site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

3. Havutlama Hayrı yapılmasıyla deve güreşleri sezonu açıldı

3. Havutlama Hayrı yapılmasıyla deve güreşleri sezonu açıldı
16.11.2015
A+
A-

Deve güreşleri sezonunun başlangıcı kabul edilen deve havutlama hayrının üçüncüsü Selçuk Belediyesi katkılarıyla Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Derneği tarafından İstasyon Meydanı’nda düzenlendi. Havutlama hayrına, Selçuk Kaymakamı Ayhan Boyacı, Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı, siyasi parti temsilcileri ve akademisyenler katıldı. İzmir eski milletvekillerinden Ali Aşlık, Mardin Artuklu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Devrim Ertürk ve Mardin Artuklu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Süleyman Şanlı programa eşlik edenler arasında yer aldı.

Selçuk Efes Üçüncü Deve Havutlama Hayrı’nın sunumunu deve güreşlerinin baş cazgırı Halil Coşkun yaptı. Havutlama Hayrı ile ilgili bilgi veren Coşkun 2015- 2016 deve güreşleri sezonunun başladığını müjdeledi.

Deve güreşlerinde bir numarayız

Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yavuz programın açılış konuşması yaparak, katılımcılara teşekkürleri iletti. Mustafa Yavuz’un ardından söz alan Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı; Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivali’nin Selçuk açısından önemli olduğu kadar deve güreşleri festivalleri içerisinde de ayrı bir yere sahip olduğunun altını çizdi. UNESCO sürecinin zaferle sonuçlanmasına da vurgu yapan Başkan Bakıcı; “Dünya kültür mirası listesinde yer alan Efes’in, Selçuk’un deve kültüründe ve deve güreşlerinde de dünyanı bir numarası olduğunu rahatlıkla ifade edebiliriz” dedi.

Deve Güreşlerinin Kırkpınar’ı: Selçuk

Türkiye’nin en önemli deve güreşleri Selçuk’ta yapıldığını belirten Başkan BakıcıSelçuk Efes Deve Güreşleri, deve güreşlerinin Kırkpınar’ı olduğuna vurgu yaptı.Ocak ayının üçüncü pazarı yapılan deve güreşlerinin Türkiye kadar, dünyada da tanınırlığının üst noktada olduğunu belirterek “Türk kültüründe böylesine geleneksel hale gelmiş havut hayrı ve deve güreşleri ile ilgili etkinliklerin desteklenmesi gerektiğini hepimiz biliyoruz. Bunun devamı için ben belediye başkanı olarak elimden gelen her gayreti ortaya koyacağız. Bu etkinlikler bizim tarihten gelen etkinliklerimiz, kültürümüzdür. Bunu çok daha iyi yerlere taşıyarak UNESCO’da elde ettiğimiz başarıyı deve güreşleri festivalleri noktasında da elde edeceğimize inanıyorum” dedi.

Her zaman desteğiz

Geçtiğimiz yaz UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne giren Selçuk’un deve güreşlerinde de önemli bir noktaya gelmesi gerektiğinin altını çizen Başkan Bakıcı; “Selçuk’ta yapılacak her etkinlikte Selçuk Belediyesi’nin katkıları vardır. Sosyal sorumluluk projeleri açısından da Selçuk Belediyesi’nin bir görevidir bu. Bu görevi yaparken derneklerle, vakıflarla müşterek hareket ederek bunun tabana yayılmasını istiyoruz. Belediyenin her konuda olduğu gibi deve güreşlerinde de desteği tamdır” dedi

Başkan Bakıcı’nın ardından söz alan Selçuk Kaymakamı Ayhan Boyacı ise devecilik kültürünün önemine değindi. Yapılan konuşmaların ardından deve güreşleri sezonunun hayırlı geçmesi için dua edildi. 2015- 2016 3’üncü Deve Havutlama Hayrı tavuklu pilav ve ayran dağıtılmasının ardından son buldu.

deve-havutlama-selcuk (2)

Selçuk Haber Facebook Sayfamızı Takip Etmek İçin Buraya Tıklayınız !
https://www.facebook.com/selcukhaber
Selçuk Haber Twitter Sayfamızı Takip Etmek İçin Buraya Tıklayınız !
https://twitter.com/selcukhaber

YORUMLAR
  1. feyza dedi ki:

    dernek yapacaksa bu sene güreşleri yine desene eski festivalleri geçen sene olduğu gibi yine arayacağız.