site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

9 Şubat Dünya Sigara bırakma günü

9 Şubat Dünya Sigara bırakma günü
07.02.2018
A+
A-

9 Şubat Dünya Sigara bırakma günü nedeniyle Selçuk İlçe Sağlık Müdürü Dr. İsmail YALÇIN tarafından yazılı bir basın açıklaması yapılmıştır. Yapılan açıklamada;

Tüm dünya ülkelerinde, tütün ürünleri tüketiminin ve tütün dumanına maruz kalmanın yol açtığı zararlı etkilerinin önlenmesi ve küresel tütün salgınını önlemek amacıyla yapılan çalışmalar bağlamında her yıl 9 Şubat günü, Dünya Sigarayı Bırakma Günü olarak kutlanmaktadır.

Sigara kullanımı, akciğer kanseri başta olmak üzere diğer kanserlerin gelişiminde, kalp hastalıklarının ortaya çıkmasında ve Kronik Akciğer Hastalığı başta olmak üzere çok bir çok solunum yolu hastalığının temel etkendir.

Sigara kullanımı en önemli önlenebilir ölüm nedenidir ve çok önemli bir toplum sağlığı konusudur.

”Sigara bağımlılığı bir hastalıktır ve tedavi edilebilir”.

‘Sigarayı bırakanlar ilk 20 dakikadan itibaren faydasını görmeye başlar. İlk 20 dakikada kalp atışı hızı normal değerine düşer, 12. saatten itibaren kandaki karbondioksit seviyesi normale döner.. 2 hafta-3 ay arasında kişinin akciğer fonksiyonlarında düzelme görülür. 1-9 ay arasındaysa öksürme ve nefes darlığı gibi belirtiler azalır. 1 yılın sonunda koroner kalp hastalığı riskiniz sigara içen birinin yarısı kadardır.. 10. yılın sonundaysa akciğer kanseri riskinin sigara içen birinin yarısı kadar olduğu biliniyor. 15 beş yıl sonra koroner kalp hastalığı riski sigara içmeyen biriyle aynı seviyeye iniyor.”

SİGARA BIRAKMADA 7 ALTIN KURAL

Sigarayı bırakamayan tiryakiler için  sigarayı bırakmada 7 altın kuralı şöyle sıralanabilir.
1-      “Sigarayı bırakmak için öncelikle sigaranın zararlarını öğrenelim. Sigarada vücut için zehirli, kanser yapıcı 4000’den fazla kimyasal madde bulunmaktadır. Bunlarda 50 tanesinin doğrudan kansere sebep olduğu ispatlanmıştır.
2-      Sigarayı bırakmaya hazırlanın. Sigarayı bırakamayacağınızı düşünmeyin ve kendinize bırakmak için bir gün belirleyip o günde bırakma konusunda kararlı olun. En çok zorlanacağınız süre 2-3 haftadır. Çünkü süre bağımlılık yapan ve vücuda büyük bir yıkım yapan nikatinin yoksulluğudur.
3-      Sigara bırakma yöntemleri ve sigara bırakma tedavisi için doktora danışın. Sigara bırakmada birkaç yöntem vardır. Kendi kendine bırakmaktan ziyade  etkinliği bilimsel açıdan  kanıtlanmış  ilaç, nikotin sakızı, nikotin bandı vb. tıbbi tedavileri  sigara bırakma polikliniklerine danışarak deneyiniz.
4-      Sigarayı bırakmayı isteme nedenlerinizi yazın ve her zaman görebileceğiniz yerlerde bulundurun.
5-      Sigarayı bıraktıktan sonra bol su için. Çay ve kahve sigara içmeyi hatırlatıyorsa bu içeceklerin miktarını azaltın. Veya sigara bırakmadan önce çay ve kahve ile sigara içme alışkanlığından vazgeçiniz.
6-      Beklenmedik kötü olaylar sizi sigara içmeye itebilir. Sigara içmenin hiçbir olay ve rahatsızlıkta tedavi amacının olmadığını unutmayın.
7-      Bırakmaya çalıştığınız dönemde diğer bağımlıların çabalarınızı engellemesine izin vermeyin.”

Sigara içtiğiniz her an, hayatınızdan ve sevdiklerinizle geçireceğiniz sağlıklı zamanlardan çaldığınız anlardır.

UNUTMAYIN SİGARA BAĞIMLILIĞI BİR HASTALIKTIR TEDAVİSİ MÜMKÜNDÜR.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.