site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

7 Milyon Sandığa Küstü

7 Milyon Sandığa Küstü
02.04.2014
A+
A-

sandiga-kustuler

İstanbul, Ankara illerinde kıran kırana mücadeleye sahne olan 31 Mart 2014 Yerel Seçimlerinde 45 milyon 700 bin seçmen oy kullandı. Toplam seçmen sayısının 52 milyon 710 bin olduğu ve yüksek katılımın yaşandığı seçimlerde yine de 7 milyon kişi sandık başına gitmedi.

Ocak ayında Gezici Araştırma Şirketi’nin paylaştığı sonuçlar, 6 milyon seçmenin sandığa gitmeyeceğini işaret ediyordu. Siyasi ve akademisyenlerin konuyla ilgili görüşleri şöyle:

CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Binnaz Toprak: ”Anketlerden etkilenip nasılsa oy verdiğim parti kazanamayacak diye düşünerek gitmeyen insanlar oldukça fazla ya da hiçbir parti bana uymuyor diyerek olabilir. Doğu’da hava şartları bunu etkilemiş olabilir. Bu konuyla ilgili mutlaka akademik bir çalışma yapılması gerekiyor, kimler ağırlıklı olarak gitmedi gençler mi yaşlılar mı, zenginler mi yoksullar mı? Ben şu anda akademisyen olsam yapardım.”

CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur: ”AKP’ye oy veren cemaat mensuplarının gitmemiş olabileceğini düşünüyorum. Gençlerin sandığa gitmeme nedenleri arasında sandığın gençlikte karşılık bulmayışı olabilir, adayları benimsememiş olabilirler. Gençlerin CHP’den talepleri var ama tam olarak karşılığını bulamıyorlar. Bizim seçmenimizde Ankara ve İstanbul ile ilgili küskün olanlar vardı, bunu yadsıyamayız. Bir defalığına CHP’ye oy vermeleri düşünülmüştür ama onlardan da sandığa gitmeyenler var. İnsanlar ne kadar sandığa sahip çıkmaya çalışsa da birçok kişi kendisini sandık listesinde bulamadı.”

Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Yüksel Taşkın: ”2002’den bu güne yapılan seçimlerde sandık başına giden seçmen sayısı fikslenmiş durumda. Son seçimlerde yüzde 80’den fazla seçmenin sandığa gitmesi katılım noktasında Türkiye’nin büyük çoğunluğunun sandıkta kullanacağı sözü söylemeye geldiğini gösteriyor. Yaklaşık 8 milyon seçmenin neden sandığa gitmediğinin sosyolojik analizi açıkçası hangi bölgelerde bu yoğunluğun yaşandığına bakılmadan söylenemez. 17 Aralık’la başlayan süreç belki kararsız kitleye böyle yansımış olabilir. Sonuçta AKP ve MHP arasında kalmış bir kitle söz konusu.”

Üsküdar Üniversitesi öğretim üyesi Sosyolog Doç. Dr. Ebulfez Süleymanlı: ”2011 seçimleri için yapılan araştırmalarda sandığa gitmeme sebepleri, il dışında olmak, hasta olmak, askerlik ve parti ya da adaya kızgınlık olarak görülüyor. Bu seçmenleri çoğu oy kullanmadığı için pişmanlık duyuyor. Çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu bir grup seçmen ise pişmanlık duymuyor. Bu seçmenler genellikle apolitik gençler. Hiçbir şekilde siyasete bulaşmak istemezler. Partilere kızgın olan kesim ise altarnetif bulamadığını belirtiyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.