site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Adı Konmuş Topraklar; Efes

24.08.2017
A+
A-

Daha önce de bir yazımda bahsettiğim gibi, Arkeolojiye fazla ilgim olmadığı üzere, bilgi sahibi olmadığım da muhakkaktır. Yine o yazımda ifade ettiğim gibi bu konuda aydınlanmak isteyenler için tarihçi Tolga MERT kardeşimin muazzam çalışmalarından doğan yazılarını okumalarını tavsiye ederim.
Bu günlerde ilçemizde bir konu tartışılıyor,
SELÇUK ismi değiştirilip EFES olsun mu?
Bana göre bırakın tartışılmasını, (kaldı ki 90′ lardan bu yana tartışılmaktadır) bu konu üzerinde bir saniye bile zaman kaybedilmesi abesle iştigaldir. Yani demem o ki, hiç vakit kaybetmeden, behemehal bu değişiklik yapılmalıdır. Zira bu coğrafyanın adı zaten bu topraklar üzerinde ilk yaşayan insanlar tarafından, fi tarihinde EFES diye konulmuştur.
Dolayısıyla, bu tartışmalar devam ettikçe, kendimi şu soruyu sormaktan da alıkoyamıyorum.
Kimin adını, kimden sakınıyorsunuz?
Yukarıda her ne kadar ilgim yok dediysem de, bu yazı için açıklayıcı unsur taşıması sebebiyle, Google amcamıza danışarak edindiğim, şu paragrafı da paylaşmayı uygun görüyorum;
”Bütünüyle benzersiz bir kent
Eski efsanelere göre; Efes (Ephesus), Amazon adı ile bilinen kadın savaşçılar tarafından kurulmuştur. İsminin, Ana Tanrıça kenti anlamına gelen Arzawa krallığındaki bir kentten, Apasas’dan geldiği düşünülür. Karyalılar ve Lelegler muhtemelen kentin ilk sakinleri arasındaydı. Efsaneye göre, kent kâhinlerin tavsiyesi üzerine bir balık ve yaban domuzunun rehberliğiyle gittikleri Kayster Nehri’nin denize döküldüğü yerin kıyısında ikinci kez Atina kralı, Kodros’un oğlu Androklos tarafından kurulmuştur. Öte yandan, arkeolojik veriler, bölgede MÖ 2. binyılın sonlarına kadar yerli insanların yaşadığını gösterir. Bu yer, büyük olasılıkla Hitit kaynaklarında geçen, Ayasuluk Tepesi ile eşleştirilebilecek Arzawa’nın başkenti Apasa kentidir. Eğer bu varsayım doğruysa, Ege, Miken ve Girit etkilerinden çok bahsedilmese de Hitit İmparatorluğu ile yakın ilişkiler içinde olan bölgesel bir güç beklentisinde olmalıyız. MÖ 100 yılı ve sonrasında Yunan etkisinde gözlemlenebilir bir artış yaşanır. Yunan adasından gelen ilk kolonicilerin Ege Denizi’nin doğu kıyısı boyunca, bugün Ionia (İyonya) olarak adlandırılan bölgede yerleşmiş olmaları oldukça muhtemeldir.”
Konunun bu tarihi bilgi yanını bırakıp, SELÇUK isminin ivedilikle EFES olarak değiştirilmesinin gerekliliğine yoğunlaşalım. Lafı uzatmak niyetinde değilim, kısadan anlatıp geçeyim. Bu konunun önceliği bazı arkadaşların ”isim değiştirerek Turizmi kurtaramazsınız” beyanıyla konuyu sulandırdığı bakış açısıyla ilgili değildir. O husus başka bir tartışma konusudur, hatta yine aynı arkadaşların kullandığı ve sonuna kadar katıldığım ”Vizyon” ifadesiyle anlatmaya çalıştıkları, geleceğe yönelik plan ve proje üretme yeteneğiyle ilgilidir.
Kısacası Selçuğun ismini EFES olarak değiştirmemiz gerektiğinin en başta gelen sebeplerinden biri, bize ait olduğu halde, içinde yaşadığımız bu zenginliği başkalarının hiç öyle utana,sıkıla değil; alenen, göstere göstere çalıP kullanıyor olmalarıdır.
Bu gün siz, zaten binlerce yıl önce adı EFES olan bu coğrafyaya ismini iade ettiğiniz anda, hiç kimseler çıkıpta sizin yaşadığınız yerleşkeyi kendi coğrafyasındaymış gibi gösteremez. Buna en başta hukuk izin vermez.
Bu noktada ise; Selçuk Belediyesi AKP Meclis Üyesi ve Büyükşehir Belediye Meclisi Üyesi Osman BAŞTERZİ, Dost Medya Genel Yayın Yönetmeni Hilmi GİDERin moderatörlüğünde katıldığı, efesdosttv’ deki EFESSELÇUK’U KONUŞALIM programında en can alıcı noktaya değinmiştir ki, kendisini yürekten kutluyor ve sözlerinin altına da imzamı atıyorum. Dolayısıyla, bu ülkede ve hatta dünya genelinde, belki de yüzlerce, binlerce, firma EFES ismini kullanıyor. Yaşadığımız coğrafyaya kendi adını resmen iade edin de görelim bakalım, bir tanesi bile bunun maddi değerini ödemeden, sorgusuz sualsiz, babalarının malı gibi kullanabilirler mi?
E bu ayrıntıyı da, ”isim değiştirerek, turizmi kurtaramazsınız” diyen arkadaşlara hediye edelim.
Zaten değişikliğin gerçekleşmesi durumunda, EFES ismiyle kazanılacak telif haklarından sonra, burada yaşayan kimsenin de öyle bir kaygısı kalmayacak diye düşünüyorum…

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
26 Mart 2024
19 Mart 2024
20 Şubat 2024
4 Şubat 2024
6 Ocak 2024
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.