site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

19 Mayıs, Türkiye Cumhuriyeti’nin Doğum Günü

19.05.2013
A+
A-

asiltuncerTarihimizde önem arz eden günler çoktur ve bu günlerin hepsini ayrı ayrı kutlamaya kalksak, hiçbir boş gün kalmaz takvimde inanın. Yalnız özellikle bazı günler vardır ki köşe taşı niteliğindedir.

Milletçe kutladığımız, millet olma coşkusunu tattığımız ve milli hisselerimizle vatanı, milleti ve Sakarya’yı anımsadığımız günlerden biridir 19 Mayıs, Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı. Milli Mücadele’nin başladığı tarihtir, semboliktir ama gerçekliği de vardır. Türkiye Cumhuriyeti’nin ana rahmine düştüğü yıldır 1919. Üç yıl sonra da dünyaya gelmiştir, doğmuştur.

Mustafa Kemal Atatürk, doğum günü olarak da 19 Mayıs’ı esas almış, aslında bir milletin doğum günü olan bu gün, sonradan en büyük milli bayramlarımızdan biri olmuştur. Millet olarak hepimizin doğum günüdür.

19 Mayıs’ın yasa ile milli bayram ilan edilmesi milletçe kabulün doğal bir sonucudur. Mondros’a başkaldırının milletçe atılmış ilk adımın, Samsun yani doğuya gidip sine-i millete varıp onun yine onun bağrından bağımsızlık mücadelesini başlatmaktır.

Canik yani Samsun ayrıca Pontusçuların en etkin olduğu merkezlerden olması itibariyle buradaki örgütlenme aynı zamanda bu türden tedhişçi hareketlerin önüne de geçmek için uygun bir yerdi.

Diğer taraftan mücadele için gerekli çalışmaların yapılması, diğer vilayetlerle bağlantının sağlanması gibi hususlar açısından da stratejik olarak önemliydi.
19 Mayıs’ın, milli bayram olması 20 Haziran 1938’deki Milli Bayram Kanunu’nun kabul edilmesiyle gerçekleşti.

BJK başkanlarından Ahmet Fetgeri bu günün idman ve spor günü de sayılması fikrini geliştirdi ve beden eğitimi öğretmeni Selim Sırrı Tarcan Bey de hazırladığı ve eğittiği öğrencileriyle bir gösteri sundu. Bu gösterinin öncesindeki geçit töreninde en önde Ruşen Eşref Ünaydın yürümekteydi.

1936 yılında İdman Bayramı şenlikleri ilk kez 19 Mayıs gününe denk geldi. 20 Haziran 1938 tarihli Ulusal Bayram ve Genel Tatiller hakkında 2739 sayılı kanuna ek olarak Mustafa Kemal’in Samsun’a çıktığı 19 Mayıs günü Gençlik ve Spor Bayramı ilan edildi.

Bundan altı yıl önce kaleme aldığım başka bir 19 Mayıs yazısı için lütfen aşağıdaki linke gidiniz…
http://www.turizmhaberleri.com/koseyazisi.asp?ID=397

Her Türk vatandaşı önce atasının doğumu dolayısıyla kendi neslinin doğum günü olan 19 Mayıs’ı kutlayıp sonra fiziki olarak doğduğu günü kutlamalıdır. Herkes bu günde bir parça pasta kesip yanında çayla yemeli, eşine dostuna davet vermelidir.

Bu bizim en büyük doğum günümüzdür. Bu vesileyle 73 milyonun, hepimizin, Türk Milleti’nin doğum gününü kutluyor; nice birlikte, sağlıklı ve bağımsız yüzyıllar diliyorum. Ve size şu melodiyi mırıldanıyorum:

“Mutlu Yıllar Bize
Mutlu Yıllar Size
Mutlu Yıllar Mutlu Yıllar
Mutlu Yıllar Hepimize

Mutlu Yıllar Bize
Mutlu Yıllar Size
Mutlu Yıllar Mutlu Yıllar
Mutlu Yıllar Milletimize”.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.