu. Biz de bu bilimsel çalışmayı uluslararası zemin de gerçekleştirdik” dedi. Katkılarından dolayı Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Derneği Başkanı Mustafa Yavuz’a, dernek yönetim kuruluna ve festivale katkı sunanlara teşekkür eden Başkan Bakıcı, herkesi Pazar günü Pamucak Arena’da yapılacak olan 35. Selçuk Efes Deve Güreşi Festivali’ne davet etti.

Selçuk’a özgü yarışma

Selçuk Kaymakamı Ayhan Boyacı etkinlikte yaptığı konuşmada deve güreşlerinin yağmurun bereketiyle başladığını belirtti. “Selçuk’ta yapılan deve güreşlerinde bir de moda festivali var. Selçuk deve güreşlerine katılan develer şıklık iddiasında” diyerek 6. Altın Havan Yarışması’nın Selçuk’a özgü bir gelenek olduğuna dikkat çekti. Kaymakam Boyacı; “Dünyanın pek çok yerinde yaşanan develere ilişkin pek çok şeyi Uluslararası Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Sempozyumu’nda ortaya koyuldu. Huzur içerisinde deve güreşlerine gelin. Ben burada devletin temsilcisi olarak huzur içerisinde deve güreşleri festivalinin geçmesini temenni ediyorum. Bu güzel günde bu yarışmaya iştirak eden tüm deve sahiplerine şimdiden başarılar diliyorum” diyerek sözlerini noktaladı.

Kırkpınar güreşlerinin ağası da Selçuk’ta

1991-1992-1993 yıllarında tarihi Kırkpınar’ın altın kemerli güreş ağası, Kırkpınar Derneği’nin Yönetim Kurulu Başkanı Alper Yazoğlu Selçuk gibi tarih kokan bir yerde ilk kez geleneksel deve güreşleri organizasyonunda bulunmaktan duyduğu heyecanı dile getirdi. Yazoğlu; “Türk töresinin bütün güzelliklerini barındıran bu organizasyonda emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.

35. Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivali 15 Ocak Pazar günü Pamucak Güreş Arenası’nda gerçekleşecek.

HABERİN VİDEOSUNU AŞAĞIDAN İZLEYEBİLİRSİNİZ.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.