site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Açlık ve yoksulluk artıyor

Açlık ve yoksulluk artıyor
01.11.2015
A+
A-

TÜRK-İŞ’in açıkladığı verilere göre açlık sınırı bir önceki ay 1.361 TL iken 18 TL’lik artışla bin 379 lira oldu. Yoksulluk sınırı ise bir önceki aya göre 38 TL’lik artışla 4 bin 434 TL’den 4 bin 472 TL’ye yükseldi.

Ekim ayında dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1.379,09 TL olarak belirlendi. Bir önceki ay açlık sınırı 1.361,35 TL seviyesinde bulunuyordu.

Türk-İş’ten yapılan açıklamaya göre, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 4.472,61 TL oldu. Bir önceki ay yoksulluk sınırı 4.434,16 TL seviyesindeydi.

RAKAMLARLA DURUM
Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 1,31 oranında artış gösterdi. Yılın ilk on aylık dönemi sonunda artış yüzde 11,91 oranında oldu. Gıda enflasyonunda on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 14,41 olarak belirlendi. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 14,55 olarak hesaplandı.

Açıklamada şu bilgiler verildi: “Süt, yoğurt, peynir grubunda fiyatlar bu ay yine değişmedi. Rekabetin yoğun ve sektörde faaliyet gösteren ürünlerin çokluğu bu duruma etken oldu. Ancak seçim sonrası bu grupta da fiyat artışı olması beklenmektedir.

Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduğu grupta etteki fiyat artışı kıyma ve kuşbaşında devam ediyor. Sakatat fiyatı ile tavuk fiyatı ise aynı kalmıştır. Balık fiyatı biraz artmış ama hesaplamada yine tezgahlarda bol olan hamsi, istavrit gibi çeşitlere ağırlık verilmiştir. Yumurta fiyatı aynı kalmıştır.

GIDA HARCAMALARI DA ARTTI
Bakliyat (nohut, mercimek, kuru fasulye, barbunya vb) ürünlerinden nohut ile yeşil ve kırmızı mercimek fiyatı artış göstermiştir. Geçen ay fiyatı artan kuru fasulye ve barbunya fiyatı ise değişmemiştir.

Yaş sebze-meyve fiyatları bu ay mutfak harcamasını biraz rahatlattı. Özellikle mevsim sebze-meyvelerinin pazarda çoğalması ve bazı yüksek fiyatlı ürünlerin tezgahlarda yer almamasının bunda etkisi olmuştur. Geçtiğimiz ay 3,46 TL olarak hesaplanan ortalama yaş-sebze kilogram fiyatı bu ay 3,14 TL’ye gerilemiştir. Ortalama kilogram sebze fiyatı bu ay 3,28 TL ve meyve kilogram fiyatı ise 2,90 TL olarak hesaplanmıştır. Hesaplama yapılırken -her zaman olduğu gibi- pazardaki mevsim ürünleri esas alınmış ve ürünlerin tek tek ağırlığı yerine genel meyve-sebze tüketimi miktarından hareket edilmiştir.

Ekmek, pirinç, un, makarna, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta bulgur fiyatının biraz artması dışında bir değişiklik olmamıştır.

Son grup içinde yer alan gıda maddelerinden tereyağı ve margarin ile zeytinyağı ve ayçiçeği yağı fiyatı aynı kalmıştır. Zeytin ortalama kilogram fiyatı fazla değişmemiştir. Şeker zamlanmış, bal ve pekmez ile tuz fiyatı ise aynı kalmış, reçel fiyatı biraz gerilemiştir. Yağlı tohum (ceviz, fındık, fıstık, ayçekirdeği vb) ürünlerinden ceviz ucuzlamış, ancak fındık fiyatı bu sefer zamlanmış, diğerlerinin fiyatı aynı kalmıştır. Baharat (kimyon, nane, karabiber, vb) ürünleri ile salça fiyatı değişmemiştir. Çay fiyatı biraz artmıştır. Ihlamur fiyatı ise iki ay önce 100 TL iken geçen ay 130 TL olmuş ve bu ay 170 TL’ye yükselmiştir.”

YORUMLAR
  1. Anonim dedi ki:

    Yoksulluk arttıkça AKP nin oyu artıyor. Akıl alır gibi değil. Bu topluma ne oldu böyle…