site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

2015 yılı ecrimisil bedelleri artmayacak

2015 yılı ecrimisil bedelleri artmayacak
20.04.2016
A+
A-

Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı ecrimisil ödemesi yapan Selçuk esnafı ile buluştu. Ecrimisil uygulamasının esnaf üzerindeki yükünü hafifletmek üzere düzenlenen toplantıda Başkan Bakıcı esnafa müjde verdi. Yapılan düzenlemelere göre ecrimisil uygulaması içerisinde kalan esnaf 2014 yılında ödediği rakamların aynısını ödeyecek.

Selçuk’ta ecrimisil uygulaması içerisinde kalan esnafla Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı Toplantı Salonu’nda buluşan Başkan Bakıcı; “Tebligat yapıldığı andan itibaren itiraz etmeyen esnafımızın ecrimisil bedelleri üzerinden %20 düşüş yapılacak, kalan %15’lik miktar ise peşin ödemede toplam bedelden düşülecek. Dolayısıyla ödeme tutarları 2014 yılı rakamlarına çok yakın olacak.” dedi.

Daha önce kiracı konumunda olup 2005 yılında yapılan yasal düzenlemelerde işgalci konumuna düşen esnafların ödediği ecrimisil bedeli ile ilgili yapılan toplantıda Başkan Bakıcı; “Bu düzenlemeyi yapmak, mevzuata uygun hareket etmek hata yapmamak hem esnafın hakkını korumak hem kurumu sıkıntıya sokmadan işlemleri gerçekleştirmek esastır” dedi.

2010 yılındaki yasal düzenleme esnafımıza %35’lik bir avantaj sağlıyor

Ecrimisil bedellerinin belirlenmesiyle ilgili süreci özetleyen Başkan Bakıcı; “2014’teki ecrimisil bedellerini tespit etmek için bir çalışma yaptık. Burada dikkate alınması gereken bir yasal düzenleme var. Bu düzenleme aynı zamanda ecrimisile düşmüş gayrimenkullerin haklarını düzenliyor. Düzenlemeye göre tebligat yapıldığı zaman, ecrimisile düşmüş kiracının kira bedelini itiraz etmediği zaman ve zamanında ödediğinde %35 gibi bir rakama denk gelen bir hak elde ediliyor. Bu maddenin açılışında %35’in %20’si eğer itiraz edilmezse bildirilen meblağdan düşürüyor. %15’i de belirtilen süre içerisinde ödendiğinde düşüyor. Dolayısıyla esnafımızın %35 bir avantajı çıkıyor” dedi.

Ecrimisil uygulamasıyla belediye dükkanlarında işgalci konumunda bulunan 259 esnafın 25’inin  peşin ödeme yapamadığı bilgisini veren Başkan Bakıcı “Burada görevini belirtilen sürede yerine getiren esnafımız açısından sıfır zam yani 2014 yılı ile aynı rakamı ödeme olanağı ortaya çıkıyor” dedi. 

Esnafımız kiracı konumuna gelecek

Bu dönemin bir geçiş dönemi olduğunu ifade eden Başkan Bakıcı asıl amaçlarının ve doğru olanın hukuki süreç içerisinde ihaleye çıkılarak esnafın kiracı konumuna getirilmesi olduğunu belirterek; “En büyük isteğimiz ve doğru olan esnafımızı kiracı konuma getirmektir. Esnafı yerinden çıkarmadan ihaleye çıkarmak önemlidir. Biz esnafımızın önünü açmak istiyoruz. Bununla ilgili bir program yaptık. Esnafı yerinden etmemek ve koruyabilmek esastır. Biz bunu yapacağız” dedi.

Önce esnafımızı düşündük

Ecrimisil bedeli ödeyen bir esnafın geçen yıl yıllık ve aylık bazda ödediği tutarın aynısını bu yıl ödeyeceğini belirterek; “Esnafımızın şartlarını dikkate alarak; kurumun şartlarını ikinci plana ittik. Yaptığımız tercihlerde esnafa sıfır zam öngördük. Geçen yıl yıllıkta da; aylıkta da ne ödediyseniz aynı parayı vereceksiniz. Dolayısıyla yasal sorumluluğumuzu da biz yerine getireceğiz. Elinize geçen tebligatta %35’lik bir artış göreceksiniz ama siz itiraz edilmemesi biz yasal anlamda %20 düşme zorunluluğumuzu beraberinde getiriyor. Kalan %15 ise belirtilen sürede ödeme yapıldığında düşüyor” dedi.

Sorunun kaynağı uygulanmayan düzenleme

Bugün ecrimisil bedelleriyle ilgili ortaya çıkan sorunun kaynağının 2010 yılında çıkan yasal düzenlemelerin zamanında uygulanmaması olduğunun altını çizen Başkan Bakıcı;  “Ecrimisil uygulaması, ilk başlandığı zaman bu düzenleme uygulamaya konulsaydı; bu sıkıntılar yaşanmazdı” dedi. Başkan Bakıcı sözlerini; “Hızlı bir şekilde ihaleye çıkmamız lazım. Esnafımızı işgalci konumundan çıkartıp kiracı konumuna getirmek istiyoruz. Bununla ilgili çalışmaları biz yaptık. Belli bir noktadan sonra başlamak istiyoruz. Burada esas olan iyi niyettir” diyerek sözlerini noktaladı.

1_TJ3A4198

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.