site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

50’den Sonra Muayene Şart

50’den Sonra Muayene Şart
16.06.2014
A+
A-

50-den sonra muayene şart

Erkeklerin korkulu rüyası olan prostat kanserinde yıllık yapılan kontrol ile erken tanıya ulaşmak mümkün. Özel Torbalı Tıp Merkezi Üroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Atalay Gürsan her prostat büyümesinin kanser olmadığını açıkladı.

TORBALI ERTUĞRUL Mahallesi’ndeki Sadık İleri Bulvarı’nda sağlık hizmeti veren Özel Torbalı Tıp Merkezi Üroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Atalay Gürsan, her prostat büyümesinin kanser olmadığını, ancak prostat kanserinden korunmak için özellikle de 50 yaş ve üzeri erkeklerin hiçbir yakınmaları olmasa da yıllık kontrollerini yaptırmalarının erken tanıya ulaşmadaki büyük önemine dikkat çekti. Dr. Gürsan, ailesinde prostat kanseri olan erkeklerin ise kontrollere 40 yaşından sonra başlaması gerektiğini belirtti.

LAZER TEDAVİSİ

Prof. Dr. Gürsan, her prostat büyümesinin kanser olmadığını, fakat iyi huylu prostat büyümesinin de mutlaka takip edilmesi gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Atalay Gürsan, “Prostatta takip ve dikkat edilmesi gereken en önemli hastalık kanser” dedi. Prostata ait doğumsal anomalilerin çok sık görülmediğini belirten Dr. Gürsan, prostatta sık görülen hastalıkların enfeksiyonlar, büyüme ve kanser olduğunu söyledi. Dr. Gürsan, “Prostat hastalıkları, genellikle idrar yapma yakınmaları ile birlikte seyreder. İlaç tedavisine yanıt vermeyen hastalarla, böbrek fonksiyonlarını bozacak sorunlar oluşturan, prostat kaynaklı şiddetli kanaması olan, prostatın kitlesine bağlı olarak idrar yapamayan hastalarda ameliyat gereklidir. Ameliyat; kapalı (TUR), açık yöntemle gerçekleştirilebilir. Buradaki kararı, prostatın büyüklüğü belirler. Uygun hastalarda, lazer tedavisi de alternatif olabilir” dedi.

ERKEN TANI ÇOK ÖNEMLİ

Diğer prostat hastalıklarının yaşam kalitesini bozan yakınmalara neden olsa da yaşamsal sorun yaratmadığının altını çizen Prof. Dr. Atalay Gürsan, hemen hemen her hastalıkta olduğu gibi prostat kanserinde de erken tanının hayati önem taşıdığını vurguladı. Türkiye çalışmalarında prostat kanseri sıklığının azımsanmayacak bir yere sahip olduğunu da hatırlatan Dr. Gürsan, “Prostat kanseri, yakınmalara neden olabileceği gibi hastanın hiçbir yakınması olmayabilir de. Çünkü prostat kanserlerinin büyük yüzdesi prostatın idrar yoluna uzak bölgesinden köken alır ve idrar yoluna baskı oluşturmadığı için yakınmaya neden olmaz. Bu gerekçe ile de, 50 yaş üzerindeki tüm erkeklerin yıllık prostat kontrolünü yaptırmaları şarttır. Ailelerinde, birinci derece kan akrabalarında prostat kanseri öyküsü olan erkekler ise kontrollerine 40 yaşından sonra başlamalıdır” diye konuştu.

HABER: GÖKHAN YALKALK

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.